HK AVR 365 kilka pytań

hkmiki

New member
Niestety nie posiadam instrukcji w PL i mam kilka pytań związanych z obsługą
Czy w tym modelu mogę wykorzystać 2 kanały boczne SB/FH do zasilenia w kolumnach wysokotonowych bi-amping? jak to zrobić żeby niczego nie popsuć:)
Jak poprawnie podłączyć dzwięk z tv tak żeby dało się oglądać filmy w 5,1 z wpiętego do tv dysku. Obecnie mam podłączone tv i amp światłowodem i hdmi dvi z tv do amp hdmi out arc ale po światłowodzie idzie chyba tylko stereo? da sie podłączyć tak żeby dzwięk z tv biegł do amp po hdmi?

Co do dźwięku 5.1 to po optyku idzie, ale max dts 1.5 mb. W tv musisz ustawić przesyłanie dźwięku do apli, ale twój tv musi obsługiwać dolby lub dts. A jeśli chodzi o ARC to musisz to włączy w tv i w HK. I pamiętaj, że czasem tylko jedno hdmi z np. 4 w twoim tv obsługuje arc.

hkmiki

New member
ok będę kombinował z tym dźwiękiem zwrotnym..., a co z tym bi ampem? amp posiada 2 wolne kanały opisane: SBL/ZONE2/FRONT HEIGHT , wiem ze zone 2 to druga strefa, czy moge je wykorzystać do tego bi ampingu?

A AVR 370 ma biamp, lub biwired?

Popatrzyłem troche z tylu i jest wycięcie na drugi przewód do bi- wired. Tak mi sie chociaż wydaje. A o biamp nie pytam bo to co innego i już wiem co.

Ostatnia edycja:

hkmiki

New member
A czy w waszych HK AVR (u mnie w 365) przy całkowitym ściszeniu lub mute z głośników zamiast cichego szmerku wydobywa sie takie ciche buczenie? jakby zakłucenie sygnału, nieraz słyszałem takie coś przy słabo ekranowanych kablach. U mnie w głośnikach małych surrand słychać wyraźnie bo przenosza takie pasmo? kiedyś posiadałem avr 156 i niepamiętam czegoś takiego.

hkmiki

New member
To nie jest kwestia kolumn, u mnie słychać we wszystkich 5ciu, słyszalne przy przyłożeniu ucha do wysokotonowego lecz najwyraźniej w tylnych . Jaki masz model amp?

I

irek6311

Guest
Buczenie to domena sekcji zasilania amplitunera lub kiepskiej instalacji elektrycznej (tu pomoże trochę listwa zasilająca z dobrym filtrem) .

hkmiki

New member
Aha ok, w pn zadzwonie do serwisu. Pozatym wydaje mi sie ze jest w tym sprzecie mało sopranu, wczesniej miałem 265 i inne złomy i sopranu nigdy nie brakowało zawsze 0,2 lub max 4 (cały czas na tych samych kolumnach) i było ok, raczej brakowało mi basu, teraz jest swietny bas a sopran na + 10 i kolumny graja jakby nie było głosnika wysokotonowego. Czy tak jest w tym 365?

I

irek6311

Guest
Dobry sopran to domena Denon i Yamaha a Pioneer skraje pasma lubi :D

Nie wiem jak jest w 365 ale w 370 według mnie nie brakuje. Oczywiście jest dobry dół, ale góra tez jest wyraźna. Wszystko mam ustawione na 0, czyli nic nie zwiększam/zmniejszam.

hkmiki

New member
Kolumny jakie posiadam to nie jest szał TAGA HARMONY TAV 606V3 , myślę nad zmianą na yamaha ns 555. Czy yamaha w zestawieniu z tym avr 365 lepiej sie sprawdzi? Kalibracji jeszcze nie przeprowadziłem(bo głośno sie to odbywa:)), sam wszystko starałem sie ustawić pod siebie. Jutro przeprowadzę i potestuję

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
To najpierw przeprowadź kalibrację. NS555 mają słabe wysokie. Jest ich mało. Z Harmanem za dobrze się nie zgrają. Może zerknij na ofertę JBL-a, Klipsch-a, Paradigm-a.

I

irek6311

Guest
Yamaha NS-F150 ma dobre wysokie i resztę pasma ,
te NS 555 odpuść bo grają fatalnie gorzej od Taga H TAV 606V3 .

Do góry