h6700 vs h7000 vs reszta świata ;)

Pastusiak

New member
siemka wszystkim ponownie ;) wiecie co tak mnie już męczyło te czytanie na zmiane gadania ze to jest super a za chwile ktos ze zle, w jednym zdaniu ze telewizor rewelacja, w drugim ze sa takie a takie wady (krytyczne) ze postanowilem wpasc do mojego sklepu w miescie ;) maly ale akurat dostali i przy mnie wypakowali samsungi h6400 wiec nic nie zdazyli z nimi poczarowac ;) cholera.. nie ma porownania nawet do serii c ktora posiadalem a ktora spowodowala u mnie do samsunga niesmak. Ten telewizor tak mi sie spodobal ze jestem zauroczony :) wylaczylem wszelkie uplynniacze i redukcje i zostawilem film i powiem ze jest mega nie rozdwaja sie nic nie roztraja a sam uplynniacz na trybie wyraznym daje juz niesamowity efekt bez przyciec. Zastanawia mnie jedynie dlaczego nikt tu nie poleca zadnego samsunga? jest cos o czym nie wiem? to pierwsze pytanie.. drugie natomiast to roznica miedzy h6700 a h7000 NAOCZNA a nie papierowa. Ultra clear panel i wiekszy cmr to jedyne? bo jesli tak to nie widze sensu przeplacac jeśli zadowolony bylem juz z h6400... w innym wypadku jaka alternatywa dla tych oto dwoch (h6700/7000) z uzasadnieniem dlaczego?

tdx

New member
Bez reklam
Zastanawia mnie jedynie dlaczego nikt tu nie poleca zadnego samsunga? jest cos o czym nie wiem?

ja polecam, nie zawsze, ale wtedy kiedy jest ewidentna przewaga na korzyść S-ga

to pierwsze pytanie.. drugie natomiast to roznica miedzy h6700 a h7000 NAOCZNA a nie papierowa. Ultra clear panel i wiekszy cmr to jedyne? bo jesli tak to nie widze sensu przeplacac jeśli zadowolony bylem juz z h6400... w innym wypadku jaka alternatywa dla tych oto dwoch (h6700/7000) z uzasadnieniem dlaczego?

Z H7 musisz uważać na wielkość napisz jaka Cię interesuje bo maluchy nie mają ani UCP ani 200Hz matrycy

Ostatnia edycja:

Pastusiak

New member
Interesuje mnie wyłącznie 55 cali. Rozumiem, że przy tej przekątnej h7 będzie miał i UCP i natywne 200hz? generalnie różnica jest spora bo 4400 a 6200 no rozumiesz.. ja tam byłem już zadowolony z h6400 jednak kupuje ten telewizor na lata stąd ta przekątna ;) czy jest to tak ogromna różnica że warta jest tych 1800zł? i jak to jest z matrycami w tej wielkości modelach jaki to typ matrycy i producent? czy występuje loteria? kiedyś dzieś to tu wyczytałem ale nie mogę jak na złość teraz znaleźć :( a jeśli polecasz samsungi kiedy ewidentnie na to zasługują to jak się odniesiesz z tym samsungiem do rozsławionej ostatnio toshiby 7453? mój dylemat opiera się właściwie na 4 modelach

h6700/7000
panasonic as740 (jeśli wybór padnie na h7000 to cena jest identyczna)
philips 7109
toshiba 7453

jak oceniasz moje zestawienie? dodam tylko, że ni widziałem pozostałych na oczy, widziałem jedynie 6400 w akcji dzisiaj i byłem zadowolony ale porównania nie mam więc jeśli da się lepiej... ;)

EDIT!

ostatecznie do puli dorzucilem jeszcze takie modele:
Panasonic wt60
Sony w905a
Phil pus7809
Samsung h8000 curved :)

Nie ukrywam ze najbardziej ciekawi mnie ten ostatni wszak ten juz nie na moja koeszen wiec bralbym max 48 cali ale czy ten zakrzywiony ekran to faktycznie taka zaleta? ;) niech ktos dobry wytypuje chociaz 3 najbardziej oplacalne modele z tych co ppdalem to znacznie ulatwi mi wybor :)

