Harman avr171: Uniwersalny, ekonomiczny, ekologiczny

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Ten 7.2 kanałowy odbiornik audio wideo z 6 wejściami HDMI o mocy 700 W jest odpowiedzią Harmana na rosnące zapotrzebowanie entuzjastów domowych centrów rozrywki na super moc i wszechstronność zastosowań przy równoczesnym obniżeniu kosztów eksploatacji i ograniczeniu obciążeń dla środowiska.

qg1i.jpg

Taką moc zapewnia siedem końcówek mocy. AVR 171 wyciąga 100 wat na kanał, zasilając pełen siedmiokanałowy system dźwiękowy surround w dźwiękiem w paśmie 10Hz – 130kHz. Wzmacniacze osiągają swą moc dzięki zaawansowanemu, cyfrowemu systemowi zasilania, w którym nie doszukamy się jednak tradycyjnych, ciężkich transformatorów. To pozwoliło też na „odchudzenie” odbiornika, dzięki czemu zmieścił się on w stosunkowo małej, energo- i materiałooszczędnej obudowie. W efekcie już na pierwszy rzut oka widać, że urządzenie jest mniejsze od innych tego typu, dostępnych na rynku, a waży zaledwie 5,5 kg.

qusx.jpg

O wszechstronności zastosowań AVR 171 decyduje uniwersalność możliwych połączeń. Odbiornik może pobierać sygnał audio z każdego przenośnego źródła dźwięku: z urządzeń Apple – jak komputery, iPad, iPhone i iPod touch – dzięki technologii AirPlay; z tabletów, smartfonów czy laptopów, łączących się bezprzewodowo przez Bluetooth – za pomocą własnej technologii Harman TrueStream, która zapewnia najlepsze możliwe wrażenia z odsłuchu via Bluetooth bez względu na rodzaj używanej aplikacji lub urządzenia źródłowego. AVR 171 współpracuje też z DLNA 1.5, co pozostawia szerokie możliwości przekazywania zasobów w ramach sieci domowej. A do tego dla wygody mamy jeszcze port USB na frontowym panelu, który pozwala podłączać urządzenia bez potrzeby używania adapterów lub korzystania z łączności bezprzewodowej… Wystarczy?
Ogromnie pomocny jest automatyczny system kalibracji, który pozwala bez trudu zbudować w pomieszczeniu optymalną scenę muzyczną. HARMAN EzSet/EQ III, przy pomocy dołączonego mikrofonu kalibracyjnego, ustawi poziomy głośności, opóźnienia sygnału poszczególnych głośników oraz equalizer, optymalizujący odbiór dla konkretnego systemu głośników i warunków panujących w pomieszczeniu. Filmowy dźwięk, dorównujący jakością cyfrowemu obrazowi wideo z formatów Blu-ray Disc, to nie do przecenienia efekt pracy dekoderów Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio. Komu nie dość basów, może podłączyć do 171-ki dwa subwoofery aktywne, z których nawet na najwyższych poziomach odsłuchu dostaniemy super dokładny, dynamiczny dźwięk, charakteryzujący się sterylną czystością i realizmem. Każde z sześciu wejść HDMI dostarcza jednym przewodem zarówno dźwięk jak i cyfrowe wideo HD o rozdzielczości do 1080p. Natomiast dzięki Mobile High-Definition Link (MHL) można robić w domu użytek z wysokiej jakości treści audio i wideo z kamery, telefonu, tabletu lub Roku Streaming Stick. O radiu można by nie wspominać, bo to standard, ale AVR 171 odbiera też radio internetowe – dzięki vTunerowi zasoby globalnej sieci radiowej mamy zawsze pod ręką.
Tylko jak sobie poradzić z taką mnogością funkcji i możliwości? Oczywiście z pomocą programowalnego pilota na podczerwień, który w dodatku pozwoli sterować również telewizorem i innymi mediami. Odbiornik wyposażono w System Multiroom, dzięki któremu pojedynczy AVR 171 może kontrolować audio w oddzielnych pomieszczeniach. Nie będzie więc problemu z oglądaniem meczu w jednym pokoju, gdy żona/mąż słucha muzyki w innym. Nie będzie też problemu z wysokimi rachunkami za prąd przy zużyciu maksymalnie 510W energii. Nigdy dotąd Harman Kardon nie prezentował amplitunera o takiej kombinacji mocy, wydajności i wszechstronności połączeń, który byłby też przyjazny dla natury i portfela.
HK AVR 171 – Cena 2599 zł

lestek

New member
WOW zawsze chciałem Harmana ale one zawsze były dość głębokie i wystawały by mi z półki...(a ten ma 30 cm) może się na niego skuszę ..... ale czy jest sens zmienić z Denona 2312 ...prosiłbym o radę jak coś....

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem nie bardzo jest sens zmieniać tego Denona na avr171. Brzmieniowo raczej nic nie zyskasz. Brzmienie będzie inne, ale czy lepsze? Twój Denon to półka avr370. Najlepiej jakbyś sam posłuchał.

lestek

New member
Taka sama myśl mi po głowie chodziła "że nic nie zyskam oprócz rozmiarów urządzenia" no nic trzeba będzie poczekać i albo wymienić stolik RTV albo w przyszłości rozważyć kupno Cambridge Audio Azur 551R Lub 351R

Ostatnio edytowane przez moderatora:

mnet4096

New member
Witajcie, mam dylemat... moge dostac tego harmana za rownowartosc 1250zl(250 funtow)[moze ktos chce tak btw?] jednak jednoczesnie chodzi mi po glowie onkyo 626 lub pioneer 923. Bardzo malo testow(jeden?) na temat tego wzmacniacza:(To bedzie moje pierwsze kino domowe. Napedzac to ma kupiony juz zestaw tannoy v4+vc+vr+sub sfx. Nie mam mozliwosci odsluchu i jednoczesnie porownania z czymkolwiek innym. Co myslicie?
Z drugiej strony jestem otwarty na sugestie. 20% muzyka, 80% filmy+gry xbox itd. Docelowe pomieszczenie ma 4m x 8m. Budzet... moge dac nawet te 3000zl ale mniej=lepiej(oszczednosci ach)
Docelowo chcialem onkyo 818 ale ciezko go znalezc za dobra kase w UK.
Pozdro.

Ostatnia edycja:

aker

New member
Kupiłem AVR 171 więc na dniach sprzedaję prawie nowy AVR 170. Zależało mi na dwóch HDMI, a przy okazji załatwiłem temat wymiarów - amplituner już tak bardzo nie wystaje z półki. Niepokoi mnie jedna rzecz, nie można włączyć AVR 171 przez sieć WiFi za pomocą aplikacji na iPhona, AirPlay z iPhona też nie jest w stanie go wzbudzić. Wraz z wyłączeniem ampli LAN wyłączany jest całkowicie. W AVR 170 te dwie rzeczy działały rewelacyjnie. Mogłem nie wychodząc z sypialni włączyć muzykę w salonie.
Póki co dużej różnicy dźwięku, w porównaniu z AVR 170 nie odczułem.

Do góry