Harman Kardon AVR 460 -> jakie kolumny

pongjo

New member
Witam!
Postanowiłem kupić w końcu coś porządnego, aby w końcu nie narzekać na marny dźwięk, wybór padł na:
- Harman Kardon AVR 460
- HARMAN KARDON DVD 49
- karta dźwiękowa z kompa; Sound Blaster X-Fi Titanium Fatality Champion Series
i tu się zaczyna problem, bo mam dylemat co do kolumn....
Sprzęt będzie używany do filmów i muzyki, z przewagą słuchania muzyki (od klasycznej po HH)

zastanawiam się nad kolumnami:
- Klipsch Reference 52 Zestaw
- B&W Zestaw 5.0: 684, 686, HTM62

subwoofer:
- Klipsch RW-12
- B&W ASW610

Co byście polecili? Czy w ogóle jest to dobry wybór? Czy może jest coś lepszego w tej cenie (kolumnu do 10 000 zł)

piotr10

New member
Bez reklam
RF-52 będą za małe !!!

Do takiego pomieszczenia, biorąc pod uwagę to że głównie będziesz używał do muzyki i zakładam, że słyszałeś brzmienie HK proponuję zestaw:
- HK AVR 990 ( ampli stereo z wyjściem na 2 suby ) - Bardzo dobrej klasy wzmak, bardzo mocny, z fantastyczną automatyczną korekcją!!!! - Blackninja z tydzień temu pisał mi na PW, że ma powystawowy w super cenie ( pytaj się go na PW)
Brzmienia tego wzmacniacza nie przeskoczy żaden, nawet za kilkanaście tysięcy amplituner kina domowego!!!!!
- Kolumny Klipsch RF-63 - rewelacyjne kolumny Klipscha, schodzące bardzo nisko, dające spektakularne efekty w kinie.

Te dwie pozycje już zamykają się w 10000 zł. , ale podkreślam jeśli do muzy w większości to polecam.
PS. ampli ma wejścia cyfrowe, także kino domowe można spokojnie podłączyć, dodatkowo ma możliwość łatwego podłączenia ampli kina i wtedy wzmak 990 napędza fronty a ampli kina całą resztę.

pongjo

New member
na początku się zastanawiałem nad taki rozwiązaniem, co prawda z użyciem hk 980, jednak właśnie "odstrasza" mnie dokupywanie dodatkowe amplitunera, jednak wolałbym wydać te pieniądze na telewizor :)

Ale pomyślimy jeszcze nad takim rozwiązaniem. Kolumny Klipsch, a jaki sub do tego? chyba odpowiedni byłby Klipsch RW-12, oj jak sobie pomyślę, że 2 takie suby z połączeniem z 990 mogłyby narobić hałasu to aż ciarki przechodzą :)

Irasiad

New member
No ale też masz do nagłośnienia małą salę dyskotekową.A 990 na pewno nie dostanie zadyszki.Poza tym jeżeli słuchasz dużo muzyki to stereo będzie lepsze,brzmieniowo,no i musi mieć z czego przywalić.jak ja bym chciał mieć taki pokój- ale bym dawał czadu.

piotr10

New member
Bez reklam
ten sub Klipscha jest z bas reflexem.
Wolałbym do tego zestawu jakiś mocny sub w zamkniętej obudowie:)
np. jbl 8400 :)

Tańszym rozwiązaniem, na pewno gorszym, ale tańszym i 5.1 będzie:

HK avr 255 + HK 3490 :) - ok 3,900 zł.
Klipsch RF-82 +Klipsch RB-61+ Klipsch RC-51 - 6,000 zł.
JBL 8400 - ok. 2600zł.

