Witam ponownie,
bardzo dziękuję Maxxio27 i Kirek50 za wskazówki. Próbowałem wszystkich wskazanych metod, jednak nic nie poskutkowało. Chyba faktycznie uwaliłem bootloadera. Zastanawiam się teraz nad tym, czy czekać, aż ktoś wypracuje metodę edycji bootloadera, czy oddać sprzęt do naprawy. Zakładam, że nikt tego w Polsce nie naprawi, więc sprzęt trzeba będzie wysłać do Chin. Wtedy koszty pewnie przewyższą wartość sprzętu.
Witam , co do edycji boota , to z tego co widziałem na forum hdpfans , chińczyki opanowali tę możliwość ale w playerach z chipami 1073 , 1283 , 1185 niewiem jak to jest w przypadku 1186 , z tym że niestety ale trzeba by wyciągnąc boota ze sprawnej Himedii co w przypadku nieopisanej płyty głównej może być problemem , przydałby sie chociaż j-tag
A wysyłka do chin niewiem ile kosztuje , ale proponowałbym albo uwalić go na maxa , czyli na ciemno i głucho i dopiero wysyłać , albo czekać na lepsze czasy i możliwości edycji boota
uwalenie proste , trzeba tylko miec stary monitor CRT , trzeba zmasować mase urządzenia z masa monitora , wyciagasz wtyczke z kinola WN( TUTAJ UWAGA BO MOŻE NIEPRZYJEMNIEJ KOPNĄĆ

) jak sie dotkniesz do metalowej końcówki , oczywiści robisz to przy wyłączonym monitorze , ktory na chwile załączacz kiedy już zbliżysz końcówke przewodu WN do któregoś z gniazd ( HDMI , LAN , SATA )
i wystarczy że z odległości kilku centymetrów przeskoczy WN do któregokolwiek z pinów HDMI lub jakiegolwiek innego złącza , po takim strzale sprawdzić czy urządzenie sie włącza jak tak to dobić jeszcze

, metoda sprawdzona ale niebezpieczna GROZI PORAŻENIEM WN !!!!! ,
Po takim strzale nie ma możliwości stwierdzenia jak nastąpiło uszkodzenie .
UWAGA : ROBISZ TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ !!!! GROZI PORAŻENIEM PRĄDEM O NAPIĘCIU DO 28kV
I KONIECZNIE WYSOKIE NAPIĘCIE A NIE 220V Z GNIAZDA SIECIOWEGO , WN W MONITORZE CRT NA KINESKOPIE TO 25-28 kV , ale o małym natężeniu rzędu kilku mA stąd też nie pozostawia praktycznie śladów w postaci osmaleń itp . ale efekt jest , żaden półprzewodnik nie oprze sie takiemu napięciu .
Metoda bandycka dla sprzętu , ale czasami ratuje naszą kieszeń
pozdrawiam
maxxio27