Jak podłaczyć SPDIF z notebooka do amplitunera?

Bambolo82

Banned
Mam notebooka HP Pavilion z wyjściem SPDIF typu minijack (wspólne wyjście ze analogowym słuchawkowym minijackiem).

Wydaje mi się że mój laptop ma SPDIF optyczne (a nie koaksjalne).

Czy ma ktoś pojęcie czy i jak podłączyć takiego laptopa do amplitunera kina domowego żeby mieć cyfrowy przestrzenny dźwięk w filmach z laptopa i muzyce (filmy matroska, mp3, cd)?

Na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/item390851033_reduktor_optyczny_s_pdif_toslink_jack_nowy_fv.html

Ten reduktor minijack-toslink pozwoliłby mi na podłączenie cyfrowego audio (spdif) z laptopa do amplitunera kablem optycznym toslink.

Czy ktoś z was ma doświadczenie z takim połączeniem?

Czy to prawda ze nie każdy amplituner potrafi przyjąć takie połączenie (tak mi powiedział pewien gburowaty sprzedawca w sklepie elektrycznym)????

Ostatnia edycja:

Mnieteq

New member
Kupujac porzadny kabel optyczny (np. Thor) dostajesz od razu potrzebne przejsciowki na minijack. Sam mam tak podloczone i wszystko smiga cacy :)

Bambolo82

Banned
Dzięki koledzy! W trójmiejskich sklepach panuje błoga niewiedza.

Na allegro jest wszystko: zamówiłem przejściówkę (reduktor) z minijack-toslink na końcówkę toslink + kabel 2 m optyczny toslink-toslink

Dziwię się że sprzedawcy kręcili głowami, bo przecież tyle ludzi w Polsce ma komputery z kartami Soundblaster Audigy (spdif koaksjalny) albo laptopy z wyjściem toslink minijack.

No ale pełny sukces odtrąbie jak to podłącze i usłyszę dźwięk.

Znalazłem już w strownikach do chipu audio w moim laptopie przełącznik "digital speaker" który uruchamia cyfrowe wyjście SPDIF

schizmatronic

New member
mam pytanie do Bambolo82 czy udało ci się usłyszeć dźwięk z głośników? postąpiłem analogicznie do ciebie i jak do tej pory nic jeszcze nei usłyszałem. byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki

mkris

New member
kolego @Bambolo82 prosze Cie o pomoc...

posiadam dwa laptopy hp Pavilion jeden dv9533eg i drugi dv7 1105eg
w ustawieniach jest mozliwosc przelaczenia na spdif ale za chiny nie wydobywa sie dzwiek z amplitunera?

pisales cos o sterownikach moglbys cos blizej napisac, wiem ze juz to bylo dawno no ale moze warto temat odswierzyc.

pozdrawiam

rrobo

New member
Witam wszystkich, mam podobny problem z podłączeniem laptopa asus m70vr z amplitunerem, postanowiłem to zrobić wyjściem cyfrowym spdif, zakupiłem kabel mini jack-rca podłaczyłem do amplitunera do wejścia coax, ustawiłem kartę dźwiękową na digital output i nic, w instrukcji nic nie znalazłem czy to wyjscie optyczne czy elektryczne no i teraz sie zastanawiam nad kablem optycznym.. czy ktoś sie spotkał już z czymś takim? cz podłączał laptopa asus przez spdif do amplitunera? szukałem w necie ciężko coś znaleźć...

drosophilia

Active member
Bez reklam
kup przejsciowle z mini jack'a optycznego na kabel optyczny, oraz przewod optyczny
moj fujitsu-siemens jest tak podlaczony da ampl. Yamahy i gra wszystko

rrobo

New member
amplituner Harman/Kardon avr155 nie obsługuje dźwięku przez hdmi, kupie kabelek optyczny i napisze jak jest.
pozdrawiam

rrobo

New member
Witam wszystkich jeszcze raz! udało mi sie rozwiązać problem.. udało mi sie podłączyć mojego asusika do ampli, tak jak sie domyślałem było to wyjście cyfrowe optyczne.. a wiec kabel mały jack-toslink i wszystko ok, żadnych problemów z ustawianiem, nie jestem audiofilem ale różnice sie słyszy, zwłaszcza w tonach wysokich, z kinem nie próbowałem i nie wiem jak to będzie działało, Pozdrawiam

marecky_mm

New member
przerywanie dźwięku - divix w AC3

Witam!!
Nie zakładam nowego wątku ,ale w tym będzie chyba ok!
Więc tak ,mam podłączonego lapa Asus AK6m-Q97 optykiem z wyjścia SPDIF do amplitunera Yamaha 663,gdy odpalę film,jakiś divix czy xvid z ścieżką dźwiękową w AC3 czyli DD5.1 lub DTS to wszystko ładnie śmiga ale czasami uruwa mi na 0,5sek dźwiek (wrażenie coś al`a PYK,PYK).
Czy ktoś z forumowiczów miał coś podobnego? Jak to zwalczyć,wprawdzie mogę wyłączyć AC3 i słuchać w stereo ,ale jak jest taka opcja to czemu z niej nie skorzystać!
Pozdrawiam

marecky_mm

New member
Sprawa wyjaśniona ,po dłuższej ingerencji w kable ,połączenia,sprzęt wina po stronie sterowników audio sterów AC`97
Pozdrawiam

Do góry