Czy próbowałeś dokładnie moich ustawień z wątku
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...t30e-ustawienia-i-wrazenia-z-uzytkowania.html
Ja po zakupie też miałem podobne odczucia do Twoich, być może
zadużo programów oglądałem do tej pory na plazmie kumpla LG,
która całkiem nieźle świeci ale nie ma niestety czerni...
Trzeba troszkę przyzwyczaić wzrok do nowego TV.
Udało mi się skalibrować mój TV w stopniu który mnie zadowala.
Zależało mi aby grał wieczorem dobrze bo oglądam w ten sposób 90% czasu.
Ostatnio złapałem się na tym, że oglądałem TV LCD w kuchni wracam do pokoju z Panasonikiem oglądam i pomyślałem sobie czy czerń
w moim TV nie jest zbyt czarna, do czego to doszło
Przeczytałem na forum, że więcej ludzi narzeka na zbyt ciemny obraz. Poszła jakąś seria TV z felerem ?
Ja podejrzewam, że chodzi o subiektywne wrażenia oglądających, wynikające z osobistych preferencji lub co bardziej prawdopodobne ze złych wzorców.
Mam na myśli pracę np na nieskalibrowanych monitorach, laptopach, oglądanie rozkręconych na maxa LCD-ków, utrwalony wzorzec ze starego TV.
Mój brat mimo, że grafik przyjął, że telewizor musi palić po gałach a kolory mają być nie zależnie od materiału nasycone na maksa. Trawa nie zależnie
od pory roku i miejsca na świecie musi być w kolorze wściekło wiosennym zielonym.
Czasami będąc o znajomych proszą mnie o ustawienie telewizora, bo wiesz
w sklepie miał takie piękne kolory. Na ile moja wiedza starcza a opcje w TV pozwalają staram się doprowadzić do normalności telewizor. Reakcje są różne najczęściej się podoba od razu u podoba się średnio. Wtedy mówię zostawcie moje ustawienia na tydzień dwa. Po tym czasie wrócimy do starych nastawień
i zadecydujecie które lepsze. W 95% moja kalibracja zostaje.
W firmie i w domu mam skalibrowane monitory bo mam dostęp do spektrofotometru, więc mam pojęcie jak powinien wyglądać mniej więcej naturalny obraz. Gamma, temp. barwna, balans bieli itd.
Szkoda, że nie można podłączyć tego cuda do GT30
wtedy można by uzyskać jeszcze lepsze efekty...