Jak podłączyć laptopa z ps3?!

GoliMilan

New member
Witam,
Chciałbym w jakiś sposób podłączyć laptopa z ps3, tak żeby filmy zapisane na dysku laptopa były wyświetlane poprzez ps3 na telewizorze. Czy jest to możliwe, a jeśli tak to w jaki sposób?

beamer

Banned
Da się to zrobić, bo Playstation 3 posiada zdolność/certyfikat DLNA (The Digital Living Network Alliance http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Digital_Living_Network_Alliance).

Działa to tak:

Zainstaluj na laptopie Windows Media Player 11 lub nowszy. Kup router WiFi lub kablowy i oprzyj na nim internet domowy. Filmy/zdjęcia/muzykę zgraj na laptopie do katalogu Moje Dokumenty/Moje wideo, Moje zdjęcia, Moja Muzyka w Windows, a cały folder Moje Dokumenty udostępnij w sieci (we właściwościach tego folderu - kliknij prawym i zaznacz odpowiednią opcję). Będziesz mógł przeglądać całą ta zawartość z menu XMB PS3 (w photo, music lub movies pojawi się ikona Windows Media Player za którą będą się kryć udostępnione w ten sposób multimedia z komputera).

Bezprzewodowo będą bez problemu chodzić: muzyka mp3, zdjęcia jpg oraz filmy o bitrate typowym dla Divx/Xvid. Filmy matroska 720p (po przeróbce mkv2vob; bitrate do ok. 6 mbit/s) mogą chodzić bezprzewodowo z lekkimi przycięciami, dlatego dla takich plików filmowych (a na pewno mkv 1080p) dobrze połączyć laptopa i PS3 z routerem poprzez kabelek.

Ostatnia edycja:

bananoke

New member
hmm zrobilem jak powiedziales zmienilem klucz w windzie zeby byl orginalny zainstalowalem wmp 11 i posiadam lifeboxa wiec i komp i ps3 lacza sie bezprzewodowo aa i udostepnilem te foldery co teraz ?:S

Ostatnio edytowane przez moderatora:

beamer

Banned
No i powinieneś mieć ikonę Windows Media w XMB PS3 a za nią kryją się udostępnione na komputerze zdjęcia, filmy, muzyka. Przeglądasz i odtwarzasz je na PS3.

bananoke

New member
troche nowicjuszem jestem w tych sprawach ;s gdzie lub co to jest xmb ?

ja myslalem ze to jest ten caly interfejs w ps3

i jaka droga to jest polaczone? mowie tu o laptop-ps3
wifi? blootouch?
ogolnie cos ustawiac w wmp ? wogole wlaczyc je trzeba czy cus?

beamer

Banned
XMB to menu PS3.

U mnie nic nie trzeba było włączać w WMP11.

W XMB masz (w pionie) osobno: zdjęcia, filmy i muzykę

W kazdej z tych kategorii po właczeniu laptopa i po podłaczeniu go z domową siecią WIFI powinien się pojawić biały symbol Windows Media. Wchodzisz w niego i przegladasz/oglądasz/słuchasz (słuchasz w music XMB, wideo w video XMB a zdjęcia w photos XMB).

Masz też opcję w XMB "search for media servers".

Zdjęcia ktore chcesz przeglądać trzymasz na laptopie w Moje obrazy, filmy w Moje wideo, muzyke w Moja Muzyka.

DLNA w PS3 działa poprzez WIFI albo kabel.

Ostatnia edycja:

bananoke

New member
mam zakladki tyu photo / music /video ale tam jest tylko opcja "search for media servers" ewentalnie photo gallery playlist nic innego po wlaczeniu opcji wyskakuje ze no found:|

beamer

Banned
Widocznie coś trzeba u ciebie aktywować na laptopie, bo PS3 powinna wykryć Media Serwer jeżeli laptop jest połączony routerem i ma udostępnione foldery z mediami w Twojej sieci.

A...

