Jak podłączyć TV do ONKYO TX-NR545?

Rafal7

Banned
Najpierw sprawdź w tv czy masz wyjście optyczne czy coaxialne, zobacz czy z któregoś wejścia widać czerwone światełko.

SternQuest

New member
Po co mu dwa kable Hdmi?

Jeżeli nie ma funkcji ARC to musi podpiąć tv za pomocą dwóch kabli. ARC(Audio Return Channel) pozwala na podpięcie jednym ponieważ jak nazwa wskazuje mamy zwrotny kanał audio. Gdy tego nie mamy musimy podpiąć audio drugim kablem: HDMI lub optycznym. Chyba że tv ma wyjście analogowe to może też przez RCA. Jeden kabel HDMI przekazuje obraz i dźwięk na tv np. z BD. Ale nie może cofnąć dźwięku z tv na amplituner. Gdyby chciał np. oglądać You tube z tv pomijając dekoder, bez ARC dźwięku nie będzie.

SternQuest

New member
Pierwsze słyszę, o czym Ty piszesz wogóle.Trzy kable Hdmi mu nie pomogą.

Pierwsze słyszysz - bo pewnie masz podpięty dekoder tv bezpośrednio do ampli lub masz ARC (jak większość) i jak chcesz obejrzeć tv na kinie nie masz problemu, ale jak byś miał np. z telewizora samego puścić dźwięk to musisz go czymś wysłać do ampli. Nie ma ARC (kanał zwrotny) to wtedy musisz to zrobić drugim kablem. Jaśniej już nie mogę Ci tego wytłumaczyć ;)

Disto

New member
Bez reklam
Jak masz wyjście optyczne w tv, to kup kabel optyczny- może być tani z allegro za pare złoty [mam taki]. To jedyne rozwiązanie. Dwa kable hdmi to nonsens. TV jak nie ma ARC to ma tylko wejścia po HDMI.

Saszku

New member
Pierwsze słyszę, o czym Ty piszesz wogóle.Trzy kable Hdmi mu nie pomogą.

Wiem o co chodzi SternQuest natomiast, to tak nie działa ;) w TV ma 4 wejścia HDMI ale nie ma wyjścia. Jedyna opcja żeby mieć 5.1 na ampli to tak jak pisał Kapusta optyk albo coaxial.

Z tego co widzę w skróconej instrukcji, to jest to chyba optyk zaraz po prawej stronie HDMI 1 : http://downloadcenter.samsung.com/content/EM/200909/20090925092652125/BN68-01894F-01Eng-0909.pdf

Chyba bo nie widzę opisu, ale tak na pierwszy rzut oka coaxial mi wygląda nieco inaczej.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Sprawdzcie sami, ja pisze z telefonu i nie będę głębiej szukał.

Pierwsze słyszysz - bo pewnie masz podpięty dekoder tv bezpośrednio do ampli lub masz ARC (jak większość) i jak chcesz obejrzeć tv na kinie nie masz problemu, ale jak byś miał np. z telewizora samego puścić dźwięk to musisz go czymś wysłać do ampli. Nie ma ARC (kanał zwrotny) to wtedy musisz to zrobić drugim kablem. Jaśniej już nie mogę Ci tego wytłumaczyć ;)

Ja nie korzystam z ARC bo ta funkcja to dla mnie lipne rozwiązanie.
Tłumaczysz dobrze ale tak się nie da

Rafal7

Banned
Wszystko działa jak należy :), ale drażni mnie to połączenie.Ampli się sam włącza, sam się przełącza na Tv, pilotem od tv steruje amplitunerem, jak dla mnie to za dużo tego dobrego w funkcji Hdmi Control.

Henry

Active member
Bez reklam
No chyba, że tak ;)
Czasem jest to irytujące, ale coś za coś.
Jak miałem zewnętrzny tuner z n-ki, to też nie korzystałem z ARC, obecnie przy CAM, to wygodne rozwiązanie i te "niedogodności" zaakceptowałem ;)

Do góry