Jak podłączyć TV, Kino 5.1, dekoder polsatu i nagrywarke

arek1600

New member
Witam jak mam podłączyć tv, nagrywarkę DVD i kino domowe 5.1 i dekoder polsatu HD 5000?

Telewizor sharp XL2E
Złącza: S-Video, cinch, HDMI, Component Video, RS232c, PC audio (r/l), 3 HDMI

Dekoder:
Dźwięk

* Kodowanie: ISO/IEC 1172-3 MPEG-1 warstwa I & II
* Dolby Digital Plus, Dolby Digital
* Tryb audio: Stereo, Mono kanał L, kanał P

Złącza

* Gniazdo HDMI audio-video zapewniające najwyższą jakość przesyłania obrazu z dekodera do telewizora
* Gniazda RCA sygnału audio (białe i czerwone) do podłączenia wzmacniacza audio
* Gniazdo RCA sygnału video (żółte) do podłączenia dekodera z telewizorem za pomocą kabla RCA
* Gniazdo do podłączenia dekodera z telewizorem przy użyciu kabla SCART
* Gniazdo optyczne S/PDIF do podłączenia przewodem optycznym cyfrowego systemu audio

Nagrywarka Sony: RDR HX980
Parametry techniczne:

* Złącza:
* Wejścia video: kompozytowe, S-Video
* Wyjścia video: komponentowe, S-Video, SCART, kompozytowe
* Wejścia audio: Cinch
* Wyjścia audio: SCART, Cinch, koaksjalne
*
* Pozostałe złącza: HDMI, DV, USB

Kino domowe Sony: BDV E880

Wejścia / wyjścia
Liczba złączy HDMI wejścia 2 , wyjścia 1
Liczba złączy USB -2
Liczba złączy EURO RGB- 0
Liczba złączy komponentowych wejścia 0 , wyjścia 0
Liczba złączy kompozytowych wejścia 0 , wyjścia 1
Liczba złączy optycznych wejścia 1 , wyjścia 0

zależy mi żeby nie stracić jakości obrazu ani dźwięku jak to zrobićI i oglądając np. programy z dekodera dzwięk lecial w kinie na 5.1

tdx

New member
Bez reklam
kolego po 1 XL2E ma spdif...

podłączasz tuner >> hdmi >> kino
kino >> hdmi >> tv
TV >> SCART >> nagrywarka
tv >> optyk >> kino

arek1600

New member
Dzięki a ten spdif podłączam w tv w gniazdo audio (r/l)?? i do czego podpiąć ? myślisz że pierwszy z brzegu za jakies 20zł będzie ok?? i czy ten sposób co podałeś będzie miał dźwięk na 5.1 z normalnej tv?

tdx

New member
Bez reklam
spdif to optyk i łączysz takim kablem z kinem. Jeśli stacja będzie nadawała w 5.1 to tak....
W przeciwnym wypadku 2.0 stereo i na kinie można wymusić pseudo 5.1

arek1600

New member
Właśnie na tej mojej nagrywarce to nawet żadnego filmu nie otworzy tylko zdjęcia to była załamka... a możesz mi wytłumaczyć jak ja będę odbierał ten dźwięk tzn. ogladając film z dekodera tylko stereo? słuchając mp3 też stereo?

tdx

New member
Bez reklam
mp3 raczej są zawsze stereo :) co do TV to niektóre stacje nadają w 5.1 i wtedy włączą się wszystkie głośniki.
W pozostałych wypadkach możesz wymusić pseudo 5.1 na kinie. Poprzez włączenie opcji dolby digital (wtedy nawet jak kino dostaje stereo grają wszystkie głośniki)

tdx

New member
Bez reklam
przy stereo gra lewy prawy i sub, przy 5.1 nie ma straty jakości po prostu kodek tworzy dodatkowe kanały tylnie.

Stereo zawsze najlepiej słuchać w stereo

lelec

New member
Mam to kino. Od 3 dni.
Jakość audio nie powala; wiedziałem, że nie będzie to Denon :), ale jestem nieco rozczarowany. Muszę jeszcze sprawdzić to i owo, ale ogólnie jest słabo.

Jakość obrazu jest oczywiście kosmiczna. Świetna. Efekty dźwiękowe w filmie są prawie świetne (bas mógłby być głębszy, a nie głośniejszy), wysokich tonów mi brakuje jak cholera, średnie trochę wycofane. Nie ma żadnego equalizera (przynajmniej ja nic o tym nie wiem), więc nie mogę sobie tego podregulować.
Sony sporo zaoszczędziło na głośnikach. Dołożyłbym kilka stów za choć dwudrożne głośniki o w miarę równym paśmie; ciekawe, czy wymiana speakerów dałaby coś? no chyba, że to wzmacniacz ...

Za to: bdv w880 ma przeglądarkę internetową, dostęp do youtube i podobnych usług, ponoś możliwość sterowania z jednego pilota telewizorem i kinem (ponoć; zależało mi na tym, a coś mi Bravia Sync nie działa, muszę nowy drucik HDMI nabyć). Brak Skype na pokładzie.

Reasumując - dość fajnie ogląda się na tym filmy, dźwięk wciąga i podkreśla akcję, ale stare Tonsile dałyby więcej przyjemności. Za 1600 pln trudno znaleźć coś lepszego, co miałoby świetny obraz, dość przyzwoity dźwięk w filmach i takie funkcje internetowe.

Serdeczne pozdrowienia
Marcin

Do góry