Member
Do tego wszystkiego trzeba jeszcze w WMP kliknąć Biblioteka ----> Udostępnianie multimediów ----> Udostępnij moje multimedia ----> wybrać Nieznane Urządzenie -----> Zastosuj -----> OK.
Powinno teraz działać.

dynea

New member
Co to jest nieznane urządzenie.

A... napisał:
Do tego wszystkiego trzeba jeszcze w WMP kliknąć Biblioteka ----> Udostępnianie multimediów ----> Udostępnij moje multimedia ----> wybrać Nieznane Urządzenie -----> Zastosuj -----> OK.
Powinno teraz działać.

Mam notebook z vistą, ps3 podłączone przewodowo przez ruter. Niestety w WMP 11 w okienku przy "Udostępnij moje multimedia" nic sie nie wyświetla. Walczę juz z tematem któryś tydzień.

Tiberium

New member
Oka mam tak jak pisal Beamer biale okienko media player z nazwa mojego kompa w menu ps3 w photo,music i video - widzi moj komputer ;] ale po kliknieciu na jedno z nich "Acces to hte media server is not allowed.It is possible that the system name for this ps3 system. "PS3-506",has not been registered.
Check the settings for the media serwer "
No i jestem w takim miejscu... nie wiem gdzie mam cos zarejstrowac, czy gdzie pozwolic mu z tego kozystac, albo gdzie ten setting media serwer...

edit:
Udalo sie :mrgreen:
w windzie poprostu musialem pozwolic na stremowanie i tyle:mrgreen: poszlo:krol:

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
Tiberium napisał:
Oka mam tak jak pisal Beamer biale okienko media player z nazwa mojego kompa w menu ps3 w photo,music i video - widzi moj komputer ;] ale po kliknieciu na jedno z nich "Acces to hte media server is not allowed.It is possible that the system name for this ps3 system. "PS3-506",has not been registered.
No i jestem w takim miejscu... nie wiem gdzie mam cos zarejstrowac, czy gdzie pozwolic mu z tego kozystac, albo gdzie ten setting media serwer...

Super. Skoro widać w menu XMB PS3 ikonkę WMP to urządzenia widza się. Super. :cool:

Teraz tylko upewnij się że w opcjach WMP: zakładka "biblioteka" (media library)----> konfiguruj udostępnianie masz zaznaczone "udostępnij moje media dla:", a w bialym polu poniżej masz ikonę "nieznane urządzenie" (unknown device"). W tym białym polu powinieneś mieć widoczne ikony z nazwami urządzeń, ktorym chcesz udostępnić media z WMP w twojej sieci domowej. WMP widzi tam PS3 jako Unknown device i musi być zezwolenie na udostępnianie temu urządzeniu mediów w opcjach WMP, ktore wyżej podałem.

Możesz też spróbować najnowszego Winampa (w opcjach instalacyjnych poleć zainstalować Winamp Remote), ktory wymaga ZERO konfiguracji z PS3.

kosteek

New member
Super. Skoro widać w menu XMB PS3 ikonkę WMP to urządzenia widza się. Super. :cool:

Teraz tylko upewnij się że w opcjach WMP: zakładka "biblioteka" (media library)----> konfiguruj udostępnianie masz zaznaczone "udostępnij moje media dla:", a w bialym polu poniżej masz ikonę "nieznane urządzenie" (unknown device"). W tym białym polu powinieneś mieć widoczne ikony z nazwami urządzeń, ktorym chcesz udostępnić media z WMP w twojej sieci domowej. WMP widzi tam PS3 jako Unknown device i musi być zezwolenie na udostępnianie temu urządzeniu mediów w opcjach WMP, ktore wyżej podałem.

Możesz też spróbować najnowszego Winampa (w opcjach instalacyjnych poleć zainstalować Winamp Remote), ktory wymaga ZERO konfiguracji z PS3.

wszystko dziala super:-D ale mam pytanko jak skopiowac z ps3 na laptopa czy da rade???

kosteek

New member

edit:
Udalo sie :mrgreen:
w windzie poprostu musialem pozwolic na stremowanie i tyle:mrgreen: poszlo:krol:

wszystko dziala super:grin: ale mam pytanko jak skopiowac z ps3 na laptopa czy da rade???

Do góry