Każdego kinomaniaka powinno zadowolić!!!!
W muzie też będzie przyzwoicie, nawet troszkę lepiej:)

ps. sam posiadam Klipsch RF-82 + Harman hk3490 - gra to na 60 metrach i jest bardzo zacnie ( do filmów mam suba - jbles250pw)

mat74

Well-known member
Bez reklam
- HK AVR 990 ( ampli stereo z wyjściem na 2 suby ) - Bardzo dobrej klasy wzmak, bardzo mocny, z fantastyczną automatyczną korekcją!!!!
Brzmienia tego wzmacniacza nie przeskoczy żaden, nawet za kilkanaście tysięcy amplituner kina domowego!!!!!

zdecyduj sie ! - wzmacniacz czy amplituner ?! poza tym chyba troche przesadziles... high-endowy amplituner KD jest w stanie dorownac amplitunerowi stereo.

PS. ampli ma wejścia cyfrowe, także kino domowe można spokojnie podłączyć, dodatkowo ma możliwość łatwego podłączenia ampli kina i wtedy wzmak 990 napędza fronty a ampli kina całą resztę.

tutaj to sie zaplatales...:|
jakie "kino domowe" chcesz podlaczac cyfrowo do tego amplitunera stereo ?! no chyba nie amplituner kina domowego ?! z reszta mozliwosc jego podlaczenia zalezy nie tyle od ampli stereo co od mozliwosci ampli KD !

pongjo - playera DVD nie ma sensu kupowac, odchodza juz do lamusa....
w twoje audiofilskie stereofoniczne zapedy tez jakos nie chce mi sie wierzyc- nie wspomniales nawet o dedykowanym odtwarzaczu CD a komputer jako zrodlo muzyki ....to "tak sobie" ....
co do dwoch subow w stereo - 60 m2 to jest "troche" powierzchni ...i owszem... ale czy naprawde przy dobrych kolmnach frontowych w stereo sa niezbedne az dwa suby ?! planujesz robic wesela w salonie ?! wez pod uwage ,ze 2 dobre muzyczne suby pochlona prawie polowe z tych 10 tys. ...

Gohan111

Member
karta muzyczna ? ? ?

Jeżeli zamierzasz podłączyć to wszystko pod pc nie kupuj pod żadnym pozorem Creative.... chyba że już ją masz to dobrze radzę sprzedaj ..... ta karta trochę nie dorasta do sprzętu za 15k zł
Creative żąda z 500zł za tą wersję a ona jest prawie 4 lata na rynku ... nic nowego nie wypuszcza są jaja ze sterownikami pod vistą/win7 etc.

Wybór jest tylko jeden , a w zasadzie dwa

1.ASUS XONAR HDAV13 - LINK

LUB

2.AUZEN HOMETHEATER HD - LINK

obydwie karty mają HDMI w najnowszej wersji , obsługują najnowsze formaty dźwięku DD True HD , DTS HD MA etc . a dźwięk na pewno o klasę jak nie dwie lepszy - (nawet mp3 będzie lepiej chodzić) wiadomo cena wyższa (ceny allegro ) ale da się znaleźć w internecie taniej, do tego dokupujesz napęd blu-ray do pc i cieszysz się super dźwiękiem i obrazem as well - na pewno nie gorszym od odtwarzacza blue-ray za 1k zł

DVD odpuść / nie potrzebne jeśli podłączasz wszytko do pc na stałe

Kaszan

New member
Jak dla mnie inwestowanie w tak drogą kartę muzyczna, żeby słuchać muzyki jest jakimś absurdem... po miesiącu szlag by mnie trafił, że za każdym razem, żeby posłuchać muzyki, muszę włączać kompa, czy mieć włączony tv...
Jest tyle rozsądniejszych rozwiązań: dobry CD, odtwarzacz sieciowy+ DAC, odtwarzacz Blu-Ray z dobrym torem analogowym czy choćby amplituner z usb i odtwarzaniem flac. Coś już kupiłeś czy wszystko dopiero w planach? Bo jeśli nie, to można te pieniążki zainwestować dużo bardziej sensownie.

pongjo

New member
po kolei:
- zestawienie 2.2 nie jest wcale takie głupie, wychodzę z założenia cicho ale z klasą. Jeżeli słuchamy cicho, to zawsze brakuje tego dołu, a takie zestawienie da nam piękną wyrównaną przestrzeń dźwiękową... przerażająca jest moc, ale to kwestia wyregulowania...

