Jak najlepiej podłączyć...

mirks

New member
Z racji tego, że jest to mój pierwszy post na tym forum witam Wszystkich.

Zwracam się z takim pytaniem. Jak najlepiej podłaczyć taki zestaw:

TV LCD SONY KDL-40V3000
Denon DVD-1740
AVR-1306 Wharfedale Crystal CD-40
WH-2 Centre
WH-2 Surround
Sub WH-208
+
Dekoder Cyfry + Philips PVR HD

Przeczytałem już masę wątków i im więcej czytam tym mam większy mętlik w głowie. Znajdzie się jakaś pomocna dłoń?

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

mirks

New member
Najlepiej wszystko ze wszystkim ;)

A tak poważnie to chciałbym mieć dźwięk z zestawu głośników przy oglądaniu DVD oraz Cyfry+ a nie z głośników wbudowanych w TV. Nie wiem po prostu czy wszystko (DVD, TV, Dekoder) podłączyć kablami HDMI do Amplitunera i czy to wystarczy? Czy jakoś inaczej? Jesli tak to co z czym i jakimi kablami.
No i mam problem z podłączeniem Suba do Amplitunera, jakiego kabla użyć w tym konkretnym przypadku?

mirks

New member
Witam Ponownie. OK, mam już jakiś pomysł jak to podłączyć. Mam tylko problem z podłączeniem suba do amplitunera.

W pierwszym poście podałem zły model Ampi, nie jest to Denon AVR-1306 jak napisałem, tylko Denon AVR-1509

Sub to WHARFEDALE - WH-208 SUB

W instrukcji jest napisane że z wyjścia w Ampi PRE OUT Subwoofer tylko gdzie drugi koniec w Subie? I jaki to powinien być kabel. Z góry dzieki za pomoc.

fotokrak

New member
wg mnie wszystko podłączasz do ampli, bo przecież z niego masz wyjscie na głośniki, a potem HDMI dalej na TV, dodatkowo podłączyłbym kablem np euro, bezpośrednio z tunera Sat do TV, dlaczego? bo czasami jest potrzeba by bardzo cicho słuchać/oglądać bez wodotrysków wtedy wyłaczasz głośniki i oglądasz tradycyjnie.
acha no i taki system dzwikowy na wode nie chodzi rachnek za prąd zwłąszcza w polsce też podskoczy ;-)

mirks

New member
Podłączyłem dekoder C+ <hdmi> ampi <hdmi> tv. Obraz jest, gorzej z dźwiękiem. Nie ma go. W ampi mam 2 wyjścia COAX-1(DVD/HDP) i COAX-2(CD) oraz 2 OPT-1(TV/CBL) i OPT-2(VCR). Natomiast dekoder posiada SPDIF. Jesli połącze go kablem do (DVD/HDP) i przełacze na to źródło w ampi to mam dzwięk, ale nie mam obrazu.Także mam to albo to :roll: Z instrukcji ampi wynika, że tuner powinieniem podłaczyć do ampi kablem optycznym do wejścia OPT-1(TV/CBL) natomiast z instrukcji dekodera wynika, że powinieniem podłaczyc dekoder <kabel coaxialny> ampi... Narazie poradziłem sobie wychodząc z tunera wyjsciem <wyjście audio hi-fi> kabel podwójny cinch <Analog audio connectors TV/CBL. Ale mysle, że może to być podłączone lepiej? Ma ktoś jakis pomysł?

Niżej skany tylnych paneli ampi oraz decodera;

ampi.JPG

dekoder.JPG

Do góry