Hegel H70 czy Atoll IN100SE

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Chłopaki co do Phoebe mam je używane 2-letnie, więc one już są wygrzane. SDman ale ja słuchałem NADa jak i Hegla z Phoebe oraz Hegla z Bowersami akurat Bowersów nie łączyliśmy z NADem.
Ta używka Xindak ciekawa - nie widziałem wcześniej chyba.... przyznam szczerze że Hegla zaliczkowałem ale nie jest to zawrotna suma więc zawsze można spasować.

palusik

Member
a jak z Audio-GD Precision 2 ? Bo zaciekawiło mnie to. Na szybko przejrzałem ten temat i chyba nie udało się autorowi tego posłuchać ?

Ostatnio poważnie się zastanawiam nad stereo u Siebie i zwiększam budżet, ten Atoll iN 100 też wchodzi powoli w grę, generalnie odsłuchu na rok mam.

Ostatnia edycja:

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z tym Atollem a konkretnie odsłuchem jest klapa totalna :( Żaden sklep w "pobliżu" nie ma go na stanie i może sprowadzić ale wyglądałoby to na zasadzie: Jak nie spasuje mi Atoll no to muszę wziąć coś innego... zostaje jeszcze jedna opcja choć też średnio mi się to uśmiecha, zakup przez internet do domu i gdyby nie spasował to zwrot do 14 dni, tyle że to też nowy sprzęt więc i nie wygrzany i do końca odsłuch może być nie miarodajny....

SDman

Banned
.. zostaje jeszcze jedna opcja choć też średnio mi się to uśmiecha, zakup przez internet do domu i gdyby nie spasował to zwrot do 14 dni, tyle że to też nowy sprzęt więc i nie wygrzany i do końca odsłuch może być nie miarodajny....

Witam,
dotyczy to każdej elektroniki, a kolumn moim zdaniem jeszcze bardziej.
przez 7 dni x 24h może już się nieźle wygrzać, tak robiłem ostatnio z Vicentem SV-400 .
Charakter brzmienia się układał, bas był lekko bardziej kontrolowany. Nic natomiast
nie zmieniało się z obrazowaniem sceny, była raczej wąska brakowało głębi.
Nie nabrał też odpowiedniej szybkości.

Zakup przez internet jest uzasadniony w przypadku jeżeli od razu coś Ci nie spasuje.
Przykład: miałem Cambridge Audio Azur 651A oddałem szybko bo ta firma ma efekt
przyspieszania utworów, dla mnie jest to nie akceptowalne, a pierwsza od razu wychwyciła to córka.

Co gorsza od sprzedawcy dowiedziałem się o tym jak sam mu powiedziałem
jako potwierdzenie, że tak ma. Przed wzięciem słyszałem o wielu innych słabych punktach CA, dla mnie ten był najgorszy.

Zobacz ile jest recenzji CA czy ktoś w niej napisał o tej przypadłości ?

Dopasowanie wzmaka do kolumn, które już masz nie będzie łatwe, ale im więcej zadasz sobie trudu
tym lepszy będzie efekt końcowy.
Ja próbuję zastąpić Micromegę już prawie rok.
Poruszałem się w przedziale cenowym za słabym (2,5-4k) albo tak podupadła elektronika obecna albo kiedyś tak dobrze robili.

Powodzenia.

SDman

Banned
A może przyzwyczajenie do brzmienia sprzętu, który posiadasz? :)

Witam,
niestety nie, córka słucha go "od święta" pan z "12Q" wcale - nie mógł uwierzyć w to co słyszy.
Po Creek`u 50A, Roksan Kandy K2, ....... po tym długa cisza -chwila namysłu i Vicent SV-237 tak
to można było porównywać. O kolumnach już pisałem.

Pozdr.

SDman

Banned
To czemu Ci sami Panowie na innym forum tak wychwalają 50A, K2 ? Pewnie biznes.......

Mają do tego prawo, nie są te wzmacniacze wśród innych obecnie produkowanych złe.
K2 od 50A jest znacznie lepsza, 50A jest dla mnie największym zawodem (ładny).
Ale w stosunku do mojego staruszka trzeba było podnieść poprzeczkę cenową 2x wyżej.
Test: na Harbeth Monitor 30.1 Domestic -czyli nie byle co.

