Jak inaczej konwertowac pliki .mkv do DivX HD

newbie007

New member
Witajcie,

Jestem szczesliwym posiadaczem telewizora LG 42LG5000 FullHD. Dokupilem ostatnio do niego odtwarzacza Ferguson DVP868HD - podobno jako jeden z niewielu odtwarza DivX HD i ma zjadliwa cene. Chcialem cos co natywnie odtwarza *.mkv, ale podobno nie ma nic co odtwarzalo by poprawnie polskie napisy . Zlinkowalem wiec sobie to ladnie kablem hdmi, ale nieslacjalnie chce dzialac jak powinno. Normalne DivXy czyta pieknie. Jakosc tez naprawde niezla. Ferguson ma wsparcie Allplayera i chociaz nie czyta mkv to powinno bez problemu dac sie przekonwertowac to na DivX HD wedlug tego co jest napisane tutaj:

www[KORPKA]ferguson-digital[KROPKA]eu/pl/pytania-i-odpowiedzi/odtwarzacze-dvd/169-jak-w-dvp868hd-obejrze-filmy-mkv.html

Niestety po sciagnieciu sobie ze 2,3 plikow MKV w roznych wielkosciach i przepuszczeniu przez konwerter i uzyskaniu pliku *.avi wrzucam dziadostwo na pendrive i na stacjonarnym odtwqarzaczu sie tnie. Dlaczego?
Czy predkosc komputera na ktorym dokonywana byla konwersja ma znaczenie? Mam juz dosc leciwego laptopa z Celeronem 1.87 Ghz i 1 Gb RAM'u. Divxy oczywiscie smigaja na nim bez problemu. MKV odrobine sie tna, ale mozna uznac, ze chodza dostatecznie.
Co moze byc przyczyna, ze u mnie to sie tnie a na takim samym odtwarzaczu u kolegi divx HD chodzi bez problemu.

Co prawda nie mam mozliwosci sprawdzenia czy ten sam plik chodzi u mnie i u niego (kilkaset km). Poprostu postepuje zgodnie z istrukcja, a DivXy HD sie tna. Ktos moze podpowiedziec dlaczego?
Moze jakos inaczej skonwetrowac MKV -> DivX HD?
Bo chyba szybkosc komputera na ktorym dokonuje sie konwersji nie powinna miec znaczenia na jej jakosc, a jedynie na czas trwania calego procesu, prawda?

newbie007

New member
Podbijam.
Cala noc konwetowalem za pomoca RER.HD.Movie.Converter
Quantum of Solace z MKV na HD DivX 720p i dupa.

Obraz sie tnie, a dzwiek to juz wogole rozjechany i wolniejszy o przynajmniej polowe.
Moze mi ktos podpiwiedzic jak alternatywnie przekonwertowac to video?

setunia

New member
Bez reklam
Właściwie narzuca się komentarz - nie kupujmy "wynalazków".
Co do problemu to prędkość procesora nie ma raczej znaczenia przy konwersji filmów. Wpływa tylko na czas konwersji. To są obliczenia matematyczne. Problem może tkwić w ustawieniach parametrów kodowania. Nie znam tego konwertera, ale jeśli jest on polecany przez producenta odtwarzacza to proponuję próbować konwersji najpierw na małych samplach. Jest tego na torrentach mnogo. Wypróbuj różne ustawienia (bitrate obrazu - spróbuj zmniejszyć, audio - na początek niech zakoduje w stereo ac3, lub mp3)

Jeszcze jedno. Zainstalowałem sobie tego All-a. Tam nie ma żadnych opcji przy konwersji. Spróbuj więc takie pliki avi odtworzyć z innego pena, zaktualizuj firmware Ferdka, lub nagraj te pliki na DVD-ka i z niego spróbuj odtworzyć.

Ostatnia edycja:

marcinpero

New member
ja pliki mov konwertoje programem Any Video Converter lub WinAVI Video Converter w tym drógim jest ustawienie na DIVX HD 720X480 lub 1280x720 filmy smigaja płynnie.

Do góry