HK AVR 255 ... a 6ohm

horos

New member
Witam,

Mam pytanie. Grzebie w forum, ale nie bardzo moge sobie poukladac wiedze w tej materii. Czy do tego, 8 ohm-owego wzmacniacza, moge podpinac kolumny 6 ohm-owe? Zostaly mi dwe, ktore przez jakis czas maja pelnic role "satelitow" (do momentu skompletowania wlasciwego zestawu kolumn). Da sie i nie "zabije" wzmacniacza? Czy wogole moge brac, przy budowie zestawu. pod uwage kolumny 6 ohm, czy wszystko budowac na "osemkach"?

Bede wdzieczny za pomoc
Pozdrawiam

stainer7474

New member
Ja na fronty mam 4ohm-y a reszta 8 ohm, czyli jeszcze ekstremalniej. Wzmacniacz może a nawet będzie się bardziej grzał, jeśli nie będziesz słuchał cały czas na max to nic nie powinno się stać ( i ja mam taką nadzieję :D ).

horos

New member
Dzieki za odpowiedz... No coz, szkoda ;) Chyba nie bede ryzykowal i stare kolumny powedruja do innego pokoju, a zaczne kompletowac 8 ohmowe.

pejotpe

New member
Bez reklam
Nie ma się czym przejmować - większość kolumn oznaczanych jako 8 omowe są w rzeczywistości 6 omowe (a niektóre potrafią zejść w pobliże 2 omów - w zależności od częstotliwości). "Chłyt" marketingowy. Przyzwoite ampli radzą sobie bezproblemowy z 6 omowymi kolumnami. Te trochę lepsze z 4, ale z dwójkami to lepiej zatrudnić solidny wzmacniacz stereo.
Podobnie zawyżana jest też skuteczność...

Do góry