INEA w nowym TV.

xplosion

New member
witam,
zakupiłem niedawno tv Panasonic 65 VT 60.
Skorzystałem z oferty INEA (kablówka) i mam sporo programów HD, zastanawiam się teraz jednak czy to był trafny wybór, bowiem jakość na tak dużym ekranie jest niewystarczająca.
Dzisiaj zacząłem się bawić w ustawienia i miałem rozdzielczość na 570, teraz włączyłem na 1080i, ale odświeżanie pokazuje się 50 Hz.
Zastanawiam się co zrobić by mieć lepszy sygnał, czy kablówka odbiega jakością od np innych np cyfra +?, CZY też wszystko jest kwestią ustawień,

dekoder który mam to ADB 3831CDX podłączony HDMI.

WD40MAX

New member
Czy to przez kablówkę, czy to z dekodera satelitarnego, nie masz co liczyć na obraz porównywalny z Blue Ray. To nawet nie jest podobne do DivX zgranego z BR. :-(
O dźwięku spłaszczonym do zwykłego stereo też warto pamiętać. Nic tu nie pomoże dobry amplituner i zestaw głośników 7.1 jeśli nadawca programu lub operator platformy cyfrowej obetną pasmo.

Niestety na jakość nadawania nic nie poradzimy. Możemy co najwyżej porównywać jak sobie z tym radzą nasze telewizory. W Wielu z nich są systemy poprawiające obraz w czasie rzeczywistym i wtedy nawet te 50 Hz nie przeszkadza.

xplosion

New member
czyli tak naprawdę nie ma znaczenia czy mam INEA czy też wybrałbym np n+.
czy jednak można coś zrobić np w inea wymienić dekoder na lepszy i czy ów odświeżanie na poziomie 50Hz się gdzieś przestawia w jakimś urządzeniu na większe ?

z góry dzięki za pomoc.

WD40MAX

New member
Z pustego i Salomon nie naleje!
Jakość nadawania nie wykorzystuje w pełni nawet tych 50 Hz.
Dekoder nic tu moim zdaniem nie pomoże.

Jak chcesz mieć super odbiór, to musisz przestawić się na zagraniczne programy TV z satelity. Ale nawet i one nie dorównują filmom z BR.

Karpaj

New member
Bez reklam
Z kablówką jest ten problem, że wiele zależy także od jakości kabla.
Satelita jest trochę stabilniejsza pod tym względem.
Ale niestety świetnej jakości ze zwykłej telewizji nie ma co oczekiwać - czasem na kanałach "premium" pojawią się poprawne jakościowo filmy HD - gdzie w porównaniu do blu-raya jest tylko delikatna różnica w szumach - kontury czy ostrość niemal pierwsza klasa.

xplosion

New member
czyli zaakceptować stan kablówki i zakupić kilka płyt z blue ray plus konsola ps4.
co do kablówki zapytam jeszcze co najlepiej ustawić na dekoderze:
1080p, 1080i, czy 720 ?
przy ustawieniu chyba 1080p HDMI obraz jest niewyświetlany, dopiero dl DVI coś widać, a przecież podłączenie jest HDMI a tv 65vt60.

Do góry