HDR w seriach xd80, xd83 i xd85

Dziki_Kojot

New member
Poszukując TV mające na wyposażeniu m.in. HDR trafiłem na ten artykuł pt. HDR nie znaczy zawsze to samo (pierwsza pozycja w google, niestety nie mam jeszcze możliwości wklejania linków) w którym autor jasno stwierdził, że HDR w 55xd85 "w zasadzie tylko przyjmuje (tj. rozpoznaje i akceptuje) sygnał HDR i nie robi nic aby jasność obrazu była w tym trybie wyższa od jasności w trybie standardowym", czy to oznacza, że HDR w tym TV praktycznie nie funkcjonuje? i że nie można w pełni korzystać z dobrodziejstw nowej technologi w grach na konsolach?

z góry dziękuję za wszelkie merytoryczne komentarze :)

Wodzu4K

New member
Poszukując TV mające na wyposażeniu m.in. HDR trafiłem na ten artykuł pt. HDR nie znaczy zawsze to samo (pierwsza pozycja w google, niestety nie mam jeszcze możliwości wklejania linków) w którym autor jasno stwierdził, że HDR w 55xd85 "w zasadzie tylko przyjmuje (tj. rozpoznaje i akceptuje) sygnał HDR i nie robi nic aby jasność obrazu była w tym trybie wyższa od jasności w trybie standardowym", czy to oznacza, że HDR w tym TV praktycznie nie funkcjonuje? i że nie można w pełni korzystać z dobrodziejstw nowej technologi w grach na konsolach?

z góry dziękuję za wszelkie merytoryczne komentarze :)

Hej,
Prawda jest taka, że HDR dopiero raczkuje więc ta technologia w przyszłości rozwinie skrzydła jak i materiały do niej co nie oznacza, że telewizory, które ja obsługują nie dają efektu bo dają i to naprawdę niezły :) I nie sugeruje się tak do końca wszystkim co piszą w materiałach bo dla nich najlepiej by było jak byś kupił Tv za 20 tys. i najlepiej firmy, która ich sponsoruje :> Powiem tak, żeby HDR miało ręce i nogi potrzebny jest panel 10bit bo to 1 bilion kolorów a to akurat duże znaczenie w jakości nawet bez HDR :) Modele zeszloroczne miały panele 10bit i matryce VA natomiast tegoroczne mają 8bit IPS i to akurat średnio mi się podoba :) Dlatego zdecydowałem się na model zeszłoroczny x85 i jestem mega zadowolony z jakości obrazu jak i HDR. Ale tak jak mówiłem potrzebne są materiały HDR dlatego ja sam czekam na moje PS4 Pro i będę testowal w grach :)

Dziki_Kojot

New member
Hej Wodzu4k, dzięki za odpowiedź, liczę na "sprawozdanie" z testu ps4pro czy faktycznie ten hdr się sprawdza;) z tego co piszesz wynika że tego roczna seria sony (XD) jest w zasadzie słabsza od zeszłorocznej, głównie gdy weźmiemy pod uwagę matrycę w tych seriach zastosowane, dobrze rozumiem?

barburian

New member
Bez reklam
Sony

Hej Wodzu4k, dzięki za odpowiedź, liczę na "sprawozdanie" z testu ps4pro czy faktycznie ten hdr się sprawdza;) z tego co piszesz wynika że tego roczna seria sony (XD) jest w zasadzie słabsza od zeszłorocznej, głównie gdy weźmiemy pod uwagę matrycę w tych seriach zastosowane, dobrze rozumiem?

Witaj
Jeśli porównujesz serię XD85 do X85C to oczywiście że seria z roku 2015 jest lepsza jeśli
oglądasz na wprost, bo jest na matrycy VA. Modele 55 cali jeszcze są dostępne, natomiast
65 cali X85C raczej już tylko powystawowe i przebrane mocno lub po zwrotach.

Dziki_Kojot

New member
dzięki, zgodnie z Waszymi wytycznymi zacząłem czymtać o tej serii, i wychodzi że w tej serii wyszło parę modeli tego tv, tj: X8505C / X8507C / X8508C / X8509C, czy może wiecie czym się one różnią? i które z nich warto brać? powiem szczerze, że spodziewałem się niższych cen sprzętu z 2015 roku, ale z drugiej strony widzę, że startował z dość wysokiej pozycji (ponad 7000 zł) ;)

pozdrowienia

Pitexx

New member
Witaj
Jeśli porównujesz serię XD85 do X85C to oczywiście że seria z roku 2015 jest lepsza jeśli
oglądasz na wprost, bo jest na matrycy VA. Modele 55 cali jeszcze są dostępne, natomiast
65 cali X85C raczej już tylko powystawowe i przebrane mocno lub po zwrotach.
Niestety, wygląda na to, że modele 55 calowe też już są niedostępne (oprócz wybranej garstki sklepów Euro RTV) :(

Wodzu4K

New member

Dobrze rozumiesz :) Nie tylko matryca ale i panel :) Ja swojego kupiłem w rtv w punkcie a przysłali mi nowego do domu z magazynu z wawy :) Dzwoń na infolinię i pytaj czy mają nowe, ewentualnie szukaj na allegro :) HDR na Ps4pro już teraz wymiata :)

Dziki_Kojot

New member
Dobrze rozumiesz :) Nie tylko matryca ale i panel :) Ja swojego kupiłem w rtv w punkcie a przysłali mi nowego do domu z magazynu z wawy :) Dzwoń na infolinię i pytaj czy mają nowe, ewentualnie szukaj na allegro :) HDR na Ps4pro już teraz wymiata :)

a powiedz proszę ile dałeś za swój TV? bo w sklepach on stoi po 5199 zł..

Do góry