Ostatnia edycja:

geo78

New member
Mam w domu Toshibę a dziś jadę zobaczyć Samsunga H7000 (oczywiście 55").
Jak zapewne czytałeś w wątku o Toshibie miałem z nią małe przejścia. Banding był na poziomie nieakceptowalnym. Po obejrzeniu kilku sztuk wybrałem tą, która miała najmniejszy efekt bandingu. Czy zostanie ona u mnie na zawsze? Okaże się dziś właśnie po obejrzeniu Samsunga H7000. Różnica w cenie spora dlatego również aspekt finansowy będę brał pod uwagę.
Porównałem Toshibę do Panasonica właśnie modelu WT60 i wg mnie nie warto dopłacać. Chociażby z tego względu, że również na panasonicu widziałem na jasnobłękitnej planszy poziome szare smugi. Wyglądało to gorzej niż w Toshibie więc dałem sobie z nim spokój.
Ciekawie na tym tle wygląda Sharp 60" z serii 855/858. Tu nie widziałem żadnych smug. Jednak podczas oglądania piłki nożnej z pliku mkv (bitrate 13500) jakoś dziwnie wyglądało boisko. Kiki twierdzi, że to wyłącznie kwestia ustawień tv. Z uwagi na cenę (taka jak Samsung H7000) wróciłem do mojej Toshiby.
Zdążyłem obejrzeć wczoraj tylko film z kompa i oglądało się przejemnie (tryb Hollywood Pro po drobnych korektach).
Pozostałych modeli nie znam więc się nie wypowiadam... no może tylko tak od siebie powiem, że chyba zakrzywione ekrany to nie jest dobre rozwiązanie. Bo czy oglądając TV z kilku metrów widać w ogóle krzywiznę?

Wieczorem mam nadzieję, że uda mi się wrzucić przemyślenia odnośnie H7000.

Pastusiak

New member
świetnie! bardzo dobrze, że masz porównanie do toshiby z której zadowolony nie jesteś a na którą mnie wszyscy tu namawiali. Czekam z niepokojem na Twoją opinię na temat h7000. Wt60 jeśli ma tak jak mówisz to faktycznie bez sensu przepłacać Phil.. coś jakoś nie ufam tym philipsom są osoby które narzekają na oprogramowanie mimo wszystko a serwis chyba nie jest najlepszy. Samo ambilight ma raczej sens kiedy jest trzystronne a za taki model trzeba już troche dać i nie wiem czy to konieczne...

skłaniam się ku samsungom (jak nigdy!) H6400 - H6700 - H7000, ile bym dał żeby zobaczyć je obok siebie :roll:

geo78

New member
No i teraz pozostał ból głowy... Wyszedłem ze sklepu... Podświetlenie równe. Żadnych pasów, żadnych cieni... Samsung jest ekstra... Oczywiście mowie o samym teście na jednolitym tle.

