HK AVR460 i JBL890, kraj pochodzenia a jakość dźwięku.

rafopl

New member
Witam,

mam pytanie odnośnie jakości amplitunerów HK i kolumn JBL produkowanych w różnych krajach, a mianowicie czy kraj produkcji wpływa na jakość dźwięku, wykonania, trwałośći? Mam okazje kupić w myśle dobrej cenie HK AVR460. Kraj pochodzenia to Chiny, zresztą jak i kolumny JBL 890 oraz JBL ES100. Czytałem rózne wypowiedzi i już sam nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, czy nic to nie zmienia bo firmy te maja takie same normy bez róznicy w jakim kraju są produkowane. Być może nie róznią się niczym innym niż tylko naklejką i kolorem skóry osoby która to robiła.

Z góry dzięki za pomoc.

matias2004

New member
Kraj produkcji (Chiny) wplywa raczej nie na jakość dźwieku , lecz bardziej na jakość montażu elementów.W sumie to wiekszość firm produkuje swoje wyroby w Chinach , niektorym to wychodzi na dobre niektorym nie.Np . kef od kiedy robi wszystko w Chinach produkuje slabsze kolumny , merketing i legenda zostala ,a wszystko inne poszlo w...Harman jest tu przykładem złego montażu , słabej kontroli jakości , lecz dobrego designu i dobrej jakości dźwięku.Miałem kilka harmanów i z każdym bylo coś złego , jeden się wyłaczał , inny miał źle coś podłaczone w zasilaniu (ciężka do wykrycia usterka) , raz działał raz nie.W innym gasł wyświetlacz , trzeba było go walnąć w czoło zeby załapał.Nowsze sprzety poprawili , ale z tego co ludzie na forach piszą to ciągle coś nie tak.Za to design (nie wygląd) i dżwięk b.dobry.Najgorsze jest to że nowoczesny sprzet wymaga jakiegoś podstawowego os i firmware`u i żeby było taniej firmy zlecają to firemkom od firmwareu (indie , chiny) ktorym czesto brakuje polotu,czasu itp.Musi być tanio.W wyniku dostajemy sprzet ktory czesto nie dziala prosto z pudełka , wymaga czestego aktualizowania firmwaru.Mineły czasy gdzie design ,hardware, software powstawały w jednym zespole , miało to ręce i nogi, a teraz trzeba mieć troche szczęscia i nie spieszyć się zbytnio z nowościami.

rafopl

New member
Dzięki matias2004 za wyczerpującą informację. No to muszę osobiście obejrzeć sprzęt zanim kupię i najlepiej, żeby jednak nie był z Chin, lub jak to mi pewien Pan z londyńskiego sklepu audio powiedział: amplituner nie jest robiony w Chinach tylko w PRC (People Republic of China) :)

A wiesz może coś odnośnie kolumn JBL-a? Jak tam z chińską jakością?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

arniparus

New member
Ludzie no co wy gadacie :) .... Ja powiem Tobie inna historie. Bylem w sklepie Audio u znajomego jak dostarczali mu po raz pierwszy glosniki KEF REFERENCE 203/2 montowane z tego co bylo napisane w UK wiec miod malina. Kartony zewnetrznie super wiec nie bylo mowy o uszkodzeniach poprzez firme kurierska. Wypakowalismy kolumny warte jakies 25tys i .... szlak goscia trafil ... Okazalo sie ze jeden glosnik jest niezdarnie dokrecony a na drugim lekko odchodzila okleina. PO PROSTU TRAGEDIA jakiej jeszcze nie widzialem ...

Zaraz obok lezaly genialne wykonczone dziela sztuki w postaci KEFa XQ40 robione w China. Roznia byla kolosalna a XQ sa o polowe tansze.

Gdzie tutaj logika ze w chinach robia szajs ... to jest juz mit i powoli coraz wiecej ludzi kompletnie nie zwraca na te made in uwagi :)

Ot taka historia.

matias2004

New member
Nie mowie ze jak w chinach to juz szajs , podaje tylko przykłady złego montażu , który jest zajwiskiem nagminnym w chinach.Firmy ktore mają dobry system kontroli jakości wyłapują badziewie do poprawki.
Z tego co wiem to Harman robi w chinach wszytskie swoje ampli , tak że z innym będzie kłopot.Większość firm zresztą też.Jakość dzwieku to inna sprawa i zalezy w głownej mierze od główki osoby projektujacej system.

rafopl

New member
A więc zdecydowałem się na zakup Chińszczyzny :) Jutro zamawiam i jak tylko dostane to do domu to dam Wam znać jak z jakośćią mojego Harmanka. Mam nadzieję, że się na tym nie przejade hehehe. A potem jeszce kolumny. Nie wiem jak z jakośćią wykonania i dźwięku w JBL-ach. Może coś o tym wiecie.

rafopl

New member
Od dwóch dni mam już na chacie tego H/K avr460. Z tyłu napis Made in PRC. Ale szczerze to nie ma do czego się doczepić. Wykonanie i jakość wszystkiego po prostu zajebista. Więc zmieniam swoje nastawienie do chińskich produktów. Szczególnie, że kumpel z chaty też zamówił Harmana i też jest zadowolony.

Mati22

New member
Witam moge cos napisac jesli chodzi o made in china na wlasnym przykladzie.
Kupilem glosniki tannoya HTS 200 made in china i fronty mi zaczely trzeszczec pozniej padl mi wysokotonoowy glosnik w servisie dostalem nowe glosniki ale produkcji wegierskiej co sie okazalo jak i dzwiek jak i jakosc wykonania ( dzialaja do dzis ) sa o kilka poziomow lepsze - wiec made in china to same smieci .....
Teraz posiadam Tannoy R3 produkcji UK i jest super dzwiek i nic sie nie psuje....

rami321

New member
rafopl, działa w Twoim h/k wentylator, bo w moim się jeszcze nie spotkałem z taką sytuacją, i nie wiem czy to usterka czy po prostu załącza się po przekroczeniu jakiejś temperatury

rafopl

New member
rafopl, działa w Twoim h/k wentylator, bo w moim się jeszcze nie spotkałem z taką sytuacją, i nie wiem czy to usterka czy po prostu załącza się po przekroczeniu jakiejś temperatury

Też na początku myślałem, że to jakaś usterka, ale na chacie mamy 2 takie modele i jest ta sama sytuacja. Jest tak jak blackninja napisal.

Do góry