HK AVR255 zestaw głosników

Rekin175

New member
Witam , posiadam amplituner HK 255 i chciałbym poznać wasze zdanie na temat zakupu do niego zestawu głośników :

KOLUMN FIRMY
YAMAHA

FRONTY
NS 555(para)
TYLNE
NS 333( para)
CENTRALNY
NSC 444 (szt)

pokój 20 m2 muzyka to różna [bo ja preferuję inną niż żonka a korzystać będziemy oboje]70% muza Kino 30%

Ostatnia edycja:

don111

Banned
heh, przekleiłem wypowiedz...
to dobre kolumny o ile podłączysz je do jasno grającej elektroniki....
co do brzmienia to grają ciepło, miękko i łagodnie na górze pasma (kosztem nieco szczegółowości dzwięku, ale nigdy nie zabrzmią za ostro)... bas mają rewelacyjny (nie znajdziesz lepszego basu w tak tanich kolumnach)

więc do HK nie wiem, to połączenie razem to może być ciut za ciemny dzwięk, ale przynajmniej nie męczący

nie daj się tylko wrobić w żadne JBL....

IGBT

New member
Zakazać sprzedaży JBL przecież to dno totalne - mają cofniętą średnicę, scena jest wąska, bas niemięsisty albo dudniący, góra za ostra albo za tępa, wokale płytkie i w Chinach produkowane. Lepiej jakąś Kodę kupić:) Panowie więcej luzu.

soplus

Active member
Bez reklam
Ja pod ten ampli mam podpięte MA RS8 i dalej dokupuję ta serię. Z JBL faktycznie nie ma co próbować, taki jakiś zabagniony dźwięk.

sempik

New member
Nie przsadzajcie z jechaniem po JBL. Testowałem LSy i baaaardzo dobrze brzmiały z moją v661. Choć zupełnie inna charakterystyka, niż preferuję (patrz: stopka).

IGBT

New member
Sempik dobrze prawi.
Na ryku mozna znaleźć i lepsze i gorsze kolumny. Jedne grają idealnie dla jednego inne dla drugiego. Teksty "tylko nie JBL" albo "wszystko tylko nie Sony" niestety nic nie wnoszą do dyskusji. Jeśli komuś zależy głównie na kinie i nie jest tzw. filem to większość zestawów w okolicy 2000 zł w zwyż bardzo dobrze sobie z takim zadaniem poradzi.

don111

Banned
IGBT napisał:
Zakazać sprzedaży JBL przecież to dno totalne - mają cofniętą średnicę, scena jest wąska, bas niemięsisty albo dudniący, góra za ostra albo za tępa, wokale płytkie i w Chinach produkowane. Lepiej jakąś Kodę kupić:) Panowie więcej luzu.
o widzisz, dobra propozycja - już lepiej kupić jakąś Kodę (Harmony)
Aha - tylko nie w Chinach !!! :eek: W Meksyku :mrgreen:

PopaY

New member
Bez reklam
don111 czy Ty jesteś jakimś uprzedzonym człowiekem? Nie twierdzę, że JBL to super kolumny, bo z pewnością jest sporo lepszych. Szczególnie w CA JBL jest mocno przereklamowany, ale ja z moich jestem zadowolony. Średnica nie jest wycoana, a dźwięk jak na warunki mojej sypialni jest naprawdę w porządku. A co do tego, że kolumny są robione w Chinach to co z tego? Znam wiele marek, których produkty z Chin są dużo lepiej wykonane niż w Europie więc dla mnie nie ma to akurat znaczenia, że coś jest robione w Chinach. Powinieneś nieco przystopować, bo negujesz to czego nie masz i to też troszkę dziwi...

darkmajin

Member
Bez reklam
grochem o sciane popay... na tym i nie tylko forum don od zawsze jedzie po jbl zobacz sobie jego posty co 2gi o jbl,no i oczywiscie Paradigm da best :)
fanbojizm do kwadratu trzeba to poprostu olac tacy ludzie poprostu beda ..:roll:

don111

Banned
darkmajin napisał:
grochem o sciane popay... na tym i nie tylko forum don od zawsze jedzie po jbl zobacz sobie jego posty co 2gi o jbl,no i oczywiscie Paradigm da best :)
fanbojizm do kwadratu trzeba to poprostu olac tacy ludzie poprostu beda ..:roll:
nie kłam, gdzie niby pisałem o Paradigm że są de best ? rzadko kiedy nawet o nich wspominam....
a na tym forum z wiadomego powodu są odmawiane litanie do JBL, w kółko o nich piszą na przemian -- sprzedawca a potem powtarzają posiadacze którzy to potem kupili bo im powiedziane że są takie super :)

PopaY napisał:
don111 czy Ty jesteś jakimś uprzedzonym człowiekem? Nie twierdzę, że JBL to super kolumny, bo z pewnością jest sporo lepszych. Szczególnie w CA JBL jest mocno przereklamowany, ale ja z moich jestem zadowolony. Średnica nie jest wycoana, a dźwięk jak na warunki mojej sypialni jest naprawdę w porządku. A co do tego, że kolumny są robione w Chinach to co z tego? Znam wiele marek, których produkty z Chin są dużo lepiej wykonane niż w Europie więc dla mnie nie ma to akurat znaczenia, że coś jest robione w Chinach. Powinieneś nieco przystopować, bo negujesz to czego nie masz i to też troszkę dziwi...
co się tak na te Chiny uparliście, przecież to meksykańskie kolumny...
dla mnie też to nie ma większego znaczenia, ważne jak grają

widzisz gdybym nie napisał tego jednego zdania to zamiast wpisów "więcej luzu" byłyby "HK + JBL to synergia" albo inne głupoty w tym stylu... to już oklepany i sprawdzony schemat na tym forum :-D

a po Twoim ostatnim zdaniu troche mnie brzuch ze śmiechu rozbolał ... czyżbyś sugerował że chciałbym mieć któreś z tych najniższych serii JBLa ? :mrgreen:

Ostatnia edycja:

PopaY

New member
Bez reklam
don111 napisał:
a po Twoim ostatnim zdaniu troche mnie brzuch ze śmiechu rozbolał ... czyżbyś sugerował że chciałbym mieć któreś z tych najniższych serii JBLa ? :mrgreen:
Naucz się czytać ze zrozumieniem kolego...

don111

Banned
na dwoje babka wróżyła, może należy pisać tak aby "niekumaci" koledzy zrozumieli :)
wg mnie były 2 opcje zrozumienia tego co napisałeś - sugestia że zazdroszczę JBLowcom co mnie ubawiło albo druga, że skoro ich nie mam to ich nie znam. A akurat znam je na wylot (różne podłogowce E/ES), bo stały w salonie u znajomego sprzedawcy. Podłaczane były do wszystkiego co tam miał (wzmacniacze) ale cóż, grały zawsze kiepsko, z tylko jednym wyższej klasy wzmacniaczem zagrały przyzwoicie (powiedzmy przeciętnie - dostatecznie) ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.

tombalt

New member
sądzę, że możesz się pokusić o monitor audio bronze BR6+brlcr+brfx(br1)
a już raczej spokojnie dostaniesz zestaw oparty na BR5. w zestawie brakuje wprawdzie suba, ale nie wymieniłeś, ponadto zawsze można dokupić :)

Do góry