HDR a wiek

Big-Apple

New member
Pisze w dziale SONY bo wziąłem ze sobą osobe w wieku 60+ pokazać jak wygląda premiera TV z HDrem. Mieliśmy akurat ten plus że wszystko stało obok siebie.

Był LG OLED 55' za 28tyś obok był LG LED 65 za 10tyś i z tyłu stał SONY z HDR cena minimalnie poniżej 7tyś.

Teraz pytanie czy osoba w takim wieku zobaczy róznice między HDR statycznym a dynamicznym czy warto w ogóle pchać się w taki zbędny wydatek? Nie wiadomo czy po targach wrześniowych
coś się pojawi z gniazdem HDMI 2.1

Tuner SOLO4k posiada HDMI 2.0 i zgodny jest z HDRem. Drogą sat to ja nie wiem i nie sądze byśmy mieli HDR dynamiczny to potrzebuje wysokich przepustowości.

SONY ma 2 modele IPS i jak ktoś ogląda TV z różnych kątów to VA odpada.

Jeśli chodzi o obraz to najlepszy wypadł na SONY i na LG LED. Nie wiem czemu ale na OLED był jakiś zapętlony klip z widokiem z samolotu który mocno zrywał słabe kolory może nie ustawione nic. Obok 65 obraz był taki że sie nie chciało wychodzić. Tak samo SONY.

No i odpowiada im także Android bo na LG nic nie mapoza IPLA i youtube a no i jest netflix.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Artykuł wyraźnie wskazuje na to, iż zaczęła się już letnia kanikuła. Nie wiadomo jednak, czy smiac sie, czy plakac. Wybor należy do Ciebie, czytelniku.

Big-Apple

New member
Ale oglądaliście materiały w HDR?

Tylko lipne demo ale widze że następnym razem wezme ze sobą Pendriva USB 3.0 z demem chociaż 2 minuty to jest prawie nic do testowania. Wiadomo że najlepszym wyjściem było by podpiąc jakiś 4k Blu Ray z HDREm no ale trzeba by było rozpakować a w żadnym z marketów nie raczą nawet klientów poczęstować w ten sposób. Jedynie koncerty widać na LG OLED ale słaby obraz.

Big-Apple

New member
A to sa jakies predyspozycje wiekowe dla HDR? ;)

No to weż kogoś z rodziny kto ma ponad 60 lat odpal mu kanał HD i niech usiądzie gdzieś w odległości 4 metrów. Później mu daj smartphona typu Galaxy Note 3/4 i coś przeczyta i to bez okularów.

Czy sam jesteś w stanie odróżnić 720p od 1080p .

Big-Apple

New member
Nie martw się, HDR odróżnią !!!

Bede musiał wziąć ze sobą jakieś demo z HDrem i obadać.

Chociaż spotykam się z komentarzami że całe to HDR10 i Dolby to jest zwykły marketing dla kasy
Pomijam THX od Panasonic i te wszystkie Ultra HD Premium.

HDR może być zauważone bez 2 zdań a THX to projekt Lucasa a jego filmów nie lubie i nie będę "wspierać finansowo" jego projektu

Panel mimo iż jest narażony z boku na mocne oświetlenie słoczeczne [ Zreszta plazma sobie w ogóle z tym nie radzi] i tak musi być IPS bo na VA z boku wiadomo jak widać.

Do góry