Harman Kardon AVR156 + Monitor Audio MR4

ferry

New member
Witam! Potrzebuje nowego zestawu do muzyki (65%) i filmów (35%), słucham głównie trance i szeroko pojętej muzyki elektronicznej. Jestem już praktycznie zdecydowany na zakup Harmana AVR-156 i kolumn Monitor Audio MR 4. Stąd moje pytanie czy do kwoty 3.000 zł jest to zakup "opłacalny"? Czy też może "pójść w coś innego"? Pokój ma około 22 m2. Zależy mi na amplitunerze ze względu na potrzebę połączenia komputera, Nboxa i tv.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli słuchasz dużo muzyki to lepiej zainwestuj w Harmana 3490. To amplituner stereo, który o wiele lepiej się sprawdzi w muzyce. Ma wejścia cyfrowe i analogowe więc będziesz mógł podłączyć sporo sprzętów. MR4 mogą być za małe to takiego pomieszczenia. Lepsze by były MR6. Co do cen pisz do blackninja zrobi Ci dobra ofertę.

ferry

New member
Dzięki za odpowiedź, ale z tego co widzę HK 3490 wejść cyfrowych ma 2, tj. optyczne i coaxialne. A ja potrzebuje przynajmniej 2 wejścia optyczne lub 1 HDMI i 1 optyczne. Po za tym filmy w mkv też oglądam i dekodery DTS, Dolby itd. są mi potrzebne.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zobacz jeszcze Kenwooda RA5000 (niestety nie słyszałem go). Jeśli masz zamiar rozbudowywać zestaw do 5.1 to jest sens kupowania amplitunera KD. Jeśli nie planujesz to nie ma sensu. Jeśli chodzi o avr156 to swoim przedziale cenowym to dobry amplituner. Harmany maja dobra sekcję stereo. Musisz jednak brać pod uwagę, że to podstawowy model. Dobrze by było kupić wyższy model, ale rozumiem, że budżet nie pozwala.

WiTT

New member
Bez reklam
Witam! Potrzebuje nowego zestawu do muzyki (65%) i filmów (35%), słucham głównie trance i szeroko pojętej muzyki elektronicznej... kolumn Monitor Audio MR 4.
MA z serii MR do tego rodzaju muzyki? :D heh, a to dobre... :D
Możesz uzasadnić swój wybór akurat MA MR4?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
WiTT ma racje. Jakoś mi umknęło jakiej muzyki słuchasz. Najlepiej odsłuchaj żeby nie było rozczarowania. Nie mam doświadczenia z taką muzyką bo słucham zupełnie innej, ale tu raczej trzeba kolumn dynamicznych z mocnym basem. Coś w stylu Klipsch F20, JBL Studio 190........

ferry

New member
MA z serii MR do tego rodzaju muzyki? :D heh, a to dobre... :D
Możesz uzasadnić swój wybór akurat MA MR4?
No widzisz Panie jak łatwo cię ubawić. Wybór MR 4 jest nie ukrywam tego na podstawie jednego "fachowca" z pewnego sklepu, który twierdzi, że kilkukrotnie do tego rodzaju muzyki brane były właśnie te głośniki. Więc jeśli słuchasz trancu (lub słuchałeś gdzieś kiedyś) to podpowiedz mi aby było jeszcze zabawniej...

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
.. zabawniej powiadasz.. hmm.. to Ci podpowiem tak - idź i posłuchaj sam na własne uszy, a potem wróć i napisz dlaczego kolumny w tej muzyce Ciebie rozczarowały... ot, tak, będzie jeszcze zabawniej... :p

A tak już pomijając uszczypliwości i ironię Twojej wypowiedzi - na forum spokojnie znajdziesz tematy w podobnych kryteriach do swoich. Sam zobaczysz jakie ludzie polecają kolumny i nie ma tam do tej muzyki MA MR. Kolega Pawel_Sz85 pierwsze przykłady Ci podał i nakierował na właściwsze tory.

Ostatnia edycja:

ferry

New member
A co powiecie na temat Paradigm Monitor 7 v.7? Do muzyki elektronicznej się nadadzą? Czy może Klipsch RF52? Budżet jaki zaplanowałem już przekraczam o 1000 zł, ale chcę kupić coś w miarę porządnego za te pieniądze. Do sklepu gdzie mogę zrobić odsłuchy mam 130 km, może mi się uda na początku przyszłego tygodnia pojechać i na coś się zdecydować.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A co powiecie na temat Paradigm Monitor 7 v.7? Do muzyki elektronicznej się nadadzą? Czy może Klipsch RF52? Budżet jaki zaplanowałem już przekraczam o 1000 zł, ale chcę kupić coś w miarę porządnego za te pieniądze. Do sklepu gdzie mogę zrobić odsłuchy mam 130 km, może mi się uda na początku przyszłego tygodnia pojechać i na coś się zdecydować.

