Harman Kardon AVR 255 - poprosze o porade

czeczor

New member
Witam od wczoraj posiadam amplituner Harman Kardon AVR 255 5.1 z glosnikami JBL.

Przyznam sie szczeze ze nie mam pojecia jak to podlaczyc pod TV Samsung 32"

dostalem jakies tam 2 kabelki link na podobe:1 Cinch RCA

+ kabel HDMI

+ kabelek z 3RCA cinch- 3RCA cinch

OGOLNIE to ja wole podlaczyc to pod laptopa ale nie wiem jak polecono mi zeby zrobic to przez HDMI ale jak wtykam to nic sie nie dzieje moze cos trzeba przestawic w amplitunerze zeby to mi wykrylo ale nic sie nie odzywa ...

2ga sprawa na pewno sie da pod TV ale tez nie wiem jak to podlaczyc.

glosniki sprawdzilem dzialają bo z dvd idzie dzwięk ale nie ma wizji , radio tez dziala.

Moze jakies porady???

Z

zerga

Guest
zeby byl obraz i dzwiek w dvd podlacz dvd z ampem pod sekcje dvd a tv z ampem pod hdmi out jak tak mam i wszystko chodzi oczywiscie w dvd +amp kablem hdmi rowniez co do lapka jest kilka mozliwosci zalezy jakie masz wejscia w laptopie.ale w instrukcji wszystko na kilka sposobow jak podlaczyc

czeczor

New member
instrukcje mam po niemiecku bo kupilem w niemieckim media markcie :(

laptopa mam MSI GT780 i w instrukcji mam napisane ze ma SPDIF ale nie wiem gdzie na tym laptopie on sie znajduje. :p Moje podejzenia sa takie ze to jest to samo wejscie co sluchawkowe czyli zielone. Nie wiem moze sie myle...

Podlaczylem DVD z amplitunerem kablem (1 Cinch RCA) a samo dvd pod TV kablem HDMI i jest ok w kwesti obrazu i dzwieku na glosnikach :)

Ale teraz jak podlacze dodatkowo kablem HDMI jeszcze amplituner to na zwyklej telewizji naziemnej i satelitarnej glos idzie z glosników telewizora...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Z

zerga

Guest
przelacz na sat w ampie i scisz tel lub wlacz kombatybilnosc hdmi w menu harmana laptop podlaczasz po hdmi z ampem prawdopodobnie pod wejscie video1 lub 2

czeczor

New member
a jak wlaczyc ta kompatybilnosc hdmi???

jesli chodzi o laptopa ten sposob nie idzie ...

Z TYLU MAM WEJSCIA HDMI 1, HDMI 2,HDMI 3... laptop nie wykrywa zadnego

Z

zerga

Guest
to powinno mazywac sie sterowanie za pomoca hdmi a przelaczales na video1 i 2 w amplitunerze tzn u ciebie na hdmi 1 2 lub 3

byc moze bedziesz musial w ustawieniach swojego laptopa zalaczyc opcje domyslnego wysterownia dzwieku poprzez hdmi moze byc duzo przyczyn nie wyswietlania sie obrazu i dzwieku moze trzeba sciagnac jakies sterowniki lub kodeki ale tak gleboko juz moja wiedz nie siega zeby tobie pomoc jakie dokladnie to musza byc ale jest na tym forum cos na ten temat u jednych smiga lapek po hdmi bez problemu i cos tam sciagali drudzy cos tam zmieniali w ustawieniach laptopa zaraz ci napsze jaki to temat

temat nosi nazwe podlaczenie notebooka po hdmi do amplitunera i jest na tym forum

djhiq

New member
Ja też mam problem z podłączeniem tunera sat po hdmi. Mam obraz ale dzwięku wogóle. Ani na tv ani na AV. NIe mam pojecia czy mam uszkodzony sprzet czy cos w ustawieniach. Kolego możesz dokładnie powiedzieć gdzie znajduje się włączenie tej kompatybilności?? Sprzęt ten sam HK AVR 255

Z

zerga

Guest
kolego tuner sat mam podlaczany hdmi do tv i analogiem do ampa jak masz wyjscie optyczne lub coaxial w tunerze to tylko tak mozesz podlaczyc tez mialen ten sam problem.idzie przez analog i jest.podlaczasz pod sekcje sat lub jak chcesz cyfrowo optykiem lub coaxialem pod odpowiednie wejscia w ampie i wszystko powinno biegac jak trzeba.na dniach bede zmienial z analogu na cyfrowe.ale na analogu rowniez gra dobrze i to najprostrze polaczenie

czeczor

New member
a da rade podlaczyc lapka kablem jack-cinch??? (wtyk jack 3,5 - 2x wtyk cinch) jesli tak to pod co to trzeba podlaczyć??? w lapku pod sluchawki pod zielony a w amplitunerze???

Z

zerga

Guest
da rade i powinno byc odpowiednie wejscie ale to bedzie tylko dzwiek na pewno da rade podlaczyc kablem rgb(czerwony,zielony niebieski)pod wejscie obok hdmi po prawej stronie ale jakosc obrazu pozostawia troche do zyczenia

Ostatnia edycja:

rumburak80

New member
Bez reklam
Jeżeli w instrukcji lapka jest wzmianka o spdif to może być współdzielne z jackiem na panelu to musiałbyś kupić taki kabel Kabel SPIF/COAXIAL m.Jack/1xRCA Vitalco 3,0m GOLD (1775019465) - Aukcje internetowe Allegro w ampie podłączasz do wejścia coaxial i po sprawie 5.1 poleci.Sprawdz w panelu audio karty dzwiękowej lub w jakimś programie diagnostycznym czy masz spdif.Chinchem też da radę podłączyć musisz kupić to Kabel mały Jack/2xRCA komp-wieża 2,5mDIGITALGOLD (1770112069) - Aukcje internetowe Allegro podłączasz w ampli do wejść analogowych R i L ale to tylko stereo_Oczywiście chodzi o dzwięk bo obraz to hdmi,rgb lub svideo

Ostatnia edycja:

--=remus=--

New member
witajcie, odgrzeje troche kotleta, mam podlaczone polsata :) do tv przez hdmi, optycznym z dekoderu do ampi, wszystko dziala, ALE czy czasem nie powinno byc tak ze dekoder polsatu powinien byc podpiety pod ampli przez hdmi? i dopiero z ampli do tv przez MONITOR OUT? Moj avr nie widzi polsatu po takim podlaczeniu...

Do góry