HD Ready w UPC + Samsung LE40C530 - czy da się obsłużyć jednym pilotem?

andrew9

New member
Witam,

Kilka tygodni temu kupiłem dziadkom telewizor Samsunga LE40C530, niedawno założona została kablówka UPC. Chodzi to wszystko doskonale i efekty naprawdę są bardzo dobre (nie spodziewałem się aż tak dobrej jakości obrazu z telewizji cyfrowej, a już zwłaszcza zaskoczyły mnie pozytywnie kanały HD). Jedyne pewne problemy są z obsługą, a mianowicie - dwoma pilotami.

Niestety mowa tutaj o starszych osobach i to takich, które raczej niewielki miały kontakt z różnymi nowoczesnymi urządzeniami. Oczywiście telewizor są w stanie włączyć, przełączyć kanały, podgłośnić itp. jak najbardziej. Problemy niestety zaczynają się przy konieczności używania dwóch pilotów (nawet jeśli jeden ma służyć tylko do włączenia i wyłączenia telewizora). Zwłaszcza jedna osoba ma z tym problem.

Zacząłem się więc zastanawiać, czy jest możliwość, aby obydwa sprzęty obsłużyć jednym pilotem. Sterownik od dekodera UPC posiada taką funkcję, ale niestety przy tym modelu dekodera (musiałbym sprawdzić symbol, ale zakładany był dwa tygodnie temu, więc na pewno najnowszy) nie działa to poprawnie (przy przełączeniu na obsługę telewizora powoduje odcięcie sygnału dekodera - kontaktowałem się już w tej sprawie z obsługą i znają problem, ale raczej nie zostanie on rozwiązany). Telewizor niby wyłączyć można, ale przez to odcinanie sygnału powoduje to jeszcze dodatkowe problemy, więc raczej takie rozwiązanie używane nie będzie.

Zastanawiam się więc nad innymi sposobami:

- jeden to obsługa dekodera pilotem od telewizora. Nie znalazłem nigdzie informacji o takiej funkcji, więc pewnie po prostu jej nie ma (chociaż jest coś o obsłudze urządzeń podłączanych przez hdmi - ale nie mogę znaleźć szczegółów). Chodzi w każdym razie tylko o przełączanie kanałów (wybór numeru oraz przyciski "+" i "-") i głośność (tu obojętnie czy przez telewizor czy dekoder). Wszystko i inne i tak nie jest używane

- drugi sposób, to automatyczne ustawienie telewizora na włączanie się przy uruchamianiu dekodera i wyłączanie po odcięciu od niego sygnału. Takich informacji też nie udało mi się znaleźć, ale może jest to możliwe?

Każdy inny sposób, jeśli udałoby się coś wymyśleć (ale prostego w obsłudze) również mnie interesuje. Jeśli ktoś miałby jakieś doświadczenia z tym związane, będę wdzięczny za wszystkie informacje.

JackS.

New member
Bez reklam
- jeden to obsługa dekodera pilotem od telewizora. Nie znalazłem nigdzie informacji o takiej funkcji, więc pewnie po prostu jej nie ma (chociaż jest coś o obsłudze urządzeń podłączanych przez hdmi - ale nie mogę znaleźć szczegółów). Chodzi w każdym razie tylko o przełączanie kanałów (wybór numeru oraz przyciski "+" i "-") i głośność (tu obojętnie czy przez telewizor czy dekoder). Wszystko i inne i tak nie jest używane
Aby to działało dekoder podłączony po HDMI musiałby obsługiwać protokół CEC, a wydaje mi się, że aktualnie żadna z telewizji kablowych nie dostarcza dekoderów obsługujących sterowanie po HDMI.

- drugi sposób, to automatyczne ustawienie telewizora na włączanie się przy uruchamianiu dekodera i wyłączanie po odcięciu od niego sygnału. Takich informacji też nie udało mi się znaleźć, ale może jest to możliwe?
Nie, telewizory nie mają takiej funkcji. Mają ją jedynie monitory komputerowe.

