HK mas 101 + komputer - czy inwestować w s/pdif

k2mill

New member
Witam serdecznie,

Posiadam zestaw harman kardon mas 101, który chciałbym sobie podłączyć do laptopa, żeby nie odczuwać irytacji spowodowanej latpopowymi głośnikami przy oglądaniu filmów, czy muzyki z YouTuba. Mam też trochę mp3 i flac'ów.

Zastanawiam się, które wejście wybrać do połączenia.

Jestem na etapie wyboru nowego laptopa, więc jestem ciekawy Waszej opinii, czy warto szukać jakiegoś modelu wyposażonego w s/pdif (co nie jest w sumie łatwym zadaniem, sklepy komputerowe traktują to wyjście po macoszemu w wyszukiwarkach, zresztą chyba nie za często lapki je posaidają)

Druga opcja to zakup zewnętrznej karty dźwiękowej, z USB do s/pdifa. Pewnie jest to koszt ok 300 zł, no i podpięte dodatkowe urządzenie, więc wolałbym tego uniknąć ze względów finansowych jak i estetycznych ;)

No i 3 opcja, stereo jack 3,5mm, chyba najmniej kosztowna. Czy różnica pomiędzy tym połączeniem, a cyfrowym będzie bardzo boląca ??

będę wdzięczny za sugestie oparte na Waszych doświadczeniach.

Ostatnia edycja:

bagiennik

New member
Bez reklam
Optycznym albo Coaxialem bedzie najlepiej.

W prawdziwych komputerach nie ma z tym problemu.
Do laptopa (fuj!) zakup zewnętrznego interfejsu audio raczej bedzie niezbędny.

k2mill

New member
hehe, no wiem, że do prawdziwego komputera łatwo dołożyć optyka, ale nie mam miejsca w pokoju na biurko :D

k2mill

New member
wyszperałem kartę "4World Zewnętrzna 8-kanałowa karta dźwiękowa 7.1 USB 2.0 z wyjś. optycznym SPDIF" za jakąś stówkę...

taka starczy ? Jeśli dobrze rozumiem, to jakość karty nie będzie miała znaczenia, bo "czysty" dźwięk będzie leciał cyfrowo do harmana i tam dopiero przetwarzany...

ewentualnie jeszcze "i-tec 7.1.Channel Audio Adapter" podpinam pod USB i ma wyjście spdif, może jest to jeszcze prostsze rozwiązanie

Ostatnia edycja:

k2mill

New member
Aluzji co do harmana nie przyjmuje do wiadomosci, natomiast co do karty musze przyznac racje:) poszukam jakiejs pewniejszej. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Do góry