Witam,
No i po wielu dniach spędzonych na wertowaniu netu, forum, opinii itp oraz osobistym porównaniu i coprawda krótkim odsłuchu ONKYO 606, ONKYO S9100 oraz HK 155 i 255 wybrałem model HK 255. Szkoda tylko że nie dokonałem zakupu trochę wczesniej bo ceny poszły mocno w górę ostanio, jednak jak się człowiek napali...
Kupiłem do HK głośniki HKTS 11 czarne. Wiem że znajdą się zaraz zwolennicy pełnowymiarowych klocków jednak wygląd miał duże znaczenie przy wyborze.
Na początek - zgadzam się z paroma osobami które narzekały na mocowania przewodów w ampli, dla mnie masakra, sprawia wrażenie tandetncych i ciężko się dostać zwłaszcza do środkowych gniazd, a łap i paluchów nie mam wcale jak patelnie. Jednak nie jest to problem, jak często mocuje się przewody no i na całe szczęście patrze na przód na nie tył ampli na codzień.
Krótko i zwiężle co do pierwszych wrażeń z odłuchu. Do tej pory miałem Logitechy z-5500, wiele osób z nich korzysta, wiem że każdy podnieca się ich basem - też BYŁEM ich zwolennikiem zamiast tanich zestawów z marketów za 1000-1500zł, jednak HK to inny świat. Po porównaniu z tych samych źródeł tych samych filmów, muzyki rewelacja. Co prawda mocno dają popalić niskie i wysokie tony, brak dla mnie środka podobnie jak w logitech`ach, jednak przewaga HK jest olbrzymia.
Piszę ten post z premedytacją porównując HK do Z-5500 ponieważ z tego co czytam niejednokrotnie w necie wiele osób używa Z-5500 jako zestawu do kina nie do kompa, a że używałem również podobnie z-5500 przez 3-4 lata i mam porównanie. Dla speców nie wniose nic ciekawego tym postem ale może kogoś to zainteresuje.
Więc w porównaniu z z-5500 w HK bas czuć i słychać bardziej czysto, miękko i głęboko i to już od najniższego poziomu głośności. Dla tych dla których poziom basu jest ważny - moim zdaniem sub HK połyka sub z-5500. Przy mocnym podgłośnieniu bas jest nadal czysty, nie zatyka się a do tego wypełnia całe pomieszczenie ( pokój ok. 24m2 . W z-5500 zawsze wiadomo było gdzie stoi sub, w HK bas jest bardziej przestrzenny, a do tego soczysty. Jeżeli chodzi o tony wysokie, jest dobrze, jednak miałem okazje słyszeć w sklepie z pomieszczeniem odsłuchowych Tannoye, wielkość pobna w przeciwieństwie do ceny jednak grały jak na moje ucho klase wyżej w zakresie właśnie tonów wysokich. W muzyce ( cd, mp3 ) środek ....hmmmm poprostu brakuje czegoś. Test obrazu - HK współpracuje u mnie z Samsungiem ps50a551 + ps3 + media center + C+ - więc skalowanie obrazu do 1080p moim zdaniem przejaskrawia i przekonrastawia obraz, takie jest moje pierwsze wrażenie. Dzisiaj wybieram się pooglądać ceny przewodów bo te z kompletu jakoś nie sprawiają wrażenia konkretnych, a połączenie suba z ampli to porażka. Na razie w ankciecie głosu nie oddaje - póki co jestem na tak. Co do wrażeń wizualnych TV + HK + PS3 wyglądą idealnie i pasuje super