Masz 2 wyjścia:

1. Kupić pilota uniwersalnego, który byłby w stanie obsłużyć i telewizor i dekoder. Problemem może być dość trudna obsługa, bo nie będzie on tak intuicyjny jak pilot dedykowany do dekodera.

2. Poszukaj informacji o kablach iHDMI plus CEC. Gdy korzystasz z takiego kabla zamiast kabla HDMI telewizor włącza się automatycznie i na właściwym wejściu HDMI, gdy włącza się podpięte nim urządzenie. I gasi się automatycznie, gdy gasisz to urządzenie. Musisz tylko sprawdzić czy Twój dekoder jest na liście obsługiwanych przez taki kabel.

pkomp

New member
masz philipsa(ma dwa lata więc nowośc to nie jest :) ) - po nacisnięciu TV wyłącza on wyjście hdmi - trzeba zasłaniac poprostu nadajnik i wszystko smiga jak nalezy
ot gówniany ten dekoder od pace/philips i tyle ale czego się spodziewać?philips zawsze wciskał badziew
a pozatym reszta działa ok

u mnie przy sony jest dodatkowy minus - jak zapomnę wcisnąc spowrotem przycisk upc na pilocie to jak chcę zmienić kanał to włącza się tuner w tv

co do włącz/wyłącz to najpierw wciskasz TV i power a potem wciskasz UPC
przy wyłączaniu wciskasz UPC i power a potem tv i power

andrew9

New member
masz philipsa(ma dwa lata więc nowośc to nie jest :) ) - po nacisnięciu TV wyłącza on wyjście hdmi - trzeba zasłaniac poprostu nadajnik i wszystko smiga jak nalezy
ot gówniany ten dekoder od pace/philips i tyle ale czego się spodziewać?philips zawsze wciskał badziew
a pozatym reszta działa ok

u mnie przy sony jest dodatkowy minus - jak zapomnę wcisnąc spowrotem przycisk upc na pilocie to jak chcę zmienić kanał to włącza się tuner w tv

co do włącz/wyłącz to najpierw wciskasz TV i power a potem wciskasz UPC
przy wyłączaniu wciskasz UPC i power a potem tv i power

Z tym zasłanianiem to jednak odpada. Ta kombinacja klawiszy, o której piszesz (najpierw TV, potem POWER, potem jeszcze dwa przy włączaniu) już jest póki co nie do nauczenia. Jak jeszcze dojdzie do tego zasłanianie nadajnika, to już w ogóle nie ma szans, że zostanie to zapamiętane (poza tym jak nagle raz się nie uda, to będzie problem, bo nie wiadomo, co się stało, a nikogo nie będzie w pobliżu, żeby to przełączyć).

A dodatkowy minut, o którym wspominasz, u mnie też występuje, bo jeśli telewizora nie włączy się przyciskiem Power, tylko wybierze jakiś kanał, to automatycznie przełącza się na sygnał analogowy. Nic w tym złego, bo taki również jest podłączony, ale w zdecydowanie gorszej jakości, a żeby przełączyć się na dekoder, trzeba już wybrać inny sygnał. A to znowu wymaga przełączeń, które dla nas są oczywiste, a dla starszych osób, praktycznie nie do zrozumienia. Obawiam się więc, że w ten sposób nic z tego nie będzie...

@ JackS.

Poszukam tego kabla. Nawet gdyby trzeba było dodatkowo więcej za niego zapłacić, to byłoby optymalne dla wszystkich rozwiązanie. Mam nadzieję, że dekoder będzie z czymś takim współpracował, chociaż też trochę wątpię, bo jednak jak widzę, nie jest to ani nowe ani bardzo dopracowane urządzenie (chociaż ja akurat na sposób obsługi nie narzekam).

Poszukam tych informacji, mam nadzieję, że coś uda się znaleźć.

lisek2002

New member
Mam bardzo podobny problem. Czy udało sie w końcu rozwiązać problem uruchamiania dekodea i telewiza jednym naciśnięciem przycisku?

Do góry