Harman Kardon AVR 460 + HD 980 + Dali Zensor 7

gonzo2000

New member
Przed wszystkim to nie są sklepu typu MM , gdzie sprzedawca sam do końca nie orientuje się w aspektach technicznych bo z prostych przyczyn , tam się handluje -sprzedaje i organizuje promocje, ale w salonach hi-fi powinny być osoby z wiedzą , intuicją , z chęcią doradzenia i otwartości to są salony specjalistyczne gdzie kupuje się nie tylko systemu budżetowe ,ale i za dużą kasę .
W ich interesie powinno być dbanie o klienta , bo szybką stracą dobrą reputację a to nie tak łatwo odbudować .
Tak jak wszędzie tak i w takich salonach zależy na kogo się trafi , może zły dzień mieli panowie , grunt że jest alternatywa i można skorzystać z innych salonów .

Eon

New member
Był odsłuch. Obsługa kulturalna, kompetentna i cierpliwa.

Marantz 7004
Harman Kardon 3490

Dali Ikon 6 mk2
Studio 16 Hertz MINAS ANOR IIIs

Przewód głośnikowy - Ultralink Matrix-2 (MTP-12/250)

Postaram się opisać różnice, jakie usłyszałem.

Połączenie HK 3490 + Ikon 6 mk2.
Dźwięk był trochę mniej dynamiczny i przejrzysty niż w połączeni z Marantz. Jako laik od razu usłyszałem różnicę, w jakości dźwięku na korzyść Marantza.
Ujmę to tak, różnica między Harman a Marantz jest adekwatna do ceny.

Różnica między kolumnami.
Pierwsze wrażenie Ikon 6mk2 - wokale, gitara, pianino, saksofon, wszystko zagrało przepięknie. Studio 16 Hertz zrobił wrażenie w miejscach gdzie wchodził w grę bas. Po dłuższym odsłuchu to, co było atutem Studio 16 Hertz okazało się trochę przytłaczające. Np. utwór „Jan Garbarek Group Dresden – tao” na Studio 16 Hertz po chwili zaczął być nudny, monotonny, przytłaczał zbyt niskim dźwiękiem.
Natomiast w utworze „Marillion – Fugazi” w 6:50 pojawia się flet, który na Dali w odróżnieniu od Studio 16 Hertz było słychać słabo, któryś z instrumentów go przygłuszał.

Wybrałbym Marantz 7004 + Ikon 6 mk2. jednak ze względów finansowych wybiorę HK 3490 + Ikon 6 mk2.

Marantz 7004 + Ikon 6 mk2 - 7200pln. Do tego muszę doliczyć odtwarzacz CD Marantz – około 1700pln + okablowanie.
Harman Kardon 3490 + HD980 + Dali Ikon 6 mk2 + pełne okablowanie – 7000pln.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak ci się bardziej podobał Marantz to możesz kupic model 6004, również fajnie gra a cena niższa. Co do HK to nie lepiej zamiast ampli kupić typowy wzmak HK 980?

Eon

New member
Nie miałem okazji porównać HK 980 z 3490 ale z tego co czytałem to brzmienie jest zbliżone, cena też porównywalna.

Marantz 6004 z tego co się dowiedziałem w sklepie jest trochę za słaby do Ikon 6 mk2.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mialem okazje porownywac 6004 i 7004 z Ikonami 6 mk2 i jesli szkoda kasy mozna spokojnie brac 6004. Za slaby to on moze jest na papierze, ale bije na glowe jakoscia dzwieku inne, nawet "mocniejsze watowo". Owszem, Ikony lubią moc. Ja tez szykuje sie do zakupu raczej 7004 dla Ikonow 6.2, ale raczej z nieco innych wzgledow, Choc Ikny i HK to tez dobre polaczenie, glownie ze wzgledu na bas, ktorego w Ikonach nigdy za wiele.
Ładna cena za te zestawy.

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
HK 3490 ma analogowe potencjometry regulacji , HK 980 -cyfrowe , HK 3490 jest wyposażony w dac. i wejścia cyfrowe , układ. symulacji dźwięku przestrzennego .
HK 3490 słynie z bardzo solidnego basu , głęboki i miękki ,może nie ma takiej sceny i detaliczności jak w 7004 ,ale powinieneś być zadowolony z połączenia HK 3490 + Dali ikony mk2 , nawet przy muzyce o bogatym instrumentarium ,tym bardziej że HK gra dość ciepło w porównaniu do marantza 7004 i połączenie hk z dali jest moim subiektywnym zdaniem dobrą konfiguracją .

Ostatnia edycja:

Eon

New member
Decyzja podjęta, co do kolumn będą to Ikon 6mk2 ale pozostaje kwestia wzmacniacza.

Niewiedza jak zwykle wprowadza wiele wątpliwości.

Zastanawiam się, co tak naprawdę daje ten cały DAC w Harmanie 3490.
Rozważam Marantza 7004 a HK 3490.
Abstrahując już od samej ceny czy różnic w brzmieniu to, co zyskuję a co tracę wybierając jedno z powyższych urządzeń.

Dodam, że do urządzenia będą podpięte:
- odtwarzacz CD
- TV z funkcją SmartTV (może robić za tuner radiowy-internet)
- Odtwarzanie koncertów, wideo z dysku zewnętrznego podpiętego do TV.
- Może jakiś BluRay z rozbudowaną funkcjonalnością portu USB.

Proszę o radę. Jest to sprawa, która blokuje mnie w podjęciu jednoznacznej decyzji.

gonzo2000

New member
Eon@ Dac wbudowany nie jest potrzebny jak będziesz korzystał z odtwarzacza cd , tylko do " polepszenia dynamiki i wierności przekazu " z zew. źródeł typu odt. HD .W Hk 3490 masz 2 wejścia cyfrowe do podłączenia np. ( dekodera tv ) ,dodatkowo posiada funkcję symulacji dźwięki przestrzennego przy filmach 2.0 , tworzy wirtualną przestrzeń z 2 kolumn , wyjścia na subwoofer do efektów w filmach , tuner budowany no i wydajny prądowo zasilacz do wysterowania większych o niższej impedancji kolumn .
HK 3490 ma innych charakter brzmienia gra bardziej rozciągniętym basem on tak naprawdę jest bardzo dynamiczny ,ale bas nie jest dużo głębszy choć tak się wydaj ,miękki ,ciepły , gra dość równo w całym paśmie , wokale klarowne dobre połączenie z dali detalicznymi ,ale jak zawsze sprawa gustu, potrzeb, preferencji .Marantz jest zdecydowanie jaśniejszy , krótki bas, bardzo szybki z dali , dużo detali i głębia , szeroka scena , wysokie i średnica na pierwszym planie .

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
Normalnie do każdego wzmacniacz możesz podłączyć np. tv i będzie 2-kanałowy dźwięk ,ale w tym HK 3490 masz tzw. sztuczną - elektroniczną ( przez układ wbudowany w amplituner ), symulację brzmienia z stereo na dźwięk przestrzenny na dwóch kolumnach , ,ale tu w HK 3490 taki gadżet , nic kina nie zastąpi ,ale może się spodobać taka sztuczna symulacja przestrzenna , ja bym raczej myślał o brzmieniu a na pewno HK 3490 da miękki bas i dużo większą dynamikę z dali niż marantz ,który też ma swoje mocne strony jak szczegółowość , bardzo dobrze podkreślona średnica , zresztą sam wiesz bo obcowałeś z tym wzmacniaczem , ja uważam ,że z dali które mają krótki ,rytmiczny bas i można odnieść wrażenie ,że jest jego mniej w sensie jego " faktury, masy " to HK i dali jest też dobrą konfiguracją,ale jak zawsze percepcja postrzegania wybrzmień sonicznych jest dla każdego inna jak dobrze wiesz .

Ostatnia edycja:

Eon

New member
Poszedłem na kolejny odsłuc HK 3490, Marantz 7004 ale tym razem nie sam.

Wnioski.
HK wydał się dynamiczniejszy, lepszy bas (jakby taki mniej rozlazly)
Maranz okazał się łagodniejszy dla ucha, słychać było wyraźniej poszczególne dźwięki ale bas był gorszy niż w HK.

Także teraz jest masakra w podjęciu decyzji... Za jednym jak i drugim sprzętem przemawia wiele za i przeciw ale najchętniej wziolbym coś pośredniego - a tak chyba nie ma w tym przedziale cenowym...

Hehe, wątek staje się marudny ale to jest naprawdę trudny wybór ;-)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No właśnie, bo to nie jest łatwy wybór typu dobry- zły. Każdy z wzmacniaczy ma jakieś plusy i minusy, w każdym coś nam się podoba i coś nas drażni. Dla mnie Marantz gra bardziej górą, ale bas nie jest w nim rozlazły, po prostu jest mniej podkreślony jak to bywa w marce HK. Czasami tak jest że trzeba odsłuchać danego sprzętu dość długo żeby podjąć dobrą decyzję, bo niektóre wzmaki grają efekciarsko co przy krótkim odsłuchu wydaje się na +, ale przy dłuższym słuchaniu nic nowego nie wnoszą w brzmienie i po prostu męczą. Ja mam zupełnie inny pogląd na Marantza. Na pewno nie jest to łagodny wzmacniacz, jest w nim sporo dynamiki i detaliczności, wbrew powszechnej opinii basu też nie jest mało. Może po prostu lubisz ciepłe brzmienie i granie bardziej dołem?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Eon

New member
Panowie, dzięki za wszystkie rady.
Sprzęt zakupiony i podłączony. Kolumny wyglądają jak dwie (stojące) wierze WTC ;)

Zrządzeniem „losu” zamiast Dali Ikon 6mk2 stoją dwie (okrutnie duże) Dali Ikon 7mk2 podłączone do HK 3490- a to wszystko w niecałych 18m^2 (brak buczenia)
Szczegóły zestawu poniżej.

- Harman Kardon 3490
- Harman Kardon HD980
- Dali Ikon 7 mk2
- Melodike mdc2400
- G&BL 5559

Kolumny kupiłem bez wcześniejszego odsłuchu. Opierałem się jedynie na tym co słyszałem z Ikon 6mk2 i muszę powiedzieć że Ikon 7mk2 dał lepszy bas, dynamikę. Co do innych szczegółów to nie jestem wstanie się odnieść do dali Ikon 6mk2 ze względu na różnice w pomieszczeniach. Pokoj odsłuchowy vs. pokoik zagraconym meblami.
Jednak odnosząc się do tego co słyszałem wcześniej i opisywałem w tym temacie to zestaw gra godnie – dał to czego mi brakowało – ciekawszy bas podtrzymując wszystko to co daje Ikon 6mk2.
Skoro Ikon7mk2 mają lepszy bas to teraz wziął bym Maranta 7004 żeby wyciągnąć lepsze detale ale mam to co chciałem mega fronty a elektronikę z czasem się wymieni na coś z wyższej półki. Co nie znaczy że teraz jest źle bo wręcz przeciwnie zestaw gra bardzo ciekawie i godnie polecenia.

Do góry