Pastusiak

New member
no to chyba super wiadomość :) ja dzisiaj pomęczyłem trochę sprzedawce, podpiąłem swoj pendrive odpalilem filmy roznego formatu, nawet flv sciagniete prosto z youtube'a (nie hd) takie po 30mb i bylem w glebokim szoku dobrego skalowania takiego beznadziejnego materialu :) jednak w trybie film jest dla mnie troszke za ciemno i bez WOWu, ktory lubie a przy okazji nie dziala podswietlenie dynamiczne, ktore w trybie standardowym radzi sobie super! nie widac kompletnie tego zmniejszania,zwiekszania jak we wczesniejszych seriach i jezeli sa napisy na czarnym tle to sa wyrazne i odpowiednio jasne mimo wszystko a tlo jednolicie czarne (pan nawet swiatlo dla mnie zgasil :D ) oczywiscie mowie caly czas o h6400 wiec zakladam ze w h7000 moze byc tylko zdecydowanie lepiej :) nie jestem fanem uplynniaczy i jestem w niemalym szoku, ze po wylaczeniu wszystkiego ta matryca radzi sobie tak swietnie z ruchem! minimalne rozmycia/rozdwojenia na ktore nawet nie zwracam uwagi bo przywyklem do tragicznych w mojej poprzedniej plazmie i w obecnym lcd (lg). Napisy na filmach z usb super duze i mozna je dostosowac. Czyta szybciutko, nie mysli pol godziny z generacja podglodow itp, przewijanie blyskawiczne. Jakistam clouding niby jest ale przy podswietleniu na 20 i bez wlaczonej opcji podswietlenie dynamiczne a nawet nie przykuwa mojej uwagi. Obraz z podswietleniem 10/20 i tak wali po oczach a przeswitow w zasadzie brak no trzeba byc mega upierdliwcem zeby je widziec :) plynnosc na wlaczonym motion plus tez ekstra na dobrym sygnale przy slabszym czasem artefakcik ale na ustawieniu PLYNNE ktore jest mocno przegiete. Powiem Ci, ze zauroczyl mnie ten telewizor zupelnie. Szkoda tylko ze oswietlenia dynamicznego nie mozna wlaczyc dla trybu film.. bo na pewno bym skorzystal ale jak juz mowilem nigdy nie bylem i raczej nie bede zwolennikiem tego trybu mimo ze podobno taki obraz jest najlepszy, widocznie mam durne oczy :)
Kolego czy masz podobne wrażenia? patrzysz trzeźwo bo masz porownanie z toshiba a ja nie. Wazna jest dla mnie Twoja opinia. Ten h7000 zdaje sie byc strzalem w 10 (i jeszcze 200hz matryca :) ) powiedz cos wiecej jesli mozesz bo ja niestety nie bede mial okazji zobaczyc tego tv a zastanawiam sie czy doplacac do niego 1500zl :) Generalnie z miejsca oddalam h6400 bo zalezy mi na tunerze sat, micro dimmingu i nieco lepszym cmr wiec h6700 wydaje sie dla mnie w sam raz :)
H6700 do H7000 obiektywnego porownania wiec potrzebuję i o nie prosze :) toshibe sobie daruje skoro po przesiadce z niej jestes zachwycony to to o czyms swiadczy! Panasonic grubo ponad kieszen a z sygnalem sd podobno radzi sobie bardzo zle.. i te malutkie napisy w odtwarzaczu :p wlasciwie jedyne nad czym jeszcze mysle to philips 7109 lub 7809 (rywale odpowiednio dla H6700 i H7000). Ceny podobne. Porównania mi brak. Czekam na info z waszej strony :)

tdx

New member
Bez reklam
Rozumiem że jesteś z tego powodu smutny bo komplikuje Twoją sytuacje z wyborem TV :D

geo78 jest rozwiązanie Sama sobie kup a TS dostaniesz za wierszyk :D

Pastusiak

New member
tdx
jesteś obeznany w tych samsungach :) doradź coś proszę :) mam zarówno 6500 na phila jak i sama pytanie co Ci przypadlo bardziej do gustu i dlaczego? i bezposrednie starcie h6700 z h7000 oceniasz jak?

geo78

New member
Oglądałem 55H7000 i testowałem wyłącznie matrycę pod kątem wyświetlania obrazu przy jednolitym pokryciu. Różnymi kolorami. Biały, błękitny itp.
Tu bez porównania wygrywa Samsung. Nie mogę jednak powiedzieć, że Toshiba to gorszy tv. Jednak różnica w cenie też ma znaczenie. Czy przy normalnym użytkowaniu będzie widać różnicę? Tego nie jestem w stanie przewidzieć.
Musiałbym podpiąć tego sama pod dekoder nc+ żeby mieć porównanie. A na to nie ma szans. Niestety...
Toshibę mam już w domu. Czy zostanie... Muszę odezwać się do kikiego ;)
Wczoraj film na Toshibie oglądało się naprawdę przyjemnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Trochę męczę się z wyregulowaniem kolorów. Do tej pory miałem Samsunga a jak wiadomo tu kolory są inne (co nie znaczy że naturalne).
Powiem tak, gdybym jeszcze raz kupował tv i nie żal by mi było tych 1,5 tys różnicy w cenie to raczej skłaniałbym się ku Samsungowi.
Dodam tylko, że szwagra który był ze mną urzekł Samsung 55F8500 i demo samsunga które na nim leciało. Tam obraz nawet z pół metra był pozbawiony pikseli :)

geo78

New member
Rozumiem że jesteś z tego powodu smutny bo komplikuje Twoją sytuacje z wyborem TV :D

geo78 jest rozwiązanie Sama sobie kup a TS dostaniesz za wierszyk :D

niestety nie dostanę ;) mój wierszyk nie dostał się do finału chociaż był najlepszy :D

teraz prowadzi qbek78 na którego zresztą sam głosowałem :)

qbek78

New member
Bez reklam
teraz prowadzi qbek78 na którego zresztą sam głosowałem :)

