Harman Kardon+dali Concept 6

adamboss123

New member
Witam wszystkich forumowiczow,jestem tu nowy i prosze o pomoc mianowicie jestem na zakupie kina domowego:chce kupic harmana avr_255 i do tego kolumny dali concept 6 zalezy mi na dobrej jakosci dzwieku,słycham muzyki roznej od rocka po trance ale takze lubie grac na ps3 i tu tez dzwiek jest wazny troche filmow przez blu ray sony bdp_350 lub ps3,prosze o pomoc moze ktos słyszal jak gra taki zestaw muzyczny, slucham(muzyki 40%,gry 20%,a filmy 40%)prosze o pomoc co o tym myslicie?pozdrawiam

Ostatnia edycja:

artur25

New member
witam posiadam takowy zestaw i powiem ze gra bardzo dobrze moim zdaniem, jezeli chodzi ci o dobry bas pomysl o subie. Sluchalem tez jamo 605 chyba z avr255 bas byl troche bardziej slyszalny od tego z dali ale taki dziwny jakby obcinany no i panorama nie ta, dali zagraly lepiej bardziej przejzyscie jamo tak jakby w waskim polu rozchodzenia sie dzwiekow i lekko przytlumione.

Kaszan

New member
Polecam zdecydowanie- ja mam co prawda Concepty połączone z Denonem ale jestem z nich bardzo zadowolony jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości jaką oferują. Z harmanem zabrzmią na pewno jeszcze lepiej, na pewno lepszy będzie bas. Jesli masz w miare duże pomieszczenie i ogladasz w miare dużo filmów to skuś się jeszcze na suba, ale nie koniecznie już z Dali.

witam,miałem podobny zestaw tzn.concept 8 i harman 355 i musze powiedziec że jak dla mnie to i do rocka i do trance zestaw jak najbardziej pasował,natomiast napewno nie polecam kupować suba concept,dla mnie to porażka no chyba że do muzyki ale przy conceptach 8 nigdy go nie używałem bo one same w sobie mają jak dla mnie wystarczająco dużo basu.

artur25

New member
no jak dla mnie przy 6 raczej sub by sie przydal :) ( mozliwe ze moje 6 jeszcze sie nie rozegraly:)) chyba ze cos mam zle ustawione:) nie ma przy filmach takowego lupniecia jak to ma miejsce z subem:)

pejotpe

New member
Bez reklam
marcin1980 napisał:
natomiast napewno nie polecam kupować suba concept,dla mnie to porażka no chyba że do muzyki ale przy conceptach 8 nigdy go nie używałem bo one same w sobie mają jak dla mnie wystarczająco dużo basu.

Sub concept 6 jest przeznaczony raczej do muzyki, bo to konstrukcja zamknięta i nigdy nie będzie miał tyle basu, co otwarte BR (jak sub Ikon, który 20metrowe pomieszczenie rozsadza). Za to ma zaletę - szybko reagujący bas, który idealnie zgrywa się z kolumnami frontowymi.

adamboss123

New member
Dziekuje bardzo wszystkim za pomoc napewno po waszych wypowiedziach skusze sie na ten zestaw jeszcze mam jedno pytanko czy nie pasowalby lepiej onkyo 607? i czym tak naprawde rozni sie HK avr 255 od 355

Kaszan

New member
Dużo słuchasz muzyki więc ja bym brał Harmana. Onkyo rozważ jeśli planujesz podłączyć przez hdmi więcej niż 3 urządzenia, bo ma ich chyba 5 czy 6. Różnica między 255 a 355 jest niewspółmierna do różnicy w cenie- 355 ma raptem 15w więcej i drugiego pilota.

adamboss123

New member
Dzieki jeszcze raz znaczy ze hk 255 i dali concept 6 to dobry wybor,słyszałem jakies wersje ze hk ma podobno miał jakies problemy z pykaniem w kolumnach itp. czy to juz sie zmienilo?pozdrawiam

Kaszan

New member
Musisz być "niebieski" - poczytaj o klubie hdtv:) ale ten test to tylko podpis Blackninji i nie wiele ma wspólnego z Harmanem o ktory pytasz:) Harmany z tego roku są wolne od wad o które pytasz.

