hdmi 5m - nie działa z samsung UE50J6200, działa z LG 42LK530

postal1

New member
Witam użytkowników,

Kupiłem wczoraj w promocji saturna telewizor UE50J6200 i ku mojemu zdziwieniu proba podlaczenia PC przez uzytkowany wczesniej kabel HDMI sie nie powiodla.

co zrobiłem dotychczas:
1) przetestowałem wejścia HDMI w Samsungu i na krótszych kablach urządzenia: PS3, dekoder vectry, laptop - wszystko działa
2) na kablu 5m (tani z allegro) - nie działa PC, laptop - telewizor nie wykrywa połączenia, tzn pojawia mi sie w menu do wyboru np hdmi2 (czyli widzi ze cos zostalo podlaczone) ale nie wykrywa źródła. niezależnie do ktorego gniazda hdmi podepne.
3) na kablu 5m - działa PC, laptop po ponownym podłączeniu do poprzedniego LG - czyli kabel jest sprawny.

ktoś ma inny pomysł oprócz kupowania kolejnego kabla hdmi?

I

irek6311

Guest
Kabel 5 metrowy musi być już markowy, coś w deseń KABEL HDMI 1.4 HD 3D PROLINK EXCLUSIVE 5m, na Allegro są, niestety kiepski kabel HDMI przy takiej długości jak masz takie cuda wyprawia i musisz odżałować te 100zł, albo zrezygnować z podłączania z PC.

postal1

New member
ciekawa sprawa ze z jednym tv dziala, a z drugim nie :/
nie chcialbym wydawac 100zl na drugi kabel zeby sie okazalo ze bedzie ta sama historia - stad pytanie czy moze te samsungi sa jakos wyjatkowo wybredne

I

irek6311

Guest
Przecież napisałem że porządny kabel rozwiąże problem, na tanich chińskim kablu masz duże straty na sygnale, dlatego są takie problemy.

I

irek6311

Guest
Ostatnia edycja:
Do góry