Input Lag - jak to właściwie jest?

dario-

New member
Witam,
jesli podobny juz temat byl przerabiany to poproszę o link i z góry przepraszam ale nie za bardzo mialem czas przeszukiwac forum, a potrzebuje w miare szybko temat zglebić

jak w temacie :)
1. Input Lag = czas reakcji matrycy ? dobrze rozumiem ?
2. w przeprowadzanych tutaj testach paneli LCD padają rozne wartości tego input lagu od ponad 100 ms do bodajże 20 ms, którą to wartość (te 20) uznaje się za wręcz wyśmienitą .
I tu moj dylemat - otóż w opisach technicznych LCD , czy to na stronach producentów (niektórych) czy tez na stronach sklepów internetowych te wartości są znacznie niższe bo na poziomie od 2,4 ms (jakis LG) do 12ms (jakas Toschiba).
Skąd zatem takie róznice ? jakas inna jednostka jest stosowana , inny przelicznik czy jak bo nie kumam tego?

3. Dociekam gdyz musze nabyć LCD TV pod konsole wiec matryca musi byc szybka. Jakie TV mozecie polecic z czystym sumieniem ?

Pozdrawiam

kornknot

New member
Cześć, imput lag i czas reakcji matrycy to dwie odmienne rzeczy. Czas reakcji matrycy to jest czas po którym matryca zareaguje na dostarczony sygnał, natomiast imput lag to czas który trwa od dostarczenia sygnału do telewizora do przesłania go do matrycy, czyli wszystkie upiekszacze obrazu itp. Czyli obie te wartości się sumują, jednak radzę patrzyć głównie na IL, ponieważ są tam dużo większe wartości, natomiast czas reakcji matrycy nie przekracza przeważnie 10ms.
Tylko, że z tego co zauwazyłem to aktualne telewizory w trybie gra rzadko osiągają poziom poniżej 50 ms a to jest wg mnie już całkiem dużo do ger typu guitar hero (na szczęście tam jest kalibracja obrazu).
Pozdrawiam

dario-

New member
A to żeś mnie teraz przejzyście oświecił kolego, a bylem przekonany ze to jest to samo. Dziekuje za szybką odpowiedz.
Podtrzymuje nadal pytanie jaki 32" LCD polecacie pod konsole ? ( tak do 2000-2300 PLN)

Ostatnia edycja:

dario-

New member
witam
wracam do tematu i proszę o informację.
otóż znalazlem w necie instrukcje jak testowac TV pod kątem input lagu:
"1. Podłączamy monitor i telewizor do tej samej karty graficznej w PC.
2. Ustawiamy ekran monitora i telewizora tak, by oba były widoczne w obiektywie aparatu lub kamery.
3. W systemie lub sterownikach karty graficznej wybieramy opcję klonowania obrazu na obu ekranach (Du.plicate).
4. Wchodzimy na stronę :: Online Monitor test - Your free online TV and monitor test tool - By vanity.dk and flatpanels.dk i włączamy test Input lag, okno przeglądarki maksymalizujemy tak by liczniki były duże i wyraźne na obu ekranach.
5. Wykonujemy kilka zdjęć (lub krótkie nagranie) na których dobrze widać liczniki na obu urządzeniach.
6. Teraz wystarczy porównać sfotografowane czasy i obliczyć różnicę między licznikami na ekranie PC i telewizorze. To właśnie jest wartość input lag telewizora."

Ja postapilem troche inaczej tzn: podlaczylem laptopa kablem HDMI pod LCD na ktorym wyswietlił mi sie obraz z kompa i wtedy załączyłem ów program do odmierzania czasu i pyknąłem kilka fotek i sprawdzielm sobie czasy.
I tu moje pytanie - czy moje wyniki tez bedą miarodajne czy oszukane bo nie postapilem tak jak w instrukcji?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie są . Musi być jeden sprzęt analogowy.
Bo tak musiałbyś mieć homologowany.

013_P1400041.JPG

014_P1400042.JPG

Opóźnienie 50 ms

015_P1400048.JPG

016_P1400051.JPG

Opóźnienie 50 ms

017_P1400052.JPG

018_P1400053.JPG

Opóźnienie 50 ms

019_P1400054.JPG

020_P1400060.JPG

Opóźnienie 50 ms

021_P1400061.JPG

022_P1400062.JPG

I tu hit potrzeb graczy - zerowe opóźnienie

023_P1400064.JPG

Zerowy Input Lag

dario-

New member
dziekuje kiki za szybką odpowiedz ale moglbys jasniej bo zrozumialem tylko ze moja metoda jest do bani, ale o jakich analogach mowisz i jakiej homologacji?

ps. co to za panas ktorego testowales i ma 0 input lag ?

Do góry