Witam forumowiczów. Na wstępie proszę o zrozumienie gdyż jestem kompletnie "zieloną" w tym temacie dziewczyną.
Mój problem dotyczy oglądania filmów dvd z laptopa (hp dv6000) na plazmie (Panasonic Viera).
Kupiłam zatem kabel HDMI.
I niestety, filmy, które odtwarzam za pomocą np. windows media player, Windows media Center przekazują z komputera na plazme tylko obraz,
dźwięku nie ma. Tylko jesli odtwarzam HP Quick Playerem, to jest na plazmie i dźwięk i obraz.
(Dodam, że kiedy chce obejrzeć film na plazmie, wchodzę w panel sterowania, dzwieki, i wyłączam głośniki laptopa, bo tylko wtedy "przejazuje" sie dzwiek na plazme).
zainstalowanie innych odtwarzaczy dvd nie wchodzi chyba w grę, bo mam viste i naprawdę wiele się namordowałam i naściagałam jakiś nakładek do klasycznych odtwarzaczy, ale niestety nic mi nie chodzi poza tym co wymieniłam.
Czy wina lezy po stronie kabla HDMI (kupić inny rodzaj kabla,?). Gdy natomiast odtwarzam filmy z dysku a nie z dvd, to dźwięk na plazmie hula nawet przez windows media player.
Mam jeszcze drugi problem, bardziej dzwiny, zakupiłam na allegro filmy dvd, wyglądają na oryginalne wg mnie, hologramy, porządne pudełka i poligrafia,
próbuję je otworzyć tym "moim sposobem" na plazmie przez kompa, odtwarzaczem HP Quick Playerem, po uprzednim wylączeniu dżwięku na laptopie, i niestety wtedy wyskakuje błąd,
bla bla bla system cie poinformuje o wyszukaniu rozwiazania! Na innych odtwarzaczach te filmy chodzą, ale jak pisałam wcześniej, nie mogę uzyskac od nich na plazmie dźwięku.
Zakupiłam tych płyt na allegro aż siedem, i najdziwniejsze jest to, że z każdą się tak robi.
Zainstalowałam WinDvd 7.0 - płyty z wypożyczalni chodzą bez głosu, płyty z allegro uruchamiają sie na 3 sek, pokazuje się obraz i zawiecha.
czy mozliwe, że płyty są po prostu pirackie? (co mi się naprawdę nie wydaje).
Z góry dzięki za czytanie moich wypocin i pomoc oraz ewentualnie tłumaczenie łopatologiczne