może się komuś przyda - szukałem czegoś co będzie miało plastyczność i przestrzeń kefa, brak oznak kartonowości (wada kefa q300) , wnikało nieco głębiej w plany nagrania,a kiedy trzeba zeszło nisko na basie (nie cały czas bum bum

) i nie kuło w ucho po 30 - 40 minutach słuchania - chyba znalazłem - testuje od 3 dni

opcorn:
wcześniej triangle trio, kef xq20, usher v602, kef iq70, goldenear aon3 (wykonanie to jakiś żart) i kef r300.
W heco zatkałem jeden bass reflex - ten prawie na przeciw niskotonowego, na zwrotnicy +2db do wysokich.
sccena dość szeroka, średnica czytelna zarówno w stereo jak i filmach, niski bas kontrolowanie "puka" w membrany. Nieco inna (w stosunku do kef, nie można napisać, że gorsza, po prostu inna - pewnie ze względu na koncentryk kefa) plastyczość i spójność między wysokimi a średnimi, Słychać najwięcej (bardzo dobra seperacja poszczegolnych dzwiekow) i możliwie najłagodniej ze wszystkich testowanych, a bas nie ma sobie równych, równie potężny był w Usherv602 (niestety mniej kontrolowany, czasem słychać tam ten szczelinowy bas reflex jak dmucha )
napisałem to bo mało info o heco celan 502GT
gra to z yamaha AS1000 + HK hd990 w pokoju niecałe 18m2