- co do odtwarzacza Blue ray, jak dla mnie jest to niepotrzebny wydatek, jak dla mnie płyty to przeżytek, wszystko już jest na pendrajewach, dlatego też moim zdaniem, wydawanie kolejnych pieniędzy jest zbyteczne...

- co do karty, wiem, że creativy są bardziej dla graczy, jednak nie miałem do czynienia z asusem, teraz pytanie, czy jest warta ty pieniedzy...
co do samej karty, to dla mnie żaden problem, gdyż jak jestem w domu to i tak komputer jest włączony, poza tym te dvd ma wejscie usb i czytnik kart...

nic jeszcze nie kupiłem, bo jestem w coraz większej rozterce...

Kaszan

New member
Co takiego masz na pendrive'ach? Struktury blu-ray po 30gb? Płyty BR to przeżytek? Chciałoby się powiedzieć "Boże słyszysz i nie grzmisz...". Takich herezji jeszcze nie słyszałem od początku mojego bytu na forum.
Szczerze mówiąc to... nie wiem nawet co Ci poradzić. Idziesz w najlepszym kierunku żeby kiepsko wydać mnóstwo kasy i jeszcze jesteś przekonany, że robisz ok.

mat74

Well-known member
Bez reklam
pongjo - poczytaj, potem poczytaj o sprzecie do ktorego sie przymierzasz, potem przemysl wszystko jeszcze raz.... a potem nie pozostanie ci nic innego jak przyznac racje koledze Kaszan...

zacznij od zapoznania sie z roznicami w zastosowaniu subwooferow w ukladzie stereo a KD,potem przemysl wydanie 800 zl na karte z wyjsciem HDMI ktora ma byc docelowo podlaczona do tego amplitunera stereo (tymbardziej ,ze BD cie nie interesuje), potem przemysl zakup poteznych frontow napedzanych poteznym amplitunerem , ktore i tak beda obcinane na basie zeby przekazac sygnal na pozadne , muzyczne (drogie) subwoofery...
no ale to twoja kasa... jak to mowia- "nie moj cyrk,nie moje malpy...":-D

piotr10

New member
Bez reklam
pongjo - poczytaj, potem poczytaj o sprzecie do ktorego sie przymierzasz, potem przemysl wszystko jeszcze raz.... a potem nie pozostanie ci nic innego jak przyznac racje koledze Kaszan...

zacznij od zapoznania sie z roznicami w zastosowaniu subwooferow w ukladzie stereo a KD,potem przemysl wydanie 800 zl na karte z wyjsciem HDMI ktora ma byc docelowo podlaczona do tego amplitunera stereo (tymbardziej ,ze BD cie nie interesuje), potem przemysl zakup poteznych frontow napedzanych poteznym amplitunerem , ktore i tak beda obcinane na basie zeby przekazac sygnal na pozadne , muzyczne (drogie) subwoofery...
no ale to twoja kasa... jak to mowia- "nie moj cyrk,nie moje malpy...":-D

Jednego nie rozumię!!!!

Ja mam HK 3490 ( ampli stereo) i suba - nie odcina mi on frontów!!!!
To nie ampli kina domowego!!!!

piotr10

New member
Bez reklam
po kolei:
- zestawienie 2.2 nie jest wcale takie głupie, wychodzę z założenia cicho ale z klasą. Jeżeli słuchamy cicho, to zawsze brakuje tego dołu, a takie zestawienie da nam piękną wyrównaną przestrzeń dźwiękową... przerażająca jest moc, ale to kwestia wyregulowania...

- co do odtwarzacza Blue ray, jak dla mnie jest to niepotrzebny wydatek, jak dla mnie płyty to przeżytek, wszystko już jest na pendrajewach, dlatego też moim zdaniem, wydawanie kolejnych pieniędzy jest zbyteczne...