adamboss123

New member
znaczy moge spokojnie kupowac i tak jak piszesz sa wolne od wad. prosze odpisz mi od jakiego miesiaca tego roku produkcji nie ma juz tych wad a moze wiesz jakie ma ten 255 wady?(wszystko co o tym wiesz)techniczne, wizualne itp.DZIEKI BARDZO ZA TWOJE POSTY KASZAN,moze znasz inny lepszy zestaw w tej cenie badz inne kolumny a moze inny amplituner(tak szczerze bo jestem z tego naprawde slaby)

artur25

New member
no to ze harmany z tego roku sa wolne od wad wspominanych wczesniej to sie nie zgodze, ja mam z czerwca i pykanie wystepuje( sof z zeszlego roku z pazdziernika). Dodam ze to normalnie nie jest uciazliwe tylko kiedy co chwile przelanczany jest sygnal np podczas ogladania filmu na tvn w dd w czasie reklam przlancza sie na 2.0 i wskakuje preselekcjonowany przez ciebie :) ja kupilem ten zestaw za 4300 w podobnej cenie jest z elektronika denona 1909 ale to zalezy czego sluchasz:) w 1909 jest wiecej informacji na wyswietlaczu ale sa male :) w hk tego niema napisy sa duze czytelne ale niema juz tak wielu inforamcji naraz:) wentyle chodza cicho tak ze praktycznie nie wiesz ze one tam sa:) tuner N chodzi glosniej

Ostatnia edycja:

Kaszan

New member
Wadą pierwszych 255 było to, że wiatraczki chodziły z taką samą prędkością co sprawiało, że chodziły stosunkowo głośno- z tym uporano się najszybciej. Drugim problemem było znaczne nagrzewanie się amplitunera i "pykanie". Naprawia to jednak najnowszy soft. Polecam Ci podpytać jeszcze o wszystko Blackninja- on rozwieje wszystkie Twoje wątpliwości, jest w tej kwestii specjalistą, a do tego pewnie zaprononuję Ci bardzo fajną cenę. Jeśli chodzi o samo brzmienie to jest to z pewnością najbardziej chwalony amp w tej klasie cenowej. Jeśli miałbym zaproponować jakiś jeszcze inny to możesz rozważyć Denona 1910.

Jeśli chodzi o kolumny to może jestem mniej obiektywny bo sam zdecydowałem się na Dali, a jak wiadomo każdy swoje chwali:) ja jednak jestem z nich bardzo zadowolony i pewnie wybrałbym je jeszcze raz. Alternatywą dla nich, w podobnym przedziale cenowym, są moim zdaniem Monitor Audio BR5.
Cieszę się, że mogłem pomóc:)

adamboss123

New member
Chyba juz wiem co wybrac tylko sie jeszcze upewnie.a tak zapytam co byscie wybrali do DALI CONCEPT 6( bo te kolumny rozwazam jako najbardziej optymalne)DENON AVR 2309,DENON AVR 2308,DENON AVR 1910,DENON AVR 1508,DENON AVR 1909,ONKYO 607,CZY TEN MOJ(jeszcze nie pewny faworyt-HARMAN KARDON AVR-255)Prosze jeszcze raz o odpowiedz z gory wszystkim odpowiadajacym SERDECZNE WIELKIE DZIEKI;););).Co najlepiej zagra w filmach,grach oraz muzyce,chce to podpiac pod 7.1:)po tych odpowiedziach napewno sie zdecyduje i upewnie..

artur25

New member
tez tak pytalem na forach w sklepach itd ale poszedlem i posluchalem odsluch nie zastapi nawet 40 podpowiedzi na forum odsluch to podstawa kazdy oczekuje czegos innego od sprzetu kazdemu podoba sie cos innego kazdy ma inne wrazenie wiec jezeli mozesz to posluchaj faworytow z dali tak jak juz pisalem ja sprawdzalem 1909 avr255 z jamo 606 oraz dali i wybralem avr z dali :) ale to moj wybor ktos inny moglby wybrac inaczej:)

Do góry