HK 255 + dźwięk 5.1

cezcs

New member
Witam,

mam nadzieję, że dobrze trafiłem do odpowiedniego działu - jeśli nie to proszę o sprostowanie.
potrzebuję pomocy znawców bądź/i użytkowników tego sprzętu.
Posiadam amplituner HK255 i mam do niego podłączony odtwarzacz DVD z wyjściem audio optycznym.
Tym wyjściem łączę DVD z amplitunerem. I teraz mam problem:
czy nie jest tak, że jak płynie dźwięk 5.1 to amplituner powinien pokazywac na wyświetlaczu w postaci liter na głośnikach, że czyta każdy kanał z osobna?
Bo u mnie wyświetla jedynie L i R a nie ma centralnego i surround. Tzn tak jakby dżwięk odtwarzało jedynie w stereo. Dżwięk płynie na wszystkie głośniki lecz nie mam pewności czy to jest 5.1 bo właściwie są zaznaczone literami tylko 2 kanały (a co z resztą?). Sytuacja się nie zmienia jak zmieniam nawet tryby pracy surround. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

boncio1

New member
Nie wnikam w dział, ale czy masz w DVD ustawiony dzięk cyfrowy wielokanałowy, bo odnoszę wrażenie, że tylko stereo.

pintr

New member
a w menu filmu włączałeś ścieżkę dźwiękową DD 5.1 lub DTS bo w większości filmów standartowo jest ustawione w stereo.

cezcs

New member
Dzięki za podpowiedź
ale:
Mam dvd sony w którym ustawiam dżwięk na 3/2.1 -> wiecej niz 2 kanały. A w amplitunerze wyswietla mi się ze czyta tylko 2 kanały frontowe. Przyznajecie więc, że powinny się pojawić oznaczenia liter na wszystkich kanałach tj L R C SR i SL (SUB - nie mam). Ciekawe co ja robie nie tak. myslalem ze optyczny kabel zalatwi problem ale tu cos innego mi nie gra.

soplus

Active member
Bez reklam
A podepnij dvd do ampli kablem analogowym i puść przez niego tylko dźwięk i zobacz co się wtedy dzieje. Coś mi się wydaje, że tak w H/K można 5.1 uzyskać, ale głowy nie dam sobie uciąć. No i looknij jak w speaker setup masz kolumny poustawiane.

boncio1

New member
Jak podłączy analogowym, to może co najwyżej Dolby PLII uzyskać. Napewno ustawiłeś, żeby optykiem szedł dźwięk cyfrowy, a nie PCM. Co Ci pokazuje HK na chwile po starcie DVD? Dolby Digital, DTS, czy PCM?

Ostatnia edycja:

cezcs

New member
No wlaśnie wyswietla mi tylko i wyłącznie PCM. Mialem to napisać, bo zauważyłem dziś wieczorem ten komunikat, ale mnie uprzedziłeś Boncio.
Rozumiem, że w swoim DVD powinienem ustawić aby na optyczne wyjście audio szedł dźwięk cyfrowy a nie PCM.
Kurcze, jeśli to to, musze jedynie rozgryść ten odtwarzacz bo w jego ustawieniach zmienialem co najwyżej scieżke dżwiekową czytaną z płyty dvd--> a j tak żadnego rezultatu nie było na amplitunerze.
Wydawało mi się wcześniej, że wystarczy podłaczyć dwa urządzenia optykiem a dzwięk juz sam polynie 5.1 bo w sumie taką mam ścieżkę zapisaną na filmach.

No i się udało. Dzieki bardzo za podpowiedź o zmianie ustawień na optical. Czyta mi wszystkie kanały teraz. :)
PS kojarzycie czy porawnie ustawiłem w speekers setup sub mode off jesli nie mam suba w zestawie (bo dla mnie to logiczne jest - ale może jestem w błędzie?)

Ostatnia edycja:
Do góry