Za co bardzo dziękuję. Koledze Pastusiak, z okazji spotkania się w wątku, również dzięki za oddany głos.
Zaś co do tematu mój wybór nowego tv również został zawężony do powyższych modeli 55" tj. 6640/6700, 7000 oraz Toshiby. W sklepie zrobiłem ogólny ogląd tych modeli i przy tym zostanę. Tośka nie ze względu na udział w konkursie, po prostu spodobał mi się jak ostatnio widziałem (jakkolwiek 42 lepiej świecił niż 55 stojący obok - subiektywne odczucie) i cena jest bardzo atrakcyjna. Opinie różne, zresztą daleko nie trzeba szukać:roll:. Tak czy siak mam zamiar wziąć swoje materiały i przetestować w sklepie wszystkie powyższe modele. Mnie z kolei obok równego podświetlenia bardzo interesuje banding. Miałem okazję chwilę pobawić się 6640 i o ile bandingu w postaci pasów nie było to dse był nieco widoczny (stojący niedaleko panas 60WT miał efekt jeszcze bardziej widoczny po zapodaniu testu tdx'a z YT). Jak uda mi się czasowo to pojadę w weekend a jak nie to mam nadzieję, że przed mundialem.
Mała dygresja co do H7000 cena jest nieco zaporowa i raczej dużym wahaniom nie będzie ulegała bo model dedykowany i np. w mojej zaprzyjaźnionej hurtowni go nie mają bo w ogóle na hurtownie nie idzie. Jeżeli nie mam racji to pewnie tdx mnie poprawi.

Pastusiak

New member
wiesz ja już nie mówie o h7000, którego cena jest jak stwierdziłeś dość zaporowa ale nawet o h6400. Model, który jest typową krawędziówką ma na prawdę minimalny clouding (no jeśli ja na niego nie zwracam uwagi to na prawde jest dobrze) z bandingiem problemu właściwie nie ma i te samsungowskie kolory jakieby nie były przekłamane, cukierkowe, pstrokate nazywajcie to jak chcecie ale one są po prostu przyjemniejsze dla oka.. z tv monitora nie robie więc nie potrzebuje idealnego odwzorowania tylko takie, które robi moim oczom dobrze ;) a te kolory cholera to potrafią.. co do tej równomierności. toshiba ma podświetlenie z tyłu i strefy i cholera tam widać prześwity i oznaki cloudingu? niech ktoś powie, że minimalne no ale cholera widać. Równie dobrze więc ten tel mógłby być zwykłą krawędziówką i gadanie o cenie w swojej klasie jest już troche niekonsekwentne. Dajmy na to, że podświetlenie idzie na remis(pomimo tego genialnego strefowego wygaszania bo liczy się jednak efekt końcowy nie papier). Kolory chwalą chociaż są problemy z kalibracją no i w samsungu ta sama bajka chociaż to troche "inne" kolory więc idealnie nie jest ale pod siebie można ustawić. Płynność. Wierzyć mi się nie chce że h7000 z matrycą natywną 200hz radzi sobie gorzej niż te l7453 ze 100hz. Mnie tam już pasowała płynność w h6400. Multimedia. Samsung tu jest nie do pobicia. Toshiba ma póki co problem nawet z napisami a ja nie chce czekać na aktualizacje ja chce używać i korzystać z tej funkcji od momentu kupna (kupa seriali z napisami chociażby). Do tego smart, w którym samsung króluje od dawna. Przeglądarka, która łyka wszystko jak idzie. Bezproblemowy serwer dlna. No ja tak to sobie tłumacze. Jakby zebrać te wszystkie za i przeciw do kupy to właściwie sprzeciwu nie ma. Po prostu Toshiba jest teraz na fali bo ludzie zachłysnęli się ceną za tv ze strefami. Ogólnie na tym forum nie lubi się samsungów więc ciężko o obiektywną pomoc. Ja wierze moim oczom, wierzę jednak, że znajdzie sie jednak jedna szczera osoba, która ma możliwości, których ja nie mam i porówna mi te modele (h6700, h7000) do philipsów (7109, 7809). Wydają się być jedyną sensowną alternatywą (sony znów problemy z dyskiem i formatami, głupkowate rozwiązanie zasilania i problemy z kalibracją; Sharp oromny input lag, Panasonic po prostu nie wart swojej ceny bo telewizor 100hz bez stref za blisko 7000 to jakieś nieporozumienie). Ok ponarzekałem troche a teraz czekam na odzew :D hehe licze na was ludziska bo mam niespełna 3 tygodnie na zakup ;) a ogólnie chciałbym wyrobić się przed mundialem...

qbek78

New member
Bez reklam
Ze swojej strony napiszę jak obejrzę. Test profesjonalny może to nie będzie ale na pewno obiektywny. Sam nieco kieruję się ku samsungowi i nie ulegam magii cyferek czy technologiom. Patrząc na stojące niedaleko siebie l7453 i H7000 - różnica w kontraście jest ogromna gołym okiem (na korzyść tego drugiego oczywiście - oba tv w trybie sklepowym). Ale chcę to dokładniej sprawdzić i obadać na tyle dużo żebym mógł wnioski dla siebie wyciągnąć.
Niezależnie od wyboru to sztuka kompromisu. Tv idealnego nie będzie. Czy wziąć coś ze wszechobecnym IPS'em i całą paletą zalet i minusów czy VA/PSC, która swoje niedociągnięcia w wielu aspektach ma.

tdx

New member
Bez reklam
Mała dygresja co do H7000 cena jest nieco zaporowa i raczej dużym wahaniom nie będzie ulegała bo model dedykowany i np. w mojej zaprzyjaźnionej hurtowni go nie mają bo w ogóle na hurtownie nie idzie. Jeżeli nie mam racji to pewnie tdx mnie poprawi.

3 albo 2 lata temu SM wprowadził niby coś takiego że najwyższych modeli nie sprzedaje wszystkim z ulicy, najpierw szkolenie...

Pastusiak

New member
TDX
a możesz powiedzieć Twoim zdaniem czy jest duża różnica w odświeżaniu między h7000 na 200hz matrycy a h6700/6400? taka wiesz "namacalna" ;) i jak to sie ma do płynności na podanych przeze mnie philipsach, ewentualnie wspomnianej toshibie? czy Twoim zdaniem ten telewizor jest wart swoich pieniędzy?

Karpaj

New member
Bez reklam
3 albo 2 lata temu SM wprowadził niby coś takiego że najwyższych modeli nie sprzedaje wszystkim z ulicy, najpierw szkolenie...
Chyba przy seriach ES :p
Pamiętam jaką dramę na początku robił sieci, TERG bał się wrzucać serie 7 i 8 do "wiejskich" sklepików, żeby Samsunga nie zdenerwować, i potem wychodziło to tak, że pracownicy właśnie mniejszych sklepów nie mieli w ogóle z tym do czynienia.

Pastusiak

New member
Polityka polityką a jak to jest z obrazem? :p karpaj widziales wspomniane tv w akcji? Masz moze porownanie? Najbardziej ciekawi mnie bezposrednie zestawienie z philipsem 7109/7809 ;)

tdx

New member
Bez reklam
200hz zawsze byly zbyt drogie :) po b650 kupilem d7000 i na dobrym materiale roznice widzialem natomiast zamienilem go na f6500 bo ogolnie dawal porownywalny obraz (doskwiera mi brak ucp) ale przede wszystkim byl wiekszy :)

Wiec obraz w h7 jest lepszy natomiast ta roznica jest warta max 500zl doplaty ;-)

wysłane z mojego ATARI 65XE z magnetofonem XC-12

Do góry