Hisense H9F, budżetowy flagowiec, "ta ładniejsza siostra TLC"

Interstellar

New member
Witam, jak zapewne widzicie jestem między Wami nowy. Do założenia profilu i napisania tematu skłonił mnie właśnie Hisense. W Polskim internecie, nawet na stronach zajmujących się elektroniką telewizor pomijany. Szukałem dość długo 65 cali w rozsądnej cenie i trafiłem na TLC ( notabene dużo na tym forum o tej marce, o której wcześniej słyszałem tyle co nic). Czekając na recenzję EP680 - to już chyba 4 rocznica terminu mitycznej publikacji, natrafiłem w poszukiwaniu tego idealnego Tv na zagraniczne fora. I ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że jeszcze mniej mi znana marka Hisense zjadła tam na śniadanie i wypluła konkurencję. H9F okazał się Kratosem na Olimpie, bardzo wkurzonym Kratosem.
A zatem, m.in. telewizor w technologii QLED, choć oczywiście trochę w tym marketingu
-120 Hz
-jasność ok. 800 nitów w HDR
-strefowe podświetlenie - ponad 100 stref, co daje wg recenzji dobrą czerń
-niski inplut lag
- bardzo dobra ostrość i nasycenie kolorów.
I widząc to, zastanawiam się niestety, dlaczego ten telewizor nie jest osiągalny w PL. Parametrami zjada TLC 680 czy EC780, Samsungi na czele z upośledzoną serią RU i Q60, choć i Q70 mogłoby mu czyścić podstawę według mnie. Mało tego, w recenzjach nie ustępował Sonemu XF9005...
Jak widzicie, to cudo jest nie bez powodu wybrane jako jeden z najlepszych telewizorów 2019. Natomiast w swojej półce cenowej zgubił konkurencję, która dalej za nim nieudolnie biegnie.
Oczywiście nie jest to moje widzi mi się. Został wybrany jako najlepszy budżetowy TV wg redakcji Rtings oraz portal QuantumTV ( polecam recenzenta, choć specyficzny to szczery do bólu).
Oczywiście że telewizor posiada swoje gorsze strony i nie jest idealny, ale patrząc przez pryzmat ceny, tańczy na grobach Samsunga, LG czy TLC.
I teraz wisienka na torcie, Hisense 65 cali kosztował na Black Friday 799 $...
A teraz do meritum.
1.Czy ktoś z szanownych użytkowników posiada ten model i mógłby wypowiedzieć się odnośnie jego codziennego domowego użytkowania ?
2. Czy ktoś z szanownych użytkowników bawił się w zamawianie telewizora z Amazona US? Jakie i czy dochodzą opłaty i cła ?
3. Czy ktoś z użytkowników bądź administratorów zajmuje się takimi sprawami?
Dzięki z góry za odpowiedź, która może pomoże mi w podjęcie ryzyka zamówienia tv, bądź odpuszczenia tematu, bo są tu rozsądne osoby mogące przemówić do rozumu

Ostatnia edycja:

firefl

Active member
Bez reklam
Co to za firma TLC? Kojarzę jako kanał filmowy.
A nawet jeśli to miałoby być TCL to dlaczego siostra Hisense?

Obie firmy to bardzo duże firmy z Chin.
Kwestia dostępności na konkretnych rynkach to strategia matketingowa, zgodność z lokalnymi normarmi i trochę innych czynników. Odpowiedzialne wprowadzenie wyrobu na rynek to choćby utworzenie sieci serwisowej, zapewnienie części zamiennych, magazynów.

Rynek USA to rynek szczególny.
Zagadnienia dlaczego tam mają tak tanio to dość skomplikowana kwestia i dyskusja nad marzeniami przeniesienia ich rynku do PL niewiele da.
Popatrz jakie fajne samochody tam mają i jak tanio... A używane to hohoho.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL w USA jest już NR 1.
TCL na świecie jest już nr 2
Wkrótce będzie jeszcze wyżej.

Jako pierwszy wypuścił teraz telewizory Mini led , za kilka dni w sprzedaży w Polsce. Ma teraz Telewizory LCD X 815 naklejane na szybę z soundbarem oddzielnym Onkyo i z pełnym wyposażeniem.

Do góry