HDR - kilka pytań

Szemot

New member
Witam, chciałbym się spytać kilka rzeczy które w przyszłości może rozjaśnią mi problem zakupu odpowiedniego sprzętu.

1. HDR w projektorach. Jak wiemy są dwa rodzaje tego standardu czyli HDR10 oraz DolbyVision z czego ten drugi jest lepszy. Jest na świecie tylko kilka projektorów zgodnych z HDR ale nigdzie nie znalazłem informacji z którym standardem. Jest tylko napisane, że HDR Compatible i, że mają HDMI 2.2. Nieraz też napisane jest, że potrafią obsłużyć materiał w paletach sRGB and DCI co tak na prawdę nic mi nie mówi. Podejrzewam po prostu, że projektory nie wyświetlają obrazu HDR a jedynie taki przyjmują do siebie. Tak jak kiedyś były TV z logo HD Ready czyli potrafiły przyjąć obraz FHD ale wyświetlały w 768p. Czy jest tak jak się domyslam? I jeśli nie jest tak jak się domyślam to jesteście mi w stanie podać jakiś link z listą projektorów z faktyczną obsługą HDR?

2. Co w przypadku jeśli mam film i sprzęt zgony z HDR Dolby Vision ale wyświetlacz (np monitor) zgodny jest z HDR10. Czy to oznacza, że lepszy HDR DV będzie jakoś kompatybilny z HDR10 zaniżając nieco jakośc obrazu do niego czy w ogóle nie są to w żaden sposób zgodne formaty i zobaczę na ekranie taki sam obraz jak na ekranie każdego innego monitora?

3. Czy jeśli np znajdę w internecie film z 10 bit paleta kolorów to oznacza to, że jest on zgodny z HDR10 czy jedynie, że ma poszerzoną paletę kolorów i tyle? Pytam bo jeśli bym się zdecydował na pełny sprzęt zgodny z HDR to wolałbym szukać materiałów gdzie to faktycznie rozwinie skrzydła a nie gdzie będe jedynie jechał na efekcie placebo.

4. To już wiadomo jedynie subiektywne. Czy mając do wyboru projektor (bez uwzględniania jego ceny) to wybralibyście dobry FHD z obsługą HDR czy bez tej obsługi ale 4K?

Z góry dzięki za pomoc :)

robcio

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przeczytaj artykuł na innym forum o HDR
Jeśli chodzi o JVC RS400 i 420 - na pewno jest tylko zgodny z HDR10

Ostatnia edycja:

Szemot

New member
Ale jaki artykuł. Bo wpisałem HDR w wyszukiwarkę forumową i znalazłem dziesiątki tematów i nic co by mi pomogło.

Co do projektorów to cena jest dla mnie kompletnie zaporowa. Wiem, że najtańsze 4K można dostać poniżej 10 000 i się właśnie zastanawiam czy lepiej FHD z HDR czy 4K. Na logikę wydaje mi się, że to drugie ale z pierwszym nie miałem za bardzo styczności.

A cos na inne pytania wiesz?

Szemot

New member
Wiem co to jest i jakie są różnice. Pytanie zadałem po lekturze a nie przed i odpowiedzi wciąż nie znam. Podejrzewam, że Ty także. No cóż, czekam zatem aż może ktoś mi tu w czymś pomoże.

Do góry