Witam,
Pytałem już o to na innym forum, ale nie padła żadna, wyjaśniająca sprawę odpowiedź. Może więc ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc...
Pytanie dotyczy Harmana AVR355, ale zapewne wielu innych modeli tej firmy. Podczas autokalibracji amplituner sam ustawia poziomy glośności i odległości wszystkich głośników, ich pasma przenoszenia itd. Ale nie tylko. Zauważyłem, że robi także korekcje EQ zależną od charakterystyki akustycznej pomieszczenia (powiedzmy
po której w moim przypadku dynamika muzyki w stereo siada. Harman gra o niebo lepiej bez tej jego korekcji. Chętnie bym ją poprawił, no ale zdaje się, że chyba nie można (albo źle szukam) - nigdzie w menu nie mogę znależć odpowiedniej pozycji pozwalającej na skorygowanie tych ustawień (oczywiście odległości, poziomy itd można zmienić). W opcjach "Audio effects" istnieje możliwość ustawienia parametru EzSet/EQ na off (i wtedy muzyka znów dostaje należytego kopa) Pytanie tylko czy opcja ta wyłącza jedynie korektę barwy dźwięku, czy również odległości itd (co rozwali całą przestrzeń w KD)? Dodam, że na dynamikę dźwięku w KD po korekcji narzekać nie mogę (oj nie
))
Pytałem już o to na innym forum, ale nie padła żadna, wyjaśniająca sprawę odpowiedź. Może więc ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc...
Pytanie dotyczy Harmana AVR355, ale zapewne wielu innych modeli tej firmy. Podczas autokalibracji amplituner sam ustawia poziomy glośności i odległości wszystkich głośników, ich pasma przenoszenia itd. Ale nie tylko. Zauważyłem, że robi także korekcje EQ zależną od charakterystyki akustycznej pomieszczenia (powiedzmy