Jak podłączyć kamerę HD do laptopa ??

crazyadam

New member
Witam
Mam kamere SONY HDR-HC5E i chce ja podlaczyc do lapka przez zlacze HDMI ale niestety program PinacleStudio 14 nie widzi jej :(
Macie może na to jakieś pomysły ??

pozdrawiam

remmyhi

New member
Nie znam tej kamery, ale cytując:
"Do zgrywania filmu na komputer należy stosować złącze typu FireWire (DV), które jako jedyne zapewnia najlepszą jakość przesyłu danych. Aby przegrać film na komputer konieczna jest karta (kontroler) FireWire oraz odpowiedni kabel (w zestawie). Niektóre osoby korzystają ze złącza USB, przez co obraz widoczny na komputerze jest znacznie gorszej jakości niż ten jaki zapisała kamera na kasecie DV."
Kod:
http://manager.money.pl/hitech/kamery_cyfrowe/sony;hdr-hc5e,kamera,5330.html

Wyjścia
AV, DV, S-Video, i.Link, USB
Kod:
http://www.fotoexpert.pl/aparat-produkt-3596-tech.html

Czy wygląda na to, że przez usb też powinno się udać.

Gucio50

New member
Bez reklam
Witam
Mam kamere SONY HDR-HC5E i chce ja podlaczyc do lapka przez zlacze HDMI ale niestety program PinacleStudio 14 nie widzi jej :(
Macie może na to jakieś pomysły ??

pozdrawiam

Twoja kamera to
http://www.sony.pl/product/hdd-hdv/hdr-hc5e#pageType=TechnicalSpecs

http://www.manualsmania.com/download.php?link=ffa39e72d2487401a644c47b1e9b86794e20bd

1. Poczytaj instrukcję, jest tam nawet obrazek.
2. HDMI w Twoim laptopie(wstydzisz się" napisać jaki to typ laptopa), to najprawdopodobniej wyjście HDMI. Podobny efekt osiągniesz podłączając kamere do wyjscia głośnikowego. :p

KAMERĘ podłączasz do laptopa za pomoca USB.

Przez FireWire jak kamera i laptom je mają.
Ale to słaby pomysł, zaimportujesz jedynie obrazy jakości SD czyli DVD.

Klipy w pełnej jakosci HD nalezy przepisać na Memory Stick DUO i ten odczytać w komputerze.

Masz teraz dwie lub 3 możliwości:
1. zgrać materiał przez proste przekopiowanie na MS Duo , potem do folderu na dysku komputera,
2. Zgrać do kompa za pomocą programu z kamery Sony Picture Motion Browser,
3. Importować bezposrednio z kamery(nie polecam) za pomocą opcji importowania w Pinnacle 14, niestety dokonywana jest konwersja na format Pinnacle. (Kabel DV Link)

Pinnacle uruchamiasz i albo importujesz nim, albo pokazujesz folder z zaimportowanymi klipami z kamery(lepiaj)

Instrukcję, jak nie masz znajdziesz tu.
http://www.manualsmania.com/download.php?link=ffa39e72d2487401a644c47b1e9b86794e20bd

Poczytaj na stronie 78.

Ostatnia edycja:

Gucio50

New member
Bez reklam
Nie znam tej kamery
To widać, być moze nie tylko tej:p

ale cytując:
"Do zgrywania filmu na komputer należy stosować złącze typu FireWire (DV), które jako jedyne zapewnia najlepszą jakość przesyłu danych. Aby przegrać film na komputer konieczna jest karta (kontroler) FireWire oraz odpowiedni kabel (w zestawie). Niektóre osoby korzystają ze złącza USB, przez co obraz widoczny na komputerze jest znacznie gorszej jakości niż ten jaki zapisała kamera na kasecie DV."

Zkęd ten cytat, pochwal się.:bober:
To kompletna bzura, tak wielka ze napewno uporczywie, jak kazdy laik, bedziesz się jej uporczywie trzymał.
Nie wiem z kąd ten cytat, ale napewno nie z instrukcji Sony do tej kamery.
Jak juz odpowiadałem, najlepsze rezultaty otrzymuje sie przez MemoryStick Duo lub USB(jeżeli kamera ma), najlepiej z kamery do folderu na dysku komputera.
Jeżeli w tej kamerze, nie wiem, Picture Motion Browser obsługije DV Link to można ... ... ...

