Ściągnąłem demo z japońskiego PSN Store i oto moje wrażenia:
Grafika 5/6
Zdecydowanie poprawiona w porównaniu do GT4 i GT:HD, ale to żadna nowość, bo każdy się tego spodziewał. Trasa Suzuka nie powala ilością szczegółów na poboczach. Te co są, są zrobione w miarę ładnie, widać jak trawa porusza się od wiatru czy też przejeżdżających szybko samochodów. Modele samochodów zrobione są po prostu rewelacyjnie, jeszcze w żadnej grze do tej pory, nie widziałem takiego stopnia realizmu. Zauważyłem parę małych graficznych niedociągnieć (nic poważnego), ale mam nadzieję, że będą one rozwiązane, gdy pełna wersja ukaże się w sklepach.
Dźwięk 4/6
nie powala. Czasami mam wrażenie, że jest on bardzo podobny do tego z GT4. Koła piszczą podobnie, dźwięk silnika jest podobny. Poprawiono natomiast dźwięk (szum) wiatru - i tego w grze i w replay'ach. W GT4 przeszkadzał mi szum w czasie gry, który niemal zagłuszał wszystkie inne dźwięki, tutaj nie ma już tego problemu, co cieszy. Także w replay'ach, gdy samochody przejeżdżają obok statycznej kamery, dźwięk jest dużo bardziej realistyczny. Niemniej jednak mam nadzieję, że dźwięk zostanie dopracowany w końcowej wersji jeszcze bardziej.
Sterowanie 5/6
Wg mnie sterowanie jest poprawione w stosunku do poprzednich wersji, szczególnie, gdy włączymy sobie tryb Professional (a nie Standard) trzmanie się samochodu na zakrętach jest dużo bardziej realistyczne. Sztuczki, które wychodziły w GT4 - np. hamowanie przed zakrętem, wejście w zakręt, gaz opór już na początku zakrętu i wyjście idealne - już nie wychodzą; trzeba manipulować gazem, starać się zachować idealny tor jazdy. Na professionalu jest dość trudno, zagrałem z 5 razy i ani razu nie wygrałem.
AI 5/6
Sztuczna inteligencja przeciwników jest również poprawiona. Oczywiście starają się oni jechać po idealnym torze jazdy (tak jak każdy kierowca wyścigowy/rajdowy), ale nie są oni już do niego przyklejeni, starają się Ciebie wyprzedzić, gdy zwalniasz, a nie po prostu wjechać Ci w bagażnik. Walka pomiędzy samochodami sterowanymi przez komputer również jest lepsza, da się zauważyć jak zjeżdżają czasami na pobocza, aby tylko wyprzedzić przeciwnika na hamowaniu, czy prostej. Jeszcze nie idealnie, ale dużo lepiej.
Ogólnie 5/6
Nie lubię wyciągać wniosków o grze na podstawie dema (szczególnie, gdy jest to tylko demo dema), ale w tym wypadku pokuszę się o dość optymistyczny werdykt. Demo to ma parę niedociągnięć szczególnie jeżeli chodzi o dźwięk, ale również od strony graficznej, ogólnie jednak zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie i, co najważniejsze, nie rozczarowuje. Widok z wnętrza samochodu jest zrobiony rewlacyjnie. Fani serii, na pewno, znajdą coś dla siebie, Ci, którzy spodziewali się dołączenia karabinów i połączenia GT z GTA z pewnością się rozczarują. Gran Turismo to w dalszym ciągu Gran Turismo - dla jednych to będzie minus, ale dla mnie to plus.
Pozdrawiam