- co do karty, wiem, że creativy są bardziej dla graczy, jednak nie miałem do czynienia z asusem, teraz pytanie, czy jest warta ty pieniedzy...
co do samej karty, to dla mnie żaden problem, gdyż jak jestem w domu to i tak komputer jest włączony, poza tym te dvd ma wejscie usb i czytnik kart...

nic jeszcze nie kupiłem, bo jestem w coraz większej rozterce...

Nie kupuj karty dźwiękowej itp. tylko dobry odtwarzacz sieciowy !!! - nie będziesz uzależniony od kompa !!! podłączysz go pod wejście cyfrowe i wbudowany DAC we wzmacniaczu HK 990 pomoże Ci się cieszyć pięknym dźwiękiem.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Jednego nie rozumię!!!!

Ja mam HK 3490 ( ampli stereo) i suba - nie odcina mi on frontów!!!!
To nie ampli kina domowego!!!!

oczywiscie ,ze to nie amplituner kina domowego tak wiec nie przyjmuje formatu wielokanalowego z wydzielona sciezka subwoofera ! niskie czestotliwosci sa przekierowywane na subwoofer z kanalow L i R. nie wiem jak w twoim amplitunerze (to juz ty powinienes wiedziec) , ale w HK 990 wchodzacy sygnal analogowy konwertowany jest na sygnal cyfrowy, obrabiany nastepuje korekcja pasma no i wlasnie wydzielenie czestotliwosci dla subwooferow.
do tej pory byles przekonany ,ze skad amplituner bierze sygnal dla subwoofera ?! tworzy "z powietrza" ?!

amplituner kina domowego przyjmuje dzwiek w formatach x.1 tak wiec nie musi przekierowywac niskich czestotliwosci z innych kanalow aby napedzic suba- moze podawac jedynie sciezke dla niego przeznaczona (.1) !

piotr10

New member
Bez reklam
oczywiscie ,ze to nie amplituner kina domowego tak wiec nie przyjmuje formatu wielokanalowego z wydzielona sciezka subwoofera ! niskie czestotliwosci sa przekierowywane na subwoofer z kanalow L i R. nie wiem jak w twoim amplitunerze (to juz ty powinienes wiedziec) , ale w HK 990 wchodzacy sygnal analogowy konwertowany jest na sygnal cyfrowy, obrabiany nastepuje korekcja pasma no i wlasnie wydzielenie czestotliwosci dla subwooferow.
do tej pory byles przekonany ,ze skad amplituner bierze sygnal dla subwoofera ?! tworzy "z powietrza" ?!

amplituner kina domowego przyjmuje dzwiek w formatach x.1 tak wiec nie musi przekierowywac niskich czestotliwosci z innych kanalow aby napedzic suba- moze podawac jedynie sciezke dla niego przeznaczona (.1) !

No tak!!!
Jak tylko czytam to forum, to widze, że kolego masz wiedzę.
Szacunek - nic tylko czytać i się uczyć.
Kolejny raz przyznaje racje.

W takim razie, co byś zaproponował jako zestaw w tym temacie?

mat74

Well-known member
Bez reklam
nie chodzi o to kto ma racje , tylko o naswietlenie sprawy ,aby ktos nieopacznie nie polenil bledu ;)

a w tym temacie ciezko cokolwiek zaproponowac , bo tak naprawde autor watku nie wie jeszcze do konca co potrzebuje i jakie sa jego oczekiwania...;)

piotr10

New member
Bez reklam
nie chodzi o to kto ma racje , tylko o naswietlenie sprawy ,aby ktos nieopacznie nie polenil bledu ;)

a w tym temacie ciezko cokolwiek zaproponowac , bo tak naprawde autor watku nie wie jeszcze do konca co potrzebuje i jakie sa jego oczekiwania...;)

No tak, ale załóżmy że ma być to stereo wykorzystywane też do oglądania filmów - taką chęć autor tematu wykazał kilka postów wcześniej.

Do góry