Idealny model?

galll

New member
Witam serdecznie, Nazywam się Adam, tak to już jest, że człowiek w jednej dziedzinie się specjalizuje a w drogiej sam potrzebuje rady od specjalisty.
Właśnie potrzeba takiej porady doprowadziła mnie do tego miejsca i mam szczerą nadzieje, że właśnie tu otrzymam ostateczną odpowiedz.
Oczywiście chodzi o telewizor, wiem, że są tysiące tego typu postów, ale przekopałem się przez nie i dochodzę do wniosku, że wybór odpowiedniego modelu jest rzeczą, która powinna być rozpatrywana stricte indywidualnie.
Postaram się w miarę rzeczowo opisać sytuację:
Pierwszym i chyba najistotniejszym ograniczeniem jest budżet, dysponuję zaledwie
[1500zl absolutny max to 2000zl]

Główne przeznaczenie tego TV to wyświetlenie możliwie jak Najlepszej jakości obrazu z konsoli Xbox 360[ze złączem HDMI i takim też kablem będę łączył go z odbiornikiem], Konsola jest głównym prowodyrem całego zamieszania i to właśnie pod nią chcę dobrać cały sprzęt.
Pomieszczenie, w którym będzie umieszczony TV jest bardzo dobrze naświetlone, ciężko określić jednolity przedział czasowy korzystania ze sprzętu, myślę ze po 50% dzień 50% noc. [Posiadam rolety wiec przyciemnienie pomieszczenia nie jest problemem]

Odległość, z jakiej chciałbym cieszyć się Telewizorem to od 2m do 3m, i myślę ze maksymalna ilość osób siedzących przed odbiornikiem nie przekroczy czterech.
Najczęściej jednak będą to dwie osoby.
Podsumowując na pewno ma być to sprzęt przeznaczony głównie do grania, a odległość definiuje przekątną 32-37 cali.

Bardzo proszę o dobrą rade, jaki telewizor był by tutaj idealny?

Pozdrawiam
Adam

jaroslawp

New member
galll napisał:
...Podsumowując na pewno ma być to sprzęt przeznaczony głównie do grania, a odległość definiuje przekątną 32-37 cali.
...
Moim zdaniem przy oglądaniu TV z 3m, a graniu z 2m, to może się skusisz na 37PV8 lub 42PV8? Mieszczą się w widełkach cenowych.
Jeśli przewaga grania, to raczej LCD byłoby lepsze.

galll

New member
e zaciekawiło mnie że te modele nie mają Full HD.
Czy do grania na konsoli z takiej odległości Full HD rzeczywiście nie daje widocznych różnic?

mat74

Well-known member
Bez reklam
galll napisał:
e zaciekawiło mnie że te modele nie mają Full HD.
Czy do grania na konsoli z takiej odległości Full HD rzeczywiście nie daje widocznych różnic?
przy odleglosci 3m i tej wielkosci ekranu full hd nie daje widocznych roznic-widzialem,sprawdzalem

galll

New member
Czy są jakieś modele na które powinienem zwrócić szczególna uwagę wybierając LCD pod konsole ?
lub jakieś jego cechy?

gatar

Active member
Bez reklam
Witam.
Jeśli masz konsolę to weź ją i jedź do dużego salonu z TV.
Pooglądaj z półki cenowej nieco wyższej niż planujesz bo,
zapewne kupisz z netu (z reguły taniej). Poproś o umożliwieni podłączenia konsoli i wybierz ten, Twoim zdaniem najlepszy. Tak będzie najlepiej.
Nie za bardzo sugeruj się danymi producenta, np. czas reakcji, kontrast ...
Faktyczny obraz z reguły weryfikuje te cyferki.

AdrJano

New member
Interesują mnie te modele -
SAMSUNG LE40A551

i

PHILIPS 42PFL7762D

Poradźcie, który byście wzięli, ja osobiście bym już kupił tego Philipsa ale zraził mnie kontrast, który jest podany jako 7500:1, więc w porównaniu do Samsunga jest strasznie mały, ale nie wiem czy to ma aż takie znacznie, bo Philips ma jakieś ulepszenia obrazu i dzwieku. Reszta paramaterów prawie ta sama. Co o nich myślicie? A może jakiś inny tv polecicie do 3500zł. A co z formatem MPEG4 warto w to zainwestowac?
Pozdrawiam

gatar

Active member
Bez reklam
Witaj.
Te dane to są cyferki, często nie mające odzwierciedlenia w rzeczywistym obrazie. Zobacz obraz i kup lepszy. O mpeg4 jest ostatnio co najmniej 2 tematy. Użyj szukajki.

AdrJano

New member
A Ty sam jakbyś kupywał teraz to z tym mpeg4? W sklepach mówią, że to bez sensu, bo potem telewizja jakoś się dostosuje żeby urządzenie działało. Nie wiem teraz właśnie

Sych

New member
Albo 200Hz, jeszcze lepiej:D Co do MPEG4, to bez zastanowienia zainwestował bym w tę technologię. Może i jakiś zewnętrzny tuner będzie, ale zawsze wbudowany lepiej będzie sobie radził.

gatar

Active member
Bez reklam
AdrJano napisał:
A Ty sam jakbyś kupywał teraz to z tym mpeg4? W sklepach mówią, że to bez sensu, bo potem telewizja jakoś się dostosuje żeby urządzenie działało. Nie wiem teraz właśnie
Witaj.
Kupowałem miesiąc temu i mimo, że jestem w zasięgu testowego sygnału mpeg4 to nie kupiłem.
Także dlatego, że model wybrany był nieco za drogi. Jeśli masz tv sat i zmierzasz tak mieć nadal to mpeg4 nie jest konieczne. Ponoć za 2-3 lata będzie to standard obowiązujący w PL. Do tego czasu może tv zmienisz. Ja mam C+ z dekoderem, gdzie odt kwietnia ma być aktywny tuner tv naziemnej cyfrowej. Powiem tak, jeśli masz kase to kup z takowym tunerem, jesli nie to nie.

a4tech

New member
AdrJano napisał:
...kupywał teraz to z tym mpeg4? W sklepach mówią, że to bez sensu, bo potem telewizja jakoś się dostosuje żeby urządzenie działało. Nie wiem teraz właśnie

DOBRE :D :D :D

Czego to sprzedawcy nie wymyślą, żeby tylko wcisnąc klientowi swój towar :confused:

Skoro tak to się dzieje...
To niech szybciutko ta "Telewizja" się dostosowuje i wszystko w całej Polsce w FullHD od jutra nadaje. Moze być i w MPEG2 :p

Pozdro.

Do góry