Ale po co, najlepiej klipy na MS Duo i czytnikiem kart do komputera.

Chyba ze Ci nie zależy na jakości. Wtedy wszystko mozna.

Ostatnia edycja:

viValdi

New member
Bez reklam
Kamera HC5 to kamera HDV na taśmę DV

Do zgrania materiału wideo potrzebny jest interfejs FireWire aka iLink aka IEEE1349. Musisz miec taki interfejs po stronie komputera i odpowiedni kabelek.
Pinnacle potrafi robić przechwyt z kamery HC5 bo ja to robiłem z kamery HC3 dokładnie w opisany przeze mnie sposób.
Kamera ta posiada również MemoryStick i łącze USB ale wykorzystywane one są wyłącznie do przechowywania i transmisji zdjęć foto.

Gucio50

New member
Bez reklam
Kamera ta posiada również MemoryStick i łącze USB ale wykorzystywane one są wyłącznie do przechowywania i transmisji zdjęć foto.

???
Jesteś tego pewien, nie mam już tej kamery ale dałbym sobie uciąć język, ze transmitowałem nimi klipy ... ....

Było to ze 4-5 lat temu, mogło mi sie coś popie....ć.

fransua

New member
Przez FireWire jak kamera i laptom je mają.
Ale to słaby pomysł, zaimportujesz jedynie obrazy jakości SD czyli DVD.
Gucio nie pisz takich rzeczy bo ludzie jeszcze uwierzą. Wymieniona kamera nagrywa na kasetach miniDV obraz HD używając kodeka mpeg2. Pewnie tym się zasugerowałeś, że jakość będzie SD po FireWire. Zrób tak jak opisał to viValdi

remmyhi

New member
To widać, być moze nie tylko tej:p. Zkęd ten cytat, pochwal się.:bober:
To kompletna bzura, tak wielka ze napewno uporczywie, jak kazdy laik, bedziesz się jej uporczywie trzymał.
Nie wiem z kąd ten cytat, ale napewno nie z instrukcji Sony do tej kamery.
Panie wszystkowiedzący i wszystkichpoprawiający :p
Przeczytaj proszę cały mój post i mam nadzieję że doczytasz skąd wziąłem te dane. Podsunę Tobie nawet pomysł jak znaleźć źródło danych - zamieściłem je w "code" jak bozia przykazała publikować linki na forum.
Kolega chciał pomocy, więc poszperałem i to były odpowiedzi jakie znalazłem.
Jak każdy laik, czytam, szukam i staram się pomagać innym laikom, i proszę o mniej uszczypliwości.
Na samym końcu napisałem również że przez usb na 100% mu się uda dane przetransportować.
pozdrawiam
r

Dodane - poza tym każdy kiedyś zaczynał, prawda?

Ostatnia edycja:

Gucio50

New member
Bez reklam
Kolega chciał pomocy, więc poszperałem i to były odpowiedzi jakie znalazłem.
Jak każdy laik, czytam, szukam i staram się pomagać innym laikom, i proszę o mniej uszczypliwości.
Na samym końcu napisałem również że przez usb na 100% mu się uda dane przetransportować.
pozdrawiam
r

Dodane - poza tym każdy kiedyś zaczynał, prawda?

Też pozdrawiam,
a za uszczypliwosci oczywiście Cię serdecznie przepraszam.

Używałem tej kamery dość dawno temu jeszcze chyba z Pinnacle 11 lub 12.

Po Waszych postach nie przysięgnę juz czy za pomocą fire wire ... ...
Ja uzywałem Sony PMB i złącza USB. Zresztą w tej chwili, po wypowiedziach viValdiego tego też juz nie jestem taki pewny.

Napewno jednak zgrywać filmy HD do kompa się da, bo przecież to sam robiłem.
Spróbuj Pinnacla przez Fire Wire i USB i napisz jak to działa, warto abym sobie to przypomniał.

Jeżeli się myliłem to przepraszam, napewno nie pisałem celowo źle. :blagam:

Też chciałem naszemu koledze podpowiedzieć, jak ma to zrobić.

Ostatnia edycja:
Do góry