nic tylko pogratulować
w końcu ktoś pisze pozytywnie o analogach. jako zadowolony użytkownik napisz więc jeśli możesz czy obsługa dwóch wyświetlaczy jednocześnie nie wpływa na jakość obrazu i czy ten długi kabel ma jakieś sąsiedztwo innych kabli (jeśli tak to jakich i na jak długim odcinku). no i jaką używasz kartę graficzną, bo jak dotąd nie sądziłem, że jakaś karta wysyła jednym złączem tak mocny sygnał, żeby nie było strat.. analogowy sygnał jest bardziej narażony na straty niż cyfrowy, także na wpływ sąsiadujących urządzeń i kabli.
oczywiście znajdą się osoby, które powiedziałyby, że nie widzisz różnic w obrazie na krótkim i długim kablu D-sub bo na obu kablach obraz jest równie marny, natomiast przez HDMI byłby lepszy i zobaczyłbyś różnicę
ja do takich osób nie należę i nie sugerowałem nic takiego. nie jestem nijak ukierunkowany, ani na cyfrowe ani analogowe sygnały, opisuję tylko znaną mi rzeczywistość. nie ma reguły, podczas problemów z kablami HDMI polecałem kable D-sub i było marudzenie, teraz polecam kabel HDMI i jest marudzenie.. weż tu człowieku dogodź
co więcej, czasami producenci mają nawet tak skaszanioną obsługę złącza HDMI, że obraz przez D-sub jest lepszy, ale nie o tym tu mowa.
opisuję tylko fakty znane z doświadczenia własnego i innych użytkowników. czyli raz jeszcze -
większa szansa jest na zakup nie spełniającego oczekiwań 15 metrowego kabla D-sub niż HDMI. o to mi tylko chodziło
równie dobrze mogę napisać jak Ty - że jesteś mocno ukierunkowany na D-sub bo taki posiadasz i z takiego korzystasz. nie tędy droga..
p.s.
co to jest DVD HD? (zakładając, że nie jest to HD-DVD bo jeśli jest to znaczy, że jestem w błędzie i nie znam zalet takiego zakupu.. ale to już inny temat..)
i o co chodzi z tym sygnałem cyfrowym przez D-sub? to, że samo złącze mogłoby być wykorzystane jakkolwiek (czyli teoretycznie można przesyłać nim każdy rodzaj sygnału) ma się nijak do tematu czyli standardów stosowanych w kartach graficznych.. a tam sygnał jest zawsze w postaci RGB