Ja jak szukałem dla siebie, to porównywałem ze sobą heco music style900, heco celan gt702 oraz monitor audio silver 8/10. Powiem tak, moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny mają heco music style 900. Jak na moje ucho i godziny odsłuchu, łącznie z przepinaniem kabli w ślepym teście pomiędzy style 900 a celanami 702 nie potrafiłem wyłapać różnic w barwie dźwięku. Na 5 czy 6 prób przepięcia kabli nie trafiałem ze wskazaniem, które kolumny grają. Moim zdaniem tutaj odgrywa dużą role wykończenie celanów, bo w barwie dźwięku są jak dla mnie identyczne. Po podłączeniu konkurencji tj. monitor audio 8 od razu co mi się rzuciło na uszy to słabsza góra oraz dużo słabszy bas. Zamieniliśmy 8 na 10 i tu również góra pozostała słabsza za to bas był praktycznie identyczny jak w heco. Przy próbie ślepego testu bez problemu można było zlokalizować która kolumna gra, ze względu na górne rejestry barwy dźwięku które w heco są dużo czystsze i wyraźniejsze. Mówię to na podstawie tylko swoich odsłuchów.

Ponadto cena dla mnie nie grała roli ponieważ założyłem sobie odpowiedni budżet na kolumny, więc jeśli 702 poza wyglądem coś wniosły więcej niż wygląd wziąłbym je. Jeśli już miałbym przejść na coś wyżej to na model 902 gdzie 20cm wooferyki wnoszą dużo...