Podane przez Ciebie kolumny to dobry kierunek, tylko rozmiar większe. Paradigm 9 v.7, RF62.

ferry

New member
Mam możliwość kupna rocznych Monitor Audio RX 2 + kable Chord za 1.800 zł.
Czytałem trochę o nich i ponoć dadzą radę w 22m2.
Do tego wybrałbym HK 3490, Onkyo TX-8050 lub polecanego w tym wątku Kenwooda RA-500.
Zagra to jakoś wg Was? Monitory będę mógł posłuchać w przyszłym tygodniu, podłączone są do wzmacniacza stereo i monitory w mojej konfiguracji na pewno zagrają gorzej. Ale muszę mieć podłączony komputer do głośników.
Nie ukrywam, że w przyszłym roku pomyślę nad zakupem Asus Xonar Essence One lub innego Dac-a.

Ostatnia edycja:

ferry

New member
Jestem po odsłuchach i mam takie o to możliwości:
- Arcam Solo Mini + Monitor Audio RX2 za 4.000 zł z kablami Chord odyssey 2 (sprzęt używany, głośniki jeszcze na gwarancji),
- Harman Kardon HK 3490 + Dali Zensor 7 za 5.000 zł bez kabli (nowy zestaw).

Arcam posiada wbudowany czytnik płyt cd, wejście usb na mp3/flac ale nie ma żadnej możliwości podłączenie poprzez cyfrowe wejście.
Zestam Arcam+MR RX2 grał czysto i zadziwiająco dobrze jak na takie "małe" głośniki. Generalnie żadnych zastrzeżeń ale pokój, w którym odsłuchiwałem był za mały żeby usłyszeć cały potencjał drzemiący w tym wzmacniaczu i głośnikach.

Zestaw oparty na HK 3490 + Dali Zensor 7 słuchałem w sali odsłuchowej pewnego sklepu. Skutecznie się wyleczyłem z amplitunera wielokanałowego do muzyki w stereo (HK 156). Dali grały bardzo czysto, bas był widocznie słyszalny. Porównywałem je z Q-Acoustic 2050 (Męczący dźwięk, kiedy słuchałem głośniej, zdecydowanie gorszy niż w Dali. Choć wysokie tony chyba trochę lepsze niż w Zensorach), Canton 470 (bez rewelacji, słyszalnie gorsze niż Dali i Q-Acoustic).

Generalnie sam nie wiem na co postawić, przy zestawie z Arcam muszę na pewno dokupić jakiegoś DAC-a, tylko nie bardzo wiem jakiego?! Przy HK 3490 i Dali zostają do kupienia kable i można słuchać muzyki jak i obejrzeć film w systemie stereo.
RX2 to monitory i wydaje mi się, że jednak Dali będzie potrafiło bardziej "zaskoczyć pozytywnie". A może szukać dalej czegoś innego :) Budżet zaplanowany już dawno przekroczyłem, najwyżej schudnę parę kilo.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
No i było tak krzyczeć? Byłeś, odsłuchałeś i sam już widzisz jak to wszystko gra :) mało tego, do tych proporcji muzyka/film świetną decyzję podjąłeś czyli nie ampli a zestaw stereo :)

Dali Zensor 7 to już nie byle jakie kolumny, jak i arcam. Żeby Ci troszkę utrudnić, to powiem że już w tym budżecie (ok. 6000zł - swoją drogą x2 początkowy budżet Twój), to masz ogromny już wybór, zarówno wzmacniaczy jak i kolumn. I ja bym tutaj już się nie śpieszył. Proponuje poodsłuchiwać kolejne kolumny i wzmaki, by wyrobić sobie pogląd na marki i ich produkty.

Weźmy chociaż pod uwagę tego Arcama, w jego cenie możesz również dostać wzmacniacz NAD 356 z modułem DAC. A wymieniać można i dalej.

Przy tej kwocie nie poprzestałbym na jednym odsłuchu ;)

ferry

New member
Weźmy chociaż pod uwagę tego Arcama, w jego cenie możesz również dostać wzmacniacz NAD 356 z modułem DAC. A wymieniać można i dalej.

Arcam + MR RX2 wychodzi za całość 4 koła, sam wzmacniacz 2.200 + 1.800 głośniki ( stan tego zestawu w bdb stanie, mało używany-sprawdzone). Do tego może dokupiłbym DAC-a Nostromo 4 za za 548 zł. Więc całość wyniesie w zaokrągleniu 4.600 zł. NAD 356 z modułem DAC to koszt prawie 4.000 zł. Do tego głośniki, wyjdzie faktycznie koło 6.000. Trochę dużo za dużo :) Ale z drugiej strony mam w głowie Dali Zensor 7 i HK 3490.

WiTT

New member
Bez reklam
Ale patrzysz na ceny sklepowe NADa, a gdzie negocjacje? ;)
Ogolnie podoba mi sie ze zmieniles nastawienie po odsluchach, te co podajesz zestawienia brzmia dobrze. Nie poprzestawaj, byc moze znajdziesz jeszcze cos ciekawszego ;) i pamietaj by negocjowac ;)

Do góry