Harman Kardon HK 990

D

Deleted member 121090

Guest
xgutti
Najsampier zamień podłączenie pak lewej na prawą i odwrotnie.
Jak zagrzeje się znowu prawa strona to będziesz miał pewność, ze nawala stopień mocy we wzmaku a nie kolumna. Jak zagrzeje się dla odmiany strona lewa to masz uwalone coś w kolumnie.

xgutti

New member
Bez reklam
Odłączyłem głośniki, radiatory dwa mimo to mega gorące, godzinę wzmacniacz jest włączony i puki co się samoczynnie nie wyłączył. Ale chyba nie ma co ryzykować i lepiej zrobię jak oddam do serwisu puki mam jeszcze gwarancję.

Henry

Active member
Bez reklam
Odłączyłem głośniki, radiatory dwa mimo to mega gorące, godzinę wzmacniacz jest włączony i puki co się samoczynnie nie wyłączył. Ale chyba nie ma co ryzykować i lepiej zrobię jak oddam do serwisu puki mam jeszcze gwarancję.
Może jakiś czujnik temperatury się załączył i sprzęt wszedł w tryb jesienno- zimowy....dogrzewania pomieszczenia :D

A tak serio, to nawet się nie zastanawiaj i wysyłaj, tym bardziej, że jak napisałeś gwarancja niebawem się kończy....

xgutti

New member
Bez reklam
Faktycznie coś musi być nie halo bo nie dość że po pewnym czasie podczas słuchanie muzy wyskakuje monit Amlituner Protection i klocek samoczynnie się wyłącza to nawet na odłączonych kolumnach radiatory osiągają temperaturę tak samo wysoką jak podczas słuchania muzy.

D

Deleted member 121090

Guest
Faktycznie coś musi być nie halo bo nie dość że po pewnym czasie podczas słuchanie muzy wyskakuje monit Amlituner Protection i klocek samoczynnie się wyłącza to nawet na odłączonych kolumnach radiatory osiągają temperaturę tak samo wysoką jak podczas słuchania muzy.

Podłączyłeś na próbę kable od kolumn zamiennie do zacisków? Lewy na prawą i odwrotnie?
Bez pak Ci się wzmak nie wyłącza. Przyczyna może tkwić w kolumnie.

xgutti

New member
Bez reklam
Jutro wzmacniacz trafia do sklepu a następnie do serwisu w Katowicach, mam nadzieję że po powrocie z serwisy przestanie tak się grzać.

xgutti

New member
Bez reklam
Wzmacniacz w połowie października trafił do serwisu a dziś wrócił z naprawy :)
Z karty gwarancyjnej wynika że został wymieniony jakiś moduł (na który serwis czekał ponad miesiąc) oraz także został naprawiony moduł stabilizacji. Obecnie klocek gra od ponad godziny i praktycznie radiatory się nie grzeją :) tak więc przypuszczam że od nowości coś musiało być nie halo gdyż od zakupu zawsze już były gorące. Dobrze że usterka wynikła dwa miesiące przed końcem gwarancji bo w przeciwnym wypadku koszt naprawy pewnie by nie należał do przyjemnych.

Bart85

New member
Witam, post dość stary ale dużo tu na temat hk990. Piszę bo mam problem z Hk990 zakupionym wczoraj, a konkretnie z trybami eq1,2,3, dsp patch, gdzie w tych trybach dźwięk jest bardzo przyciszony mimo basu na +10 i gain +6, dodatkowo muzyki normalne można słuchać jedynie na wejściu analog unbalanced, w trybie Direct, a na wejściu optycznym jest też przyciszone i nie działa tryb Direct co z tego co wyczytałem akurat jest normalne. Wczoraj po 2 godzinach kombinowania w sumie nie wiem dlaczego, być może po rozgrzaniu wzmacniacza wszystko zaczęło działać, wszystkie tryby eq na optycznym i analogu i grało to cudnie z wielką mocą (kolumny na razie klipsch f3). Jednak ponieważ jeszcze testuję wzmacniacz i nie jest on w docelowym miejscu wczoraj odłączyłem go od prądu i kolumn, przed chwilą go ponownie podpiąłem i znowu działa tylko analog w trybie Direct. Tak jakby jakiś układ nie startował. Czy to normalne? Ktoś spotkał się z tym zjawiskiem? Czeka mnie już serwis? Proszę o opinie.

filcek

Member
Ustawienia eq1,2,3, dsp patch, są zapewne zaprogramowane po wykonanej kalibracji pomieszczenia dołączonym mikrofonem pomiarowym na innym zestawie głośnikowym . Powinnien Pan wykonać ponowną kalibrację i korekcję mikrofonem pomiarowym , aby zresetować ustawienia poprzedniego właściciela . Proszę nie używać jednocześnie wejść zbalansowanych oraz niezbalansowanych .

Bart85

New member
Wczoraj kalibrowałem zestaw, jednak dopiero po jakimś czasie od kalibracji ustawienia eq zaczęły działać, z wejściami chodziło mi o to że pod niezbalansowane (analogowe) mam podpięty laptop za pośrednictwem zewnętrznej karty dźwiękowej Prodigy cube, a telewizor jest podłączony przez przewód optyczny, czy takie podpięcie jest niewskazane??

filcek

Member
Ustawienia EQ powinny działać natychmiastowo po wykonanej kalibracji . Połączenie ma Pan wykonane prawidłowo . Trzeba tylko pomiętać aby tego samego urządzenia np: (dac) nie podłączać kablem zbalansowanm oraz niezbalansowanym . Laptop zalecam podłaczyć cyfrowo . Zalecałbym również wymianę Prodigy cube na jakiegoś zewnętrznego daca np denafrips aries . Prodigy cube to dac gorszy od wbudowanego w hk990 AD1955 .

Bart85

New member
Właśnie przeprowadziłem kilkukrotnie kalibrację na koniec zawsze komunikat że kalibracja się powiodła, jednak niestety ustawienia eq wciąż nie działają, nie wiem jak ja to wczoraj uruchomiłem.. Chyba oddam do serwisu..

Bart85

New member
Przed chwilą equalizer nagle zaczął działać, jednak w części trybów słychać jakiś pogłos.To są jakieś jaja.. Będę musiał go jeszcze raz skalibrować, nom i zobaczę co się stanie po ostygnięciu bez odłączania od sieci i kolumn..

Do góry