Jak najlepiej podlaczyc f6640+bd-f6500+yamaha rxv630?

Zweimall

New member
Witam
Mam pytanie jak najlepiej podlaczyc tv samsung f6640 + blue ray samsung bd-f6500 + starszy amplituner kina domowego yamaha rxv 630. Zalezy mi na najwyzszej jakosci dzwieku.Problem w tym ze moj wzmacniacz nie posiada wyjsc HDMI, tylko optyczne:/

Moja yamaha jest 6.1 a ja jak narazie posiadam glosniki quadro (przod avance omega 503 mk2, tyl polskie altusy 60 jako surround)

ru0g.jpg

Mam 2 koncepcje jak mysle zeby to podlaczyc ale nie wiem czy sa dobre i prosze o opinie ewentualnie o sugestie:

1- podlacze blue ray kablem hdmi do TV a potem z TV do amplitunera kablem optycznym.

2-podlacze blue ray kablem hdmi do TV i optycznym do amplitunera a potem z TV drugim kablem optycznym do amplitunera.

Jak narazie pozyczylem od kolegi xbox360 i podlaczylem go jako odtwarzacz dvd sposobem 1 do amplitunera i tv i dzwiek szczerze mowiac jest slaby:/

Mam jeszce do amplitunera podlaczony komputer 6 cinchami z karty sound blaster extreme (do 6 channel input) do amplitunera i dzwiek jest zajebisty a idzie po analogu...

Prosze o opinie i porady:)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Żeby mieć dźwięk DD czy DTS na KD musisz podłączyć odtwarzacz BD do TV kablem HDMI, a do amplitunera kablem optycznym. Tylko to nie będzie dźwięk HD, a zwykłe DD i DTS. Z TV już nie musisz podłączać optykiem do ampli, chyba że chcesz mieć dodatkowo dźwięk z programów TV na KD? Jeżeli konsola ma wyjście optyczne lub coaxial to podłaczasz dokładnie tak samo jak odtwarzacz BD.

Zweimall

New member
Żeby mieć dźwięk DD czy DTS na KD musisz podłączyć odtwarzacz BD do TV kablem HDMI, a do amplitunera kablem optycznym. Tylko to nie będzie dźwięk HD, a zwykłe DD i DTS. Z TV już nie musisz podłączać optykiem do ampli, chyba że chcesz mieć dodatkowo dźwięk z programów TV na KD? Jeżeli konsola ma wyjście optyczne lub coaxial to podłaczasz dokładnie tak samo jak odtwarzacz BD.

aa czyli mowisz ze lepsze bedzie to podlaczenie numer 2 ktore opisalem??:)

tak chodzilo mi o to zeby miec dzwiek DD albo DTS z blue ray na kinie domowym wiem ze nie bedzie to HD DD ani DTS ale lepsze zwykly DD i DTS niz nic:)

i tak wlasnie chcialbym miec dzwiek z TV na KD wiem ze jakos bedzie slabsza bo teraz wlasnie tak slucham ale KD ma opcje imitacji dzieku przestrzennego z ze stereo (w tym wypadku tv)

Dzieki za info:) a takie potwierdzenie mi chodzilo:)

Rafal7

Banned
Dodam od siebie ze jak podłączysz tv optykiem do ampli i będziesz oglądał film z dysku na tv,a film będzie miał ścieżkę dźwiękowa w DD lub DTS to tv poda ci czyściutkie DD i DTS do kina.;)

Zweimall

New member
Dodam od siebie ze jak podłączysz tv optykiem do ampli i będziesz oglądał film z dysku na tv,a film będzie miał ścieżkę dźwiękowa w DD lub DTS to tv poda ci czyściutkie DD i DTS do kina.;)

o wlasnie o to mi chodzi zeby z dysku zewnetrznego lub z pendriva tez byl dzwiek dd lub dts jesli oczywiscie bedzie dobrze nagrane:)

A czy wtedy musze cos w TV przelaczyc?? Bo znalazlem taka opcje w tv zrodlo dzwieku czy jakos tak i narazie mam zaznaczone PCM a sa jeszce opcje DD i DTS ale sie nie podswietlaja...

a jeszce takie drobne pytanko czy jezeli podlacze blue ray optykiem do ampli to na ampli musze jeszcze cos ustawic oprocz zrodla?? tzn jakis program?? czy powinien z automatu przelaczyc na DD lub DTS??

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
o wlasnie o to mi chodzi zeby z dysku zewnetrznego lub z pendriva tez byl dzwiek dd lub dts jesli oczywiscie bedzie dobrze nagrane:)

A czy wtedy musze cos w TV przelaczyc?? Bo znalazlem taka opcje w tv zrodlo dzwieku czy jakos tak i narazie mam zaznaczone PCM a sa jeszce opcje DD i DTS ale sie nie podswietlaja...

a jeszce takie drobne pytanko czy jezeli podlacze blue ray optykiem do ampli to na ampli musze jeszcze cos ustawic oprocz zrodla?? tzn jakis program?? czy powinien z automatu przelaczyc na DD lub DTS??

Jak będzie film w DTS lub w DD to własnie tam gdzie szukałeś będzie podświetlone DD lub DTS jak tv to wykryje i będzie trzeba sobie zaznaczyć jaki kodek ma tv podać do amplitunera.

Co do blu-raya to ampli sam wyłapie jaki dźwięk idzie do niego,również w opcjach filmu możesz sobie wybierać czy ma to byc DD czy DTS.

Ostatnia edycja:

Zweimall

New member
Jak będzie film w DTS lub w DD to własnie tam gdzie szukałeś będzie podświetlone DD lub DTS jak tv to wykryje i będzie trzeba sobie zaznaczyć jaki kodek ma tv podać do amplitunera.

aa ok:)
w sobote powinienem dostac Blue raya tylko musze dokupic kabel optyczny i jak wszytsko podlacze znam relacje co i jak:)

Rafal7

Banned
Ja i tak oglądam filmy z dysku na tv, a bluraya mam żeby mieć,po prostu nie wypada go nie mieć.

Edit.Nawet jak odpalisz film w Dts hd czy Dolby true hd to tv poda to na ampli tylko ze w zwykłym Dts-sie lub DD.

Ostatnia edycja:

Zweimall

New member
No jestem juz szczesliwym posiadaczem blue raya,obraz piekny...ale cos jest z dzwiekiem nie tak...

Podlaczenie mam takie:

Z blue ray do TV kablem HDMI a do Ampli optykiem, i z TV drugim optykiem do Ampli.

Problem w tym ze jak puszczam film z pendriva przed usb w TV, to dzwiek jest duzo lepszy niz przez Blue ray!!

Przy ogladaniu filmu z pendriva na TV, wchodze w opcje dzwieku w TV i tam jest takie cos jak wyjscie cyfrowe audio,ustawiam tam dolby digital lub dts i od razu na ampli mi sie wlacza DD albo DTS i dzwiek extra.

Blu ray tez jest podlaczony optykiem do ampli,(i dodatkowo HDMI do TV)ale kiedy puszczam film z plyty blue ray na Ampli nie wlacza sie opcja DD ani DTS:/ i dzwiek jest slaby:/
Probowalem tez puscic ten sam film z usb na blue ray i tez dupa:/ i zglupialem.

Ma ktos pomysl jak to poprawic?? to kwestia ustawien czy co? czy cos z podlaczeniem nie tak?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Pokombinuj, bo ja w moim DVD mam tylko jeden:) A jakie masz do wyboru? Co w instrukcji piszą? Masz też dodatkową opcję dla DTS- ON/OFF?

Do góry