Jak podłączyć, jakie kable kupić?

VanS

New member
Cześć,

Wreszcie udało mi się zakupić zestaw kolumn 5.0 oraz amplituner h/k AVR 161. Mam następujące pytania :

Jakie najlepiej kupić kable do głośników ?

No i jak podłączyć do amplitunera PC, ps3, dekoder (wszystko ma hdmi). Czy najpierw podłączymy to do TV ? Komputer ma jeszcze kartę dźwiękową Asus xonar d1. Da się ją jakoś wykorzystać ?

Henry

Active member
Bez reklam
Wszystko wpinasz w ampli, a amplituner łączysz z TV (hdmi out w ampli i jak masz w TV hdmi arc to najlepiej do tego gniazda).
Co do kabli to jak ci już pisałem, na fronty lepsze ( mogą być trochę grubsze np. 4mm, a pozostałe wystarczą 1.5 do 2.5mm max)

VanS

New member
Czyli rozumiem, że kartę dźwiękową mogę sprzedać? Jaki kabel do suba polecacie? (jestem zdecydowany na zakup SPC-8 ).

No i co z kablami HDMI? Takie za 30-40 zł stykną?

Henry

Active member
Bez reklam
No i co z kablami HDMI? Takie za 30-40 zł stykną?

Z HDMI lepiej kupić trochę lepsze, sporo osób poleca DaVinci Alphard, ja osobiście mam Techlink'a Wires Acuity i też są ok, co ważne nie mam z nimi żadnych problemów. Przy tańszych kablach czasem może być problem z ze zwrotnym przepuszczaniem sygnału, o czym niektóre osoby pisały. Pomagała wtedy wymiana kabla.

VanS

New member
Tragedia. Nie dość, że wczoraj jak włączyłem telewizor to pojawiła się na nim długa fioletowa linia o szerokości 1 px to jeszcze nowiutki i polecany h/k avr 161 przyszedł niesprawny. Ani razu nie było takiej sytuacji, że wszystkie 5 głośników zadziałało. Po wielu próbach (oczywiście przy wkładaniu przewodów głośnikowych amplituner wyłączałem z sieci) pojawia się cały czas sleep mode po 3 sek. od włączenia. Pozostaje mi tylko gwarancja? :( Pech roku...

Po drugie kable 4mm strasznie ciężko włożyć - chyba pozostaje zakupienie wtyczek bananowych.

Henry

Active member
Bez reklam
Spróbuj zrobić reset amplitunera do ustawień fabrycznych i na spokojnie jeszcze raz od początku wszystko podłącz, wykonaj kalibrację itd.
Co do kabli, to tylko na fronty wziąłeś 4mm?

VanS

New member
Zrobiłem reset - jest to samo. Nawet nie wiem czy on się poprawnie wykonuje bo po 3-5 sek pojawia się sleep mode.

Fronty + center kable 4 mm, na tyły 2,5 mm. Teraz już tego nawet nie sprawdzę bo się nie da.

Henry

Active member
Bez reklam
Nie znam za bardzo szczegółowej obsługi HK, skontaktuj się blackninja, powinien pomóc w kwestii obsługi Harmanów

Do góry