Hdmi 2.1

Szejk

Member
Z racji tego, że na następny rok planowana jest premiera PS5 noszę się z zamiarem kupna telewizora ze złączem HDMI 2.1

Chciałbym się dowiedzieć, czy są przewidziane budżetowe (ok. 3500-4500zł) modele telewizorów, czy jednak będzie to zdecydowanie większa inwestycja?

malin00

New member
To ja się podepnę pod wątek i zapytam: Co tracę w przypadku kupna telewizora bez hdmi 2.1 zaróno jeżeli chodzi o konsole nadchodzącej generacji (bardziej mnie interesują realne fakty, doznania itp niż różnice w kilku klatkach na sekundę.) jak i całą resztę.

Pytanie nr dwa: które obecne telepudła LCD powyżej 80 cali posiadają takowe złącza?

FanKosmosu

New member
Głównie stracisz VRR i wyświetlanie 120fps (HDR). To są realne ulepszenia. Wśród mniejszych e-arc (przepuszczanie dźwięku o wysokiej jakości) oraz ALLM (telewizor sam się przełączy w tryb GRA po włączeniu konsoli).

malin00

New member
A czy to jest jasne i oczywiste, że przynajmniej większość telewizorów i to z tej średniej półki cenowej w przyszłym roku będzie miała hdmi 2.1? Czy może zdarzyć się tak, że producenci stwierdzą że jeszcze wcześnie itp i wprowadzą tylko w topowych modelach a resztę zostawią na za kolejny rok?

Kiki: na C9 w 77 pozwolić sobie na pewno nie mogę, pomijając już sam fakt płacenia tak absurdalnej kwoty za telewizor a do tego jeszcze w pakiecie z możliwościami wypalenia i życia w stresie ( i z mniejszą przekątną) :) Także Oleda sobie odpuściłem raczej, nawet jakbym jakimś cudem znalazł C8 w podobnej cenie do 85 cali Soniaka to i tak chyba zostałbym z LEDem. Poczekam z Oledem do następnej zmiany za kilka lat, może coś wymyślą z tymi wypaleniami lepszego. Przy plazmach nie było aż tylu narzekań, zdjęć z powidokami itp...sam miałem 2 plazmy i było ok, a oleda jednak się boję. No ale to nie ten wątek :) pozdro

Ostatnia edycja:

FanKosmosu

New member
A czy to jest jasne i oczywiste, że przynajmniej większość telewizorów i to z tej średniej półki cenowej w przyszłym roku będzie miała hdmi 2.1? (...) Poczekam z Oledem do następnej zmiany za kilka lat, może coś wymyślą z tymi wypaleniami lepszego. Przy plazmach nie było aż tylu narzekań, zdjęć z powidokami itp...sam miałem 2 plazmy i było ok, a oleda jednak się boję. No ale to nie ten wątek :) pozdro

Tak, w przyszłym roku praktycznie wszyscy producenci "się obudzą" i rzucą TV z HDMI 2.1. Dzisiaj postarało się tylko LG, więc inni nabrali wody w usta i można odnieść mylne wrażenie, że HDMI 2.1 to zbędny bajer. Nic bardziej mylnego i tak samo było z Dolby Vision. Rok temu Samsung, TCL, Panasonic i Philips wojowaly z Dolby Vision i go ignorowały, a w tym roku... nagle Philips, TCL i Panasonic "się obudziły" i teraz dają Dolby Vision w swoich TV na 2019/2020 rok. Za rok...nawet Samsung wrzuci Dolby Vision do swoich TV.

Co do "wypalen OLED"...bzdura. Jest to bełkot marketingowy troli Samsunga. Problem istnieje, ale jest marginalny. Znacznie częściej psują się telewizory LED np. robaki na matrycy, czego w OLED nie ma. W czasach plazm, były one (plazmy) tak samo, a nawet bardziej "hejtowane" za rzekome wypalenia niż teraz OLED.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Malin00
Oczywiście to Twój wybór.
Oled daje sobie radę lepiej niż LCD.
Ale LCD są dużo tańsze i ni każdy ma na Oleda.
W klasie LCD też są dobre modele.
Jak będziesz niebieski masz specjalne ceny.

FanKosmosu

New member
W tym miesiącu Samsung podejmie się produkcji OLED w dużych calarzach. W 2021 wygasają pierwsze patenty KODAKA które zakupiło 6 lat temu LG i na podstawie których LG jest jedynym producentów paneli OLED dla TV. Samsung w przyszłym roku "wynalezie" Quantum OLED i rzuci OLEDY swoje na rynek w 2022 r. Za 3-4 lata Samsung będzie opłacać tych samych troli aby "hejtowali" telewizory LED.

Ostatnia edycja:

Szejk

Member
Widzę temat ruszył, ale dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Czy wiadomo o HDMI 2.1 w budżetowych LCD któregoś z producentów?

vvv

Well-known member
Bez reklam
W tym miesiącu Samsung podejmie się produkcji OLED w dużych calarzach. W 2021 wygasają pierwsze patenty KODAKA które zakupiło 6 lat temu LG i na podstawie których LG jest jedynym producentów paneli OLED dla TV. Samsung w przyszłym roku "wynalezie" Quantum OLED i rzuci OLEDY swoje na rynek w 2022 r. Za 3-4 lata Samsung będzie opłacać tych samych troli aby "hejtowali" telewizory LED.
CO TEN WPIS MA WSPÓLNEGO Z TEMATEM !!!
Przypomnę ze w tym Wątku padło pytanie o Hdmi 2.1
To jak by @FanKosmosu tego nie zauważył !!!

FanKosmosu

New member
Widzę temat ruszył, ale dalej nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Czy wiadomo o HDMI 2.1 w budżetowych LCD któregoś z producentów?

O co chodzi? Sprawa jest prosta, kupisz tani TV w tym roku = masz stare HDMI. Tylko LG ogarnęło temat, ale musisz kupić ich OLED albo jeden z topowych LCD. W przyszłym roku LCD za 2000 zł będą mieć HDMI 2.1

zajecc

Member
Na ten moment tj sierpień 2020 HDMI 2.1 to Sony XH90
, LG OLED CX 4K, Samsung QLED Q77T (Q70T) 4K. Mam nadzieję że prawdziwy wysyp HDMI 2.1 pojawi się w 2021 r. (Niektóre modele 2020 po aktualizacji systemu mogą mieć odblowany port HDMI 2.1 ale z 4k/60hz max. Osobiście wziąłbym Philips 65 804 ale brak HDMI 2.1 powstrzymuje mnie.
Ź

zajecc

Member
Nie wszystkie modele telewizorów 2020/2021 będą miały HDMI 2,1

To jest wiadome, moim zdaniem śmiało można napisać że i w 2022 nie wszystkie TV będą miały HDMI 2.1. Ale też śmiało można założyć, że po premierze (koniec 2020) PS5 oraz Xbox większość producentów w topowych modelach wrzucą min. jeden port HDMI 2.1

Do góry