Harman Kardon amplitunery AVR HDMI 1.4 760, 660, 460, 360, 260

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Technicy na wczorajszym spotkaniu dystrybutorów europejskich podali do wiadomości (dystrybutorów), że amplitunery AVR760, AVR660, AVR460, a może też AVR360 i AVR260 są zgodne z HDMI 1,4 i jest to kwestią zmiany oprogramowania na nowe. Podobno już nad nim pracują i jak ich znam pojawi się pół roku po podanej przez nich dacie :)

Trochę zimnej wody, patrzyłem na swój test AVR360 i siedzą tam Si I9135 i I9134 w/g ich producenta oferują HDMI 1.3 chyba, że da się z nich zrobić np. I9334 :)

Zapraszam do dyskusji.

Kaszan

New member
Ciekawa sprawa:) z życiu nie pomyślałbym, że zwrotny kanał audio i kanał ethernet może być kwestią jedynie softu..:) Na mój gust chodziło im raczej o kompatybilność z technologią 3D, którą to de facto otrzymujemy wraz ze standardem 1.3

mat74

Well-known member
Bez reklam
no to zaj...sci fachowcy....:D wiedza ,ze cos robia ,tylko jeszcze nie wiedza po co....?!
oczywiscie najlepiej rzucic haslem "3d" bo to teraz "na topie" i marketingowo rozdmuchane...
ciekawe tylko dlaczego ps3 jest "3d ready" posiadajac HDMI 1.3 , a amplitunery "musza" juz miec hdmi 1.4 ?! rozumiem ,ze tego zagadnienia ci przemili panowie rowniez nie byliby w stanie wyjasnic ?!

ps.pracowalem dosc dlugo w handlu (inna branza) wiec mialem niejednokrotnie mozliwosc poznania takich
"technikow od dystrybutorow".....:D:D:D niejedna flaszke dobrej wodki wygralem z nimi w zakladach o sprawy techniczne....:grin::grin::grin:

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
producent organizuje spotkanie dla dystrybutorow (takie zjazdy organizowane dla sprzedawcow nazywaja sie "szkoleniami") - jesli nie jest to dzialanie marketingowe to co to jest ?! w takich relacjach (dystrybutor-klient i producent-sprzedawca) nawet wspolne picie wodki to marketing....najczesciej z reszta kupowanej na fakture ,ktora wciaga sie w koszty reprezentacyjne...:D

mat74

Well-known member
Bez reklam
nie zrozumiales chyba mojej wypowiedzi.
w relacji producent-dystrybutor ten pierwszy jest sprzedawca, ten drugi klientem.
w momencie gdy dystrybutor podejmuje sie sprzedazy danego produktu to przejmuje pewne role od producenta (sprzedaz,obsluga techniczna itp.) i to on staje sie sprzedawca, kupujacym sa dealerzy, itd...
w kontaktach handlowych na kazdym poziomie funkcjonuje uklad sprzedawca-kupiec , na tym polega handel....a ten bez marketingu nie ma racji bytu...

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Wiemy o tym nieoficjalnie więc nie jest to marketing przeznaczony dla nas. Z drugiej strony wszystko w dzisiejszych czasach to marketing.

mat74

Well-known member
Bez reklam
sprawa jest krotka- jesli producent wprowadza i informuje (oficjalnie czy nieoficjalnie) o zmianach
parametrow technicznych swojego sprzetu, wyjasnia w pelni sens takiego dzialania i korzysci z tym zwiazane robiac to oczywiscie w sposob fachowy (a nie na zasadzie- zrobilismy,ale jeszcze nie wiemy co to daje...) to chwala mu za to ! w innym przypadku jest to zwykle robienie wody z mozgu...

Kaszan

New member
Taki sterowany "szeptany" marketing też jest swego rodzaju reklamą. Możemy się jednak jedynie domyślać jaki był cel podania tej nieoficjalnej informacji. Ja szczerze mówiąc nie wierze w cudowną softową ewolucję i podejrzewam, że cała sprawa skończy się na przylepieniu ampom Harmana metki 3D Ready, po to żeby "fachowi" doradcy z MM mogli mówić klientom, że złącza nowych HK nie różnią się od tych z nowych Onkyo. No bo przecież też jest 3D!

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Info od polskiego przedstawiciela Harman'a :

Chcemy Państwa poinformować, że wszystkie amplitunery Harman Kardon od modelu AVR 360 do AVR 760 są kompatybilne z formatem HDMI 1.4. Aktualizacja oprogramowania jest dostępna na stronie internetowej Harman Kardon i odbywa się poprzez złącze USB amplitunera. Takie rozwiązanie daje również w przyszłości możliwość zwiększenia funkcjonalności amplitunerów Harman Kardon.

Cyborg65

New member
Witam

Ja bym się mocno zastanowił nad sformułowaniem "Kompatybilny"
Bo subtelna różnica między HDMI 1,3 i 1,4 istnieje.
Natomiast samo kompatybilny w tym przypadku może oznaczać nie dojdzie do wybuchu w przypadku omyłkowego podłączenia. Gdzie sztuczka nie mam pojęcia ale na razie nie powiedzieli że po wgraniu softa będzie 1,4 więc szybciej zaufam psu sąsiada, a to naprawdę wredne bydle
Pozdrawiam :hihi:

bojki

Member
Witam,

Nowy AVR chce kupic dopiero w przyszlym roku, jednak pytanko pewnie na czasie i sie nie zestarzeje (moze banalne, a jednak dla mnie wazne):) no wiec tak:

Czy podlaczajac sprzety po HDMI do AVR (PS3, BD, Tuner C+) a z AVR wyjcie jednym HDMI do TV bede mial obraz i dzwiek cyfrowy?
Czy takie podlaczenie zupelnie wystarczy - tylko 4 kable?
Jaki AVR H/K polecacie (zeby mial obsluge telewizora 3D)?
Czy HDMI 1.4 obsluguje obsluge telewizorów 3D?

Jaki inny sprzet polecacie vs. H/K z taka sama mozliwoscia?

Dziekuje i pozdrawiam
Piotr

Do góry