Gramofon na początek przygody:)

SternQuest

New member
Panowie zamówiłem dzisiaj tego Thorensa. Pewnie przyjdzie dopiero po długim weekendzie. Odnośnie starszych płyt to trzeba je jakoś specjalnie myć czy wystarczy przetrzeć jakąś delikatną ściereczką? Namawiają mnie na specjalny przyrząd z płynem do mycia płyt. Cena ok. 100pln. Warto to kupić?

Borixon

Active member
Bez reklam
Myjka to dobra sprawa choć za 100 to nie wiem jaka. Ja mam tą szczoteczkę Pro-ject ona również podobno rozladowuje płyty które są naelektryzowane, szmatka porobisz rysy..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
a nie lepiej coś takiego?
f-makita-szczotka-druciana-pleciona-60mm-gwint-wewnetrzny-m14-do-szlifierek-o-srednicy-125-150mm-d-24119.jpg

:)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Odnośnie starszych płyt to trzeba je jakoś specjalnie myć czy wystarczy przetrzeć jakąś delikatną ściereczką?

Aby się pozbyć ładunków elektrostatycznych płyty trzeba myć ,można kupić gotowy płyn lub zrobić sobie samemu - co jest tańsze i bezpieczniejsze .Trzeba wodę destylowaną (lub demineralizowaną ) i alkohol izopropylowy IPA, miesza się trzy części wody z jedną częścią alkoholu .Dobrze jest też kupić sobie koszulki antystatyczny i w nich trzymać płyty

SternQuest

New member
W takim razie nie mam wyboru, kupuję ten przyrząd i będę mył stare płyty. Dzięki za recepturę, na płyn. Jak mi się skończy oryginał to wypróbuję ;) Podobno w niektórych MM jest usługa mycia płyt, ale kosztuje to ok. 7pln za szt.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
W większych miastach jest usługa mycia płyt ,ale z tego co wiem kosztuje mniej .Najlepsze są myjki ultradźwiękowe
Jeszcze taka uwaga odnośnie płyty używanych ,wygląd płyty nie świadczy o jej jakości ,nieraz płyta wizualnie wygląda bardzo ładnie, a nie nadaje się do odtwarzania .Najgorsza jest sytuacja kiedy" płyta się smaży" wtedy nawet kilkukrotne mycie nie pomoże

Borixon

Active member
Bez reklam
Receptura brzmi tak, to ostatnie to zmiękczacz :
4 części wody destylowanej na 1 część alkoholu izopropylowego (izopropanol, IPA) oraz kapkę/parę kropli Fotonalu albo Mirasolu 2000.

Ja przed każdym odtwarzaniem robię ta szczotka i hula aż miło.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Po pierwsze nie cztery a trzy części wody .Fotonal nie jest zmiękczaczem - gdyż w przypadku wody destylowanej (czyli czystej chemicznie) nie ma czego "zmiękczać"
Dawniej fotonal był wykorzystywany w fotografii do płukania klisz ,ułatwia on parowanie wody (przyśpiesza proces schnięcia)

SternQuest

New member
Już Thorens się kręci. Powiem Wam że radocha wielka, właśnie słucham pierwszej płyty jaką sam kiedyś kupiłem w roku 1985 - Baden Baden :) Miałem wtedy 12 lat i wogóle nie znałem się na muzyce. A muza naprawdę rewelka. Przyrząd do czyszczenia płyt też kupiłem. Jakie te płyty brudne. Przesłuchałem już z 6 starych płyt i wcale nie mam dość. Piwko i następna teraz Banda i Wanda :) Jutro jadę po jakąś nową płytę dla porównania. Co do samego gramofonu to jeszczę na spokojnie opiszę wrażenia. Ale dziś pewnie posiedzę do drugiej. Szkoda że jutro do roboty ;)

SternQuest

New member
Super. Jak Rega, to pewnie pełny manual? Jak wrażenia?

U mnie muszę stwierdzić że gramofon to jeden z klocków, który sprawił mi najwięcej przyjemności. Nie dość że mogłem posłuchać i przypomnieć sobie płyty ze swojej młodości, to sprawił - właściwie tchnął we mnie nową pasję. Zbieranie płyt analogowych. Musze stwierdzić że te nowe płyty brzmią naprawdę przyzwoicie i na pewno nowe wydania tzw. perełki będę wybierał na analogu. Czar dźwięku jaki z siebie wydaje jest po prostu niesamowity. Muszę go oczywiście jeszcze dopracować. Na pewno nie obędzie się bez przedwzmacniacza. Na dziś ten z Onkyo jest poprawny, ale wiem że może być dużo lepiej. Poniżej jak to się mniej więcej, u mnie prezentuje. Udało mi się kupić półkę na winyle która super zgrywa się z subem (przynajmniej tak mi się wydaje). Teraz mam naprawdę problem, gdzie postawić w przyszłości wzmacniacz? :)

Attachments

• 20160509_200448.jpg
    20160509_200448.jpg
    29 KB · Wyś: 60
  • 20160509_200640.jpg
    20160509_200640.jpg
    28,3 KB · Wyś: 60
  • 20160509_205115.jpg
    20160509_205115.jpg
    34,1 KB · Wyś: 108
  • 20160507_221629.jpg
    20160507_221629.jpg
    46,4 KB · Wyś: 55

syneq

New member
Super. Jak Rega, to pewnie pełny manual? Jak wrażenia?

U mnie muszę stwierdzić że gramofon to jeden z klocków, który sprawił mi najwięcej przyjemności. Nie dość że mogłem posłuchać i przypomnieć sobie płyty ze swojej młodości, to sprawił - właściwie tchnął we mnie nową pasję. Zbieranie płyt analogowych. Musze stwierdzić że te nowe płyty brzmią naprawdę przyzwoicie i na pewno nowe wydania tzw. perełki będę wybierał na analogu. Czar dźwięku jaki z siebie wydaje jest po prostu niesamowity. Muszę go oczywiście jeszcze dopracować. Na pewno nie obędzie się bez przedwzmacniacza. Na dziś ten z Onkyo jest poprawny, ale wiem że może być dużo lepiej. Poniżej jak to się mniej więcej, u mnie prezentuje. Udało mi się kupić półkę na winyle która super zgrywa się z subem (przynajmniej tak mi się wydaje). Teraz mam naprawdę problem, gdzie postawić w przyszłości wzmacniacz? :)
Ciągle słucham [emoji1] jest dobrze jutro może coś skrobne
632fad72d04e4cf2a17d9e87db1c01d1.jpg

Henry

Active member
Bez reklam
Esprit,
Na razie tylko sprawdzenie czy cały....nie mam na razie czasu na podłączanie i słuchanie :(

Do góry