Jestem po odsłuchach i mam takie o to możliwości:
- Arcam Solo Mini + Monitor Audio RX2 za 4.000 zł z kablami Chord odyssey 2 (sprzęt używany, głośniki jeszcze na gwarancji),
- Harman Kardon HK 3490 + Dali Zensor 7 za 5.000 zł bez kabli (nowy zestaw).
Arcam posiada wbudowany czytnik płyt cd, wejście usb na mp3/flac ale nie ma żadnej możliwości podłączenie poprzez cyfrowe wejście.
Zestam Arcam+MR RX2 grał czysto i zadziwiająco dobrze jak na takie "małe" głośniki. Generalnie żadnych zastrzeżeń ale pokój, w którym odsłuchiwałem był za mały żeby usłyszeć cały potencjał drzemiący w tym wzmacniaczu i głośnikach.
Zestaw oparty na HK 3490 + Dali Zensor 7 słuchałem w sali odsłuchowej pewnego sklepu. Skutecznie się wyleczyłem z amplitunera wielokanałowego do muzyki w stereo (HK 156). Dali grały bardzo czysto, bas był widocznie słyszalny. Porównywałem je z Q-Acoustic 2050 (Męczący dźwięk, kiedy słuchałem głośniej, zdecydowanie gorszy niż w Dali. Choć wysokie tony chyba trochę lepsze niż w Zensorach), Canton 470 (bez rewelacji, słyszalnie gorsze niż Dali i Q-Acoustic).
Generalnie sam nie wiem na co postawić, przy zestawie z Arcam muszę na pewno dokupić jakiegoś DAC-a, tylko nie bardzo wiem jakiego?! Przy HK 3490 i Dali zostają do kupienia kable i można słuchać muzyki jak i obejrzeć film w systemie stereo.
RX2 to monitory i wydaje mi się, że jednak Dali będzie potrafiło bardziej "zaskoczyć pozytywnie". A może szukać dalej czegoś innego

Budżet zaplanowany już dawno przekroczyłem, najwyżej schudnę parę kilo.