Hk avr-255 + hk 980

Rybaczenkow

New member
Jestem posiadacza amplitunera avr255, lecz planuję zakup wzmacniacza HK980. Póki co posiadam jedynie 2 głośniki, za jakiś czas pojawi się system 5.0. Zastanawiam się jak połączyć oba urządzenia tak aby stereo grane było z 980-tki, skoro wzmacniacz ten nie ma wejścia PRE-IN? Amplituner mam podłączony do PC przez kabel HDMI i to często tędy wysyłana jest muzyka której słucham. Jak to zgrać ze sobą?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam

ikar1975

Active member
Bez reklam
Przeciez trzeba zrobic kalibracje , na odpowiednim poziomie głośnosci w ampli i tego pozniej trzeba sie trzymac tak ja to widze choc pewny nie jestem;).Pozdro

Rybaczenkow

New member
Jako że wzmacniacz mam już od jakiegoś czasu a dopiero dzisiaj dotarł do mnie głośnik centralny, stąd pojawia się problem z kalibracją zestawu. Chodzi o to że central jest podłączony do amplitunera a fronty do wzmacniacza, czyli do ustawienia poziomu głośności mamy 2 potencjometry. Dźwięk z amplitunera podłączony jest wyjściami PRE-OUT i doprowadzony do wejść AUX we wzmacniaczu. Pytanie jaka ustawić wartość na wzmacniaczu aby poziom głośności na frontach był odpowiednio proporcjonalny do poziomu głośności centralnego. Autokalibracja w amplitunerze odpada ponieważ działa ona tylko przy systemie 5.0 a nie posiadam kolumn surround.

ikar1975

Active member
Bez reklam
Ale co ty chcesz kolego osiagnac ? Ampli + wzmak tylko z centralnym:eek: .Ja mam 255+pm 6004 przez pre out wzmak ustawiony na pół gwizdka i zrobiona kalibracja i podczas ogladania filmow tego sie trzymam , a przy stereo tylko wzmak.Proponuje uzupełnic zestaw do 5.0 i cieszyc sie dzwiekiem (bez kombinowania).Pozdro

Rybaczenkow

New member
Ale co ty chcesz kolego osiagnac ? Ampli + wzmak tylko z centralnym:eek: .Ja mam 255+pm 6004 przez pre out wzmak ustawiony na pół gwizdka i zrobiona kalibracja i podczas ogladania filmow tego sie trzymam , a przy stereo tylko wzmak.Proponuje uzupełnic zestaw do 5.0 i cieszyc sie dzwiekiem (bez kombinowania).Pozdro

Chyba mnie nie zrozumiałeś. Mam ampli do którego podłączony jest centralny i sub, oraz wzmacniacz do którego podłączone sa fronty. Czyli zestaw 3.1. I również jak Ty amplituner połączony we wzmacniaczem poprzez PRE-OUT - AUX, tylko że właśnie rozchodzi się o ustawienie poziomu głosności na wzmacniaczu. Bardzo chętnie rozbudowałbym zestaw do 5.1, ale to jest wydatek kolejnych kilku tys. złotych, na które mnie teraz nie stać ;)

ikar1975

Active member
Bez reklam
Pozycz od kolegi jakies surroundy zrób kalibracje i masz problem z głowy ,Ja bym tak zrobił - zrozumiałem cie dobrze ze masz wszystko oprocz tyłów tylko 3.1 po co ta zabawa.Pozdro

Do góry