HDMI - Nie widzi TV, nie widzi komputer

niewiemnic

New member
Samsung LCD Le37s7 HD ready / Radeon HD 6670 - HDMI nie działa

Witam,

Chcę podłączyć TV do komputera.

Mam taka grafikę:

Gigabyte Radeon HD6670 1GB GV-R667D3-1GI

i telewizor Samsung LCD LE 37S7 (HD Ready)

System Windows Vista 32bit

Otóż ani telewizor, ani komputer nie widzą kabla. W TV nie mogę wybrać HDMI jako źródła, bo jest niedostępne. W komputerze nie mogę zrobić właściwie niczego.

W pewnym momencie jak majstrowałem po omacku, zauważyłem, że w komputerze nie mam głosu, Wszedłem w ustawienia dźwięku i okazało się, że dźwięk jest w tym momencie przesyłany przez hdmi, ustawiłem ponownie głośniki, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku, było ok, jednak nie mogę wrócić do stanu przesyłania przez hdmi - widnieje informacja "nie podłączone" mimo podłączonego kabla.

Po wejściu przez pulpit w "personalizuj" a dalej "ustawienie ekranu" widzę dwa monitory domyślne, takie same. Co robić?

Kabel chyba nie jest zepsuty, raz, że nówka, dwa, że przez chwilę przesyłał, przynajmniej teoretycznie, dźwięk.

Ostatnia edycja:

niewiemnic

New member
Mimo braku odpowiedzi, pozwolę przestawić sobie nowe okoliczności sytuacji. Kabel został sprawdzony na innym komputerze i tv - działa bez zarzutu.

Tak jak pisałem wcześniej, w pewnym momencie dźwięk szedł przez AMD High ..., teraz sytuacja ciągle jak w załączniku - nie podłączone.

Wcześniej nie działał mi program od karty graficznej - Catalyst Control Center, odinstalowałem sterowniki, zainstalowałem ponownie, do tego nowy net framework i program działa poprawnie, niestety nie wykrywa drugiego monitora. Powinien wykryć automatycznie od razu, czy może niezbędne są jakieś konkretne ustawienia?

W tv "żródło hdmi" wciąż niedostępne.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!

Attachments

• dzwiek.jpg
    dzwiek.jpg
    32,4 KB · Wyś: 29771

bagiennik

New member
Bez reklam
Zainstaluj windows 7, tam jest dopracowana obsługa wielu monitorów :>
Jaki masz monitor ? Jak jest podłączony ? Jakie tryby obrazu ustawiłeś ?

yureek

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zainstaluj windows 7, tam jest dopracowana obsługa wielu monitorów :>
Jaki masz monitor ? Jak jest podłączony ? Jakie tryby obrazu ustawiłeś ?

obsługą wielu monitorów zajmują się sterowniki do karty graficznej a nie sam windows, tak więc zmiana systemu i wydanie kilkuset złotych na win7 nie załatwi sprawy,

otwórz i poszukaj menu "Pulpity i ekrany" potem możesz wybrać "Dodaj/usuń ekrany", jeżeli nie pokaże od razu że jest drugi monitor to uruchom "Wykryj ekrany", wybierasz drugi monitor czyli ten podłączony przez HDMI jako podstawowy oraz ustawiasz rozdzielczość, którą obsługuje TV (inaczej nie będzie obrazu),
sprawdź jeszcze czy jak odłączysz od kompa kabel VGA to w TV będzie dostępne HDMI
skoro dźwięk jak sam zauważyłeś jest wykrywany po HDMI tzn że komp "widzi" kabel

najnowsze stery (w razie czego) wersja 12.8 z CCC - http://www2.ati.com/drivers/12-8_vista_win7_win8_32_dd_ccc.exe
pozdrawiam

niewiemnic

New member
bagiennik: Monitor MARVIN LM1570A, podłączony VGA do karty graficznej. Jeśli chodzi o tryby, nie wiem o co chodzi, coś więcej? Nick nie jest przypadkowy.

yureek: jeszcze raz w kwestii dzwięku:

W pewnym momencie jak majstrowałem po omacku, zauważyłem, że w komputerze nie mam głosu, Wszedłem w ustawienia dźwięku i okazało się, że dźwięk jest w tym momencie przesyłany przez hdmi, ustawiłem ponownie głośniki, żeby sprawdzić, czy wszystko w porządku, było ok, jednak nie mogę wrócić do stanu przesyłania przez hdmi - widnieje informacja "nie podłączone" mimo podłączonego kabla (zrzut post wyżej).

Także w tym momencie, nawet dzwiek nie idzie przez HDMI, ale przez chwilę szedł na pewno.

