Ja na początek swojej analogowej drogi zakupiłem jeden z wymienionych przez Ciebie gramofonów - Denona DP 300F. Z tym, że nie nowy a używka z salonu audio - pozostawił ktoś w rozliczeniu biorąc lepszy model. Dokonałem w międzyczasie kilku modyfikacji:Witam,
od jakiegoś czasu chodzi za mną zakup gramofonu. Niestety na temat gramofonów nie za wiele wiem dlatego liczę na Waszą pomoc. Gramofon miałby współpracować z Music Hall-em a35.2, który nie ma przedwzmacniacza gramofonowego więc pewnie czeka mnie jego zakup. Wstępnie wytypowałem :
Rega RP1
Pro-Ject Essential II
Pro-Ject Debut Carbon DC (2M-RED)
Thorens TD 158
Denon DP-300F - który z tego co wyczytałem ma wbudowany przedwzmacniacz.
Mile widziane inne propozycję i sugestie na co zwrócić uwagę przy zakupie gramofonu.
alez mi robicie smaka na vinyle tym rosnącym w informacje tematem![]()
Zwłaszcza takimi "czarnymi" płytami?
View attachment 10169
View attachment 10170
Tak trochę podepnę się pod temat Pawła, swego czasu miałem gramofon Technicsa, wiele lat temu w połączeniu ze wzmacniaczem Technicsa wydawało mi się, że to bardzo przyjemnie gra, porównując nawet z tymi samymi albumami wydanymi na CD (mam jeszcze kilkanaście dobrze zachowanych w tym Dire Straits, Floydów, Sepulturę, Jacksona, Queen, Armię i sporo polskich wydawnictw- taki trochę "misz-masz"...)
Czy myślicie, że w ogóle warto zainteresować się jakimiś używanymi adapterami, teraz Technicsy można 300-600 zł dostać na allegro, czy lepiej odpuścić i tak jak Paweł szukać czegoś dużo lepszego i nowego. Jak te Technicsy (20, 30) mają się do obecnych gramofonów. Przyznam, że od wielu lat w ogóle się tego typu sprzętem nie interesowałem, ale może ktoś się "przesiadł" np. z technicsa z lat 90-tych na współczesne gramofony i ma porównanie.
Przemko, mam tę płytę wydanie Uk- Rewelacja![]()
Eddielublin, mam Beneath the Remains na vinylu, ale na razie nie mam na czym słuchać. Jak będę w Lublinie to Ci podrzucę, ale to raczej nie prędko będzie chyba że wybierasz się w moje strony to zapraszam. Raczej nie chciałbym wysyłać, wiedząc jak obchodzą się z przesyłkamiA może "Roots" Sepultury?
Zazdroszczę takich dedykacjiDivission Bell oraz Roots i owszem, ale te płyty sa dla mnie jak to mówią "bezcenne", podobnie jak te 2 "czarne" Acidów (otrzymane zresztą od Popcorna ze specjalną dedykacją), za dużo wspomnień![]()
Więc wybacz, ale ten balast, jakże słodki zachowam dla siebie, a może dla potomnych tak jak pierwsze płyty Brekaut podarowane przez ojca
Ostatnio chyba gdzieś widziałem LP Roots i Floydów, nie wiem czy to nie był MM, więc są do zdobycia nowe.
widzę, że nawet Savages Soulfly za 20 eur mają![]()
robiz tylko za 300zł to żadnego z wymienionych nie kupi ,600zł to pewnie też za mało .Jeżeli ktoś tęskni za manualem zawsze może wyłączyć automatykę
Jeszcze taka ciekawska - proste ramiona Technics widziałem w niemieckim sklepie dla DJ ,koszt kompletnego ramiona z okablowaniem ok.120 euro
Przemku "Brothers In Arms" na matrycach A1 ,B2 - rozumiem, że są to starcze wydania?
Ładny, to niedługo wymiana pozostałych klocków na CA?![]()
Pawel_Sz85, gdy zaczniesz już rozglądać się za płytami to zobacz portal "eil.com". Nie żebym go reklamował, ale miałem okazję jakiś czas temu zakupić kilka płyt ( na prezent ) i choć to były wydawnictwa sprzed 25 lat, to były w świetnym stanie - tak jak widniało w opisie pozycji.
Powodzenia w zabawie z vinylami!!