instalacja dysku twardego 4TB
Witam, w związku z tym, iż moja Ariva dogorywa

przyszedł czas na zmianę sprzętu. Wybór padł na HiMedia Q10.
I tu pytanie odnośnie montażu dysku twardego. Posiadam nowy HGST 4TB - czy będzie widziany jako internal w Q10 ? Podłączyłem dysk do PC, zainicjowałem GPT, format jako NTFS, wgrałem parę giga filmów - wszystko działa. Podłączyłem przez stację dokującą do mojej Arivy i o dziwo widzi dysk. Lecz są problemy z power off i w ogóle z zarządzaniem energią - no ale jak pisałem, Ariva dogorywa i stacja dokująca też jakiś "prosty chińczyk".
Przewertowałem poradnik z Futeko, gdzie jest pokazane normalne przygotowanie dysku, tak jak ja to opisałem powyżej. Lecz na forum userzy piszą, że im nie wykrywa tak przygotowanego dysku. Na jakimś niemieckim forum znalazłem, iż prawidłowy rozmiar klastra powinien być 512 kb. Jeszcze w innym miejscu znalazłem, iż klient podłączył dysk do Q10 jako zewnętrzny, skopiował parę plików z wewnętrznego dysku na ten zewnętrzny i po włożeniu do środka dysk nagle zaczął być widziany przez Q10.
Czy możecie się wypowiedzieć, jak to jest z tym wbudowanym dyskiem w Q10. Może osoby, które formatowały dysk z poziomu Q10 sprawdzą, jaki jest system plików i jaka jest wielkość klastra.
Za wszelkie sugestie dzięki.