Po odłączeniu VGA, nadal nie mogę wybrać HDMI w telewizorze.

Niestety pogram do karty nie wykrywa żadnego drugiego ekranu:

Attachments

• monitor.jpg
    monitor.jpg
    74,6 KB · Wyś: 1463

bagiennik

New member
Bez reklam
No nie mogę się z tym zgodzić, moje problemy z obsługą wielu ekranów skończyły się po przesiadce z XP na 7 , Wszystko działa automatycznie, nic nie znika, nie wyłącza sie.
Nie wiem jak jest na Viscie ale to raczej nie jest udany system.

Dla mnie ostatecznie jedynym satysfakcjonującym rozwiązaniem było ujednolicenie wszystkich trzech ekranów do "Obsługujących tryb 1920x1080"
Wszystko mi działa, obraz jest sklonowany, wystarczy że włącze dany "ekran" i windows go wykrywa i uruchamia.

yureek

Klub HDTV.com.pl
VIP
No nie mogę się z tym zgodzić, moje problemy z obsługą wielu ekranów skończyły się po przesiadce z XP na 7 , Wszystko działa automatycznie, nic nie znika, nie wyłącza sie.
Nie wiem jak jest na Viscie ale to raczej nie jest udany system.

Dla mnie ostatecznie jedynym satysfakcjonującym rozwiązaniem było ujednolicenie wszystkich trzech ekranów do "Obsługujących tryb 1920x1080"
Wszystko mi działa, obraz jest sklonowany, wystarczy że włącze dany "ekran" i windows go wykrywa i uruchamia.

w czasach XP "królowały" karty ze złączami S-Video, pamiętam "walkę" ze sterownikami Ati i Nvidii żeby "to" działało na TV więc przyznaję Tobie całkowitą rację co do końca kłopotów po przesiadce na nowszy system, co do Visty i 7ki to obsługa wielu monitorów jest taka sama, przy kilku monitorach kombinacja klawiszy Windows + P działa w obydwu systemach identycznie,

kolego niewiemnic pozostaje zmiana kabla HDMI i próba czy komp go wykryje,
pozdrawiam

niewiemnic

New member
System został zmieniony na windows 7. Nie przyniosło to efektów. Jak już pisałem kabel został sprawdzony - działa poprawnie. Do telewizora podłączyłem laptopa z win7 - też wszystko w porządku.

Jak mogę sprawdzić czy port HDMI w karcie graficznej nie jest uszkodzony?

Ponoć istnieje możliwość, że karta graficzny widzi port DVI jako domyślny? Prawdo to? Gdzie ewentualnie mogę zmienić, by jako pierwszy widziała HDMI?

PeteShadow

New member
Bez reklam
Spróbuj po podłączeniu kablem HDMI telewizora z laptopem zrestartować laptopa. Czasami komputer nie wykrywa wyświetlaczy podłączonych przez HDMI od razu, ale dopiero po restarcie.
Przełączanie między wyświetlaczami uzyskasz wciskając 'Klawisz Windows' + 'P'.
Na liście urządzeń na obrazku z drugiego posta, kliknij prawym przyciskiem myszy na białym tle i zaznacz żeby pokazywał wszystkie urządzenia, również te wyłączone.
O ile się nie mylę, to ta czerwona strzałka przy 'Digital display audio' nie oznacza że urządzenie jest odłączone, ale że jest wyłączone przez użytkownika. Spróbuj je włączyć klikając PPM na tym urządzeniu.

niewiemnic

New member
Laptop był pozyczyny, w celu sprawdzenia czy z TV wszystko w porządku, ja chce podłaczyc tc do stacjonarnego komputera.

Klawisz widnows? Który to? "P" - rozumiem z eto zwykłe P na klawiaturze? Jak juz pisalem, nick nie jest przypadkowy.

Spróbuj je włączyć klikając PPM na tym urządzeniu.
Co to jest PPM? :)

niewiemnic

New member
Nietety ciagle nic, tv nie widzi komputera, nie moge ybrac zrodla hdmi.
Czerwona strzałka i "nie podłączone" oznacza raczej to co pisalem, w przypadku wyłaczenia przez użytkownika jest "wyłączone".

Klawisz windowska nie pomaga, zatrzymuje sie sie na opcji "duplikuj" i nic.

Obawiam sie, ze moze to byc cos z portem w karcie, czy mozna jakos sprawdzic, czy port w karcie dziala poprawnie?

A moze faktycznie da sie zmienic jakos domyslny port na HDMI?

Moze jakies inne pomysly?

Do góry