PS.
jest jeszcze coś takiego jak "ta konkretna sztuka" 50A mieli niestety tylko 1.
Ich niedowierzanie było też ogromne, może coś z tą sztuka było nie tak.

Pozdr.

Ostatnia edycja:

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Witajcie ponownie!

Jestem po odsłuchu (jak i również zakupu :) ) Atolla IN100SE.

Powiem tylko tyle różnica pomiędzy francuzem a szwedem przeogromna, z kolumn po podłączeniu z "setką" Atolla został tak jakby zdjęty ręcznik. Atoll to po prostu życie.... wyrywa się do grania, dynamika, odpowiedni bas (taki właśnie które mi się podoba - uderzenie w odpowiednim momencie a nie buczenie kiedy tylko pojawiają sie w utworze dolne rejestry). Po prostu Phoebe potrzebowały "kopniaka" i przy takim wzmacniaczu potrafią pokazać swoje zalety. Co do Hegla myślę że do tego wzmacniacza trzeba dobrać dynamiczne kolumny bo gdy dobierzemy coś takiego jak Phoebe (dosyć równe pasmo) to nie wyjdzie nic ciekawego....

I od razu żeby nie zakładając kolejnego tematu mała porada o DAC :) Jako że amplitunera już nie ma będę chciał połączyć laptop/konsolę/BR ze wzmacniaczem i przydałby się przetwornik C/A. Czyli DAC z optykiem/coaxial/USB , budżet skromny tak do 1000 zł. Kolega SD Man polecił mi Musical Fidelity V90 , myślałem jeszcze do kompletu nad Atoll DAC 100 ale już powyżej budżetu i kolor byłby inny niż wzmaka (ostatnia sztuka - srebrny).

Pozdro ;)

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Słuchałem Xindak ale integrę PA-M. Wtedy po raz pierwszy w ogóle słyszałem Phoebe III. Super brzmienie, bardziej ciepłe niż u Atolla ale przy tym zachowana bardzo dobra dynamika. Bas był chyba jeszcze bardziej taki miękki niż przy słuchaniu z Atollem. Ale też ciężko tak dosłownie porównać bo pomiędzy odsłuchami tych wzmacniaczy minęło sporo czasu a ceny wyjściowe już spore pomiędzy PA-M a 100.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Daroquaresma kurde muszę w końcu wypożyczyć tego Atoll-a. Twoja pozytywna opinia jest kolejną, którą czytam o tym wzmacniaczu. Narobiłeś mi chęci :) Szkoda, że nie jesteś z Łodzi :) Czyli chłopaki z AA mieli rację, że ich kolumny dobrze grają z tym Atolem i PA-M.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zainteresujcie się Musical Fidelity M3i. Z tego co widziałem na Allegro są wyprzedaże. M6 gra wspaniałe. Jeżeli M3 jest podobny to naprawdę warto.

daroquaresma

Klub HDTV.com.pl
VIP
Daroquaresma kurde muszę w końcu wypożyczyć tego Atoll-a. Twoja pozytywna opinia jest kolejną, którą czytam o tym wzmacniaczu. Narobiłeś mi chęci :) Szkoda, że nie jesteś z Łodzi :) Czyli chłopaki z AA mieli rację, że ich kolumny dobrze grają z tym Atolem i PA-M.

Do tych kolumn polecali wzmaki Vincent bodajże model 226mkII i te wyższe, choć dokładnych oznaczeń nie pamiętam.

A jeśli chodzi o DACa, to dalej nikt nic nie poleci? ;):roll:

dzik87

New member
Tak, do AA vincent, atoll, roksan, marantz wiem, ze pasują. nie wiem, jakie jeszcze inne marki.

Co do DACa, to doradzilbym drozeszgo, bo sam kupilem tydzien temu. Musze tez w swoim temacie starym opisac, co w koncu pokupowalem.

Generalnie jesli nowy do 1000 to chyba Arcam bylby dobrym rozwiazaniem.

Do góry