h/k 235 a 2550 z Monitor Audio

mtata

New member
Szukam odpowiedniego zestawu KD dla siebie - 60% kino, 40% muzyka: rock w różnych odmianach. A w temacie sprzętu jestem niestety zielony... :oops:
Byłem wczoraj na odsłuchu harmana AVR 2550 z Monitor Audio RS1 (mam poważne ograniczenie - nie może to być głośnik stojący na podłodze). I to było to! Ten zestaw totalnie mnie urzekł i byłbym niemal gotów go kupić. :D
Ale zacząłem trochę szukać i czytać. Okazuje się, że tym samym przedziale cenowym (ok. 2 000 pln) w stajni h/k rządzi aktualnie model 235. Parametry wydają się być podobne jak 2550 plus oczywiście kilka nowych funkcji, które były niedostępne w czasach, gdy 2550 wchodził na rynek.
W związku z powyższym mam pytanie do starych "wyjadaczy": czy brzmieniowo modele 2550 i 235 będą się od siebie różnić? Niestety nie mam możliwości odsłuchania 235 z głośnikami Monitor Audio. Czy warto ryzykować i kupować w ciemno 235 licząc na podobne wrażenie odsłuchowe jak z 2550?

Będę wdzięczny za pomoc.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Twój błąd polega na tym, że zacząłeś czytać o odsłuchu. Podobał Ci się dźwięk na odsłuchu? Byłeś zachwycony? to po co zawracasz sobie 4 litery jakimiś "czytaniami". Biez i rozkoszuj się dźwiękiem.

PS. I już nic więcej nie czytaj ;)

mtata

New member
Zainteresowałem się nowszymi modelami Harmana, ponieważ nie chciałbym na starcie zamykać sobie drogi do nowości, które potencjalnie mógłbym wykorzystać w przyszłości :D
Avr 2550 brzmiał świetnie, ale słyszałem go tylko w stereo. Zależy mi też na dobrym dźwięku w filmach.
Podstawowe różnice między dwoma modelami, jakie udało mi się wyłapać w specyfikacji to przede wszystkim 7.1 i DTS-ES w avr 235 versus 5.1 i DTS w avr 2550.
Pytanie być może trywialne, ale nie doszukałem się odpowiedzi: czy DTS-ES i DTS w przypadku tych dwóch modeli to rzeczywiście dwa różne systemy?
Raczej nie planuję instalacji więcej niż 5 głośników i nie bardzo jestem w stanie ocenić przydatność ewentualnych "nowości", które być może przeoczyłem. Czy jest zatem sens kupowania avr 235 tylko dlatego, że jest nowszy? Jaka jest szansa, że model starszy i nowszy będą brzmiały tak samo?
Będę wdzięczny za pomoc i... wyrozumiałość dla